EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Ajax-exit voor ‘mislukte’ Bergwijn

Foto: Ajax-exit voor ‘mislukte’ Bergwijn

Steven Bergwijn behoorde een aantal jaren geleden nog tot de beste spelers van het Nederlands elftal, inmiddels is hij zowel in Oranje als bij zijn huidige werkgever Ajax uit het zicht verdwenen. Ondanks zijn contract tot medio 2027, lijkt hij Amsterdam deze zomer achter zich te laten. Waar ligt de toekomst van de aanvaller?

Inside: Mislukte Ajax-periode van Bergwijn

“Als ik vrij ben in mijn hoofd, dan kan er veel”, zo sprak Bergwijn aan het einde van het seizoen bij Ajax uit, in gesprek met het Algemeen Dagblad. Het is echter alweer een tijd geleden dat de vleugelaanvaller dit had. Jarenlang was hij het grote talent in de jeugdopleiding van Ajax en, nadat hij was weggestuurd, pronkte PSV veelvuldig met hem. Niet onterecht, zo bleek al snel na zijn debuut, want in Eindhoven groeide hij uit tot een levensgevaarlijke aanvaller die met zijn snelheid, technisch vermogen en neusje voor de goal een periodelang een sleutelspeler was.

Hoe anders is de situatie van Bergwijn nu. Na zijn mislukte periode bij Tottenham Hotspur, hoopte hij bij Ajax zijn carrière nieuw leven in te blazen. De Amsterdammers hadden jarenlang onder leiding van Erik ten Hag de landstitels aaneengeregen en hadden ook een aantal keren in de Champions League verrast. Hoewel de oefenmeester bij de komst van Bergwijn, in 2022, naar Manchester United was vertrokken, sprak Ajax de belofte uit dat het op dezelfde voet verder wilde gaan. Dat bleek in de praktijk echter lastiger gezegd dan gedaan.

Ten Hag was namelijk tóch een stuk belangrijker voor de club geweest dan de beleidsbepalers vooraf inschatten. De resultaten gingen met Alfred Schreuder als opvolger al snel omlaag en dat bleek niet alleen aan de trainer te liggen: de voorbije twee seizoenen versleet Ajax maar liefst vier hoofdtrainers. Het had ook effect op het spel van Bergwijn. Hij begon in de zomer van 2022 nog zo voortvarend, maar al snel kwam de klad in zijn spel en viel hij aan de linkerkant van de aanval nog amper op. Door het prijskaartje van 32 miljoen euro dat Ajax betaalde, was dat het startschot voor hevige kritiek.

Aanvaller blijft worstelen met zichzelf

Aan het begin van het seizoen 2023-2024 stelde Bergwijn dat hij zijn vorm snel wilde keren. De nieuwe hoofdtrainer Maurice Steijn probeerde hem daarbij te helpen: de oefenmeester bombardeerde hem tot aanvoerder. Dat deed hij niet alleen om Bergwijn belangrijker te maken, ook de interesse uit Saudi-Arabië had daarmee te maken. Het was intussen publiekelijk bekend dat de voetballer een lucratieve aanbieding had gehad en dat hij deze serieus overwoog. De Amsterdammers gingen er echter voor liggen en de transfer was al snel van de baan.

Als nieuwe leider van Ajax, en opvolger van de vertrokken Dusan Tadic, had Bergwijn veel moeite om zich staande te houden. Daar zijn meerdere redenen voor aan te wijzen. Tadic merkte in het verleden al eens hoe lastig het is om als linksbuiten op het veld je medespelers te bereiken. Daarnaast is Bergwijn geen type persoon die makkelijk andere spelers aanspreekt en weet hij vocaal in de media ook niet bepaald een goede indruk achter te laten. Dat de resultaten van Ajax eveneens slecht gingen, hielp Bergwijn natuurlijk niet om in zijn nieuwe rol te groeien.

Na het seizoen, waarin de Nederlandse recordkampioen als vijfde eindigde, hoopte hij bij het Nederlands elftal alsnog een goed gevoel te krijgen. Vanaf de voorbereiding was echter al duidelijk dat hij amper speeltijd zou krijgen. Bergwijn kreeg vooralsnog geen kansen van bondscoach Ronald Koeman en baarde een aantal dagen geleden nog opzien door op de training teamgenoot Micky van de Ven hard aan te pakken. Verder maakt Bergwijn overigens weldegelijk een goede indruk, waardoor hij mag blijven hopen op een kans in Oranje.

Steven Bergwijn voor Ajax in actie tegen NEC Nijmegen.

Toekomst in het buitenland

Doorgaans is het niet logisch dat Ajax haar aanvoerder zomaar naar het buitenland laat vertrekken, maar de kans is deze zomer levensgroot dat dit wél gaat gebeuren. De nieuwe hoofdtrainer Francesco Farioli hoopt met zijn selectie de komende maanden te groeien en Bergwijn lijkt daar niet voor nodig te zijn. Zonder twijfel heeft de aanvaller kwaliteiten die Ajax verder kunnen helpen, maar zijn huidige plek in Amsterdam brengt ook een hoop moeilijkheden met zich mee. Bergwijn kwam namelijk in een tijd waarin het er heel anders voorstond voor de club.

Zo drukt het salaris van de Oranje-international flink op de Amsterdamse begroting. Wil technisch directeur Alex Kroes de komende weken een aantal versterkingen halen, dan moet het eerst financieel ruimte creëren en bij de verkoop van Bergwijn slaat het direct een grote slag. Ook zijn er binnen Ajax twijfels over de samenwerking. De mensen in de club hadden simpelweg meer verwacht van een international die bij Tottenham Hotspur heeft gespeeld. Bergwijn wilde op zijn beurt na twee seizoenen evalueren en lijkt tot de conclusie te komen dat een vertrek het beste is.

Het is kortom niet de vraag óf, maar wanneer Bergwijn deze zomer een andere club heeft gevonden. De 27-jarige voetballer staat volgens diverse Turkse media in de belangstelling van Galatasaray. Na de eindronde beginnen naar verluidt de onderhandelingen tussen Galatasaray, Bergwijn en Ajax. Ook in het Midden-Oosten zouden meerdere clubs serieuze interesse hebben. De Amsterdammers stellen overigens dat Bergwijn uitsluitend voor de juiste prijs mag vertrekken. Om welk bedrag het dan gaat, houdt Ajax logischerwijs voorlopig voor zichzelf.

Verdient Bergwijn bij Oranje een plek in de basis?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
1700+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie