Ajax geeft voorsprong weg tijdens heet avondje Lissabon

Foto: Ajax geeft voorsprong weg tijdens heet avondje Lissabon

Ajax heeft het heenduel in de achtste finales van de Champions League met 2-2 gelijkgespeeld tegen Benfica. In een enerverend duel kwamen de Amsterdammers twee keer op voorsprong, maar toonden de Portugezen aan zeer goed partij te kunnen bieden.

Ajax begon met hoge verwachtingen aan het duel. Door de geweldige groepsfase met zes overwinningen werd de ploeg van Erik ten Hag als favoriet gezien tegen het dolende Benfica. Eén wijziging in de Amsterdamse opstelling: Ryan Gravenberch kreeg de voorkeur boven Davy Klaassen. 

Het spel golfde heen en weer in het eerste kwartier, maar het werd al snel duidelijk dat er voor Ajax wat te halen viel tegen de mindere Benfica-defensie. Na achttien minuten spelen bracht doelman Odysseas Vlachodimos met een hoge bal linksback Álex Grimaldo in de problemen.

Noussair Mazraoui zat er kort op en gaf, na een combinatie met Antony, goed voor. De bal plofte neer aan de linkerkant van het doel, waar Dusan Tadic klaarstond raak te schieten. Door een stuit was dat allesbehalve makkelijk, maar de Serviër controleerde perfect en vond de rechterhoek.

Toch had Ajax het niet eenvoudig. Benfica kwam er regelmatig gevaarlijk uit en de Eredivisie-koploper moest bij standaardsituatie ook geregeld vrezen. Zeven minuten na de openingstreffer kwam daar een duidelijk voorbeeld van. Het schot van oud-Ajacied Jan Vertonghen werd eerst nog geblonkt, maar in de herkansing zette de Belgische verdediger nog een keer voor. De ongelukkige Sébastien Haller kreeg de bal verkeerd tegen zijn voet, waardoor die prompt in eigen goal belandde.

Revanche Haller

Al vier minuten laten nam de Ivoriaan spits de ultieme revanche. Na een splijtende pass van Steven Berghuis vanaf de linkerkant zette Haller zijn voet voor die van Vertonghen. De Griekse keeper kon nog redden, in de rebound mikte Haller echter raak via de binnenkant van de paal. Ondanks dat Ajax met een voorsprong ging rusten werd het meerdere keren gewaarschuwd: Benfica speelde met een stuk meer vertrouwen dan verwacht, waardoor volgende tegentreffers op de loer lagen. In het tweede bedrijf namen de Portugezen het heft nog wat steviger in handen, terwijl de Amsterdamse defensie de nodige ruimte weggaf en een stuk meer kraakte dan in de Eredivisie.

Benfica wordt sterker

Het leverde twintig minuten voor tijd dan ook de 2-2 op. Remko Pasveer kon nog stijlvol redden op een knap schot van Gonçalo Ramos, invaller Roman Yaremchuk was er echter als de kippen bij om in te koppen. Een zinderende slotfase werd verwacht, maar dat viel wat tegen. Aan beide kanten vroeg men om een penalty, al was er te weinig aan de hand om die te geven. Bij een opstootje gaf Antony nog een ‘kopduw’, waarmee hij met geel goed wegkwam. De Braziliaan waagde in de blessuretijd nog een poging, maar zijn inzet werd gekeerd. Het bleef bij 2-2, waarbij Ajax twee keer een voorsprong weggaf.

Scoreverloop: 0-1 (18′) D.Tadic, 1-1 (25′) S.Haller (e.d), 1-2 (29′) S.Haller, 2-2 (72′) R.Yaremchuk

Terechte uitslag?

  • Ja
  • Nee
160+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie