Ajax bereidt zich voor op Bergwijn-exit

Foto: Ajax bereidt zich voor op Bergwijn-exit

De toekomst van Steven Bergwijn bij Ajax is hoogst onzeker. De creatieve aanvaller kwam twee jaar geleden nog met veel media-aandacht naar Amsterdam, maar slaagde er nooit in om de verwachtingen waar te maken. De voetballer kwam terecht in een onsamenhangend geheel en kon de tendens niet omdraaien, zelfs niet als aanvoerder. Een vertrek door de achterdeur van de Johan Cruijff ArenA ligt daarom voor de hand.

Inside: Bergwijn zeer wisselvallig bij Ajax

Dat de Amsterdammers in de zomer van 2022 een bedrag van 31 miljoen euro op tafel legden om Bergwijn te contracteren, klinkt nu wat gek in de oren, maar was destijds geen vreemde move. De Oranje-international had bij Tottenham Hotspur dan wel een teleurstellende periode achter de rug, in Eindhoven toonde hij bij PSV jarenlang aan dat hij in de Eredivisie een topspeler was. Met zijn snelheid, techniek en scorend vermogen zorgde hij in de linkerkant van het speelveld voor veel gevaar en dat hij dit nog altijd kon, liet hij wel in het Nederlands elftal zien.

Het geld leek zich dan ook eenvoudig terug te verdienen, maar niets was minder waar. De start van Bergwijn was nog uitstekend. Hij liet direct zijn lichamelijke kracht en neusje voor de goal zien door tegen FC Groningen driemaal te scoren (6-1 overwinning) en op bezoek bij Sparta Rotterdam de enige en winnende treffer te maken. Vooral op Het Kasteel maakte hij indruk met zijn treffer. Hij zette met zijn fysieke vermogen zijn tegenstanders opzij alsof ze er niet stonden, en kreeg het vervolgens van grote afstand voor elkaar om raak te schieten.

Onder Alfred Schreuder leek Bergwijn langzaam terug te groeien naar zijn oude niveau, met Dusan Tadic hamerend op de discipline. Na een aantal maanden gingen de prestaties van Ajax echter achteruit en dat had ook effect op wat Bergwijn op het veld liet zien. Waar hij in zijn eerste periode nog voor veel dreiging had gezorgd en de connectie met zijn medespelers om zich heen groot was, maakte hij plotseling veel slordigheidfoutjes en bleek hij niet in staat te zijn om met zijn ervaring het team bij de hand te nemen. In plaats daarvan kreeg hij zelf ook moeite om zijn niveau vast te houden.

Toen Maurice Steijn afgelopen zomer naar Amsterdam kwam, zag hij diverse dragende krachten vertrekken. Op zoek naar een nieuwe leider kwam de oefenmeester bij Bergwijn uit, die hij aanvoerder van zijn team besloot te maken. Bergwijn moest op deze manier een nieuwe uitdaging in zijn loopbaan krijgen, wat een positieve bijdrage moest leveren aan zijn prestaties op het veld. Het tegendeel was waar. Bergwijn werd in een rol geperst die hij niet paste, kwam stuntelig over in de media en zag zijn eigen moraal dalen. Tóch waren er ook positieve aspecten uit zijn seizoen te halen.

Steven Bergwijn voor Ajax in actie tegen NEC Nijmegen.

Statistieken hoopgevend voor toekomst

De negatieve tendens rondom Bergwijn, lijkt sterk op die van vorig jaar bij Tadic. De Serviër kreeg destijds veel kritiek op zijn functioneren, maar bleek met zijn statistieken voor de Amsterdammers van levensbelang te zijn. Datzelfde geldt voor Bergwijn. Met twaalf doelpunten heeft hij dit voetbaljaar zijn op een na productiefste seizoen uit zijn spelersloopbaan gehad. Daarnaast was hij cijfermatig een van de creatiefste spelers van de Nederlandse competitie en kwam hij het vaakst zijn directe tegenstander voorbij, waarmee hij in aanvallend opzicht een sleutelspeler is.

Vanwege blessureleed stond hij een geruime tijd niet op het veld, maar vlak voor het einde van het competitieseizoen liet hij aan interim-trainer John van ‘t Schip zien waartoe hij in staat is. Tegen Almere City FC bezorgde hij Ajax met een hattrick hoogstpersoonlijk de vijfde eindplek in de Eredivisie, waarmee de club Europa League-voetbal veilig stelde. De manier waarop hij in dat duel zijn stempel op de wedstrijd drukte, liet weer eens een sprankeling zien van de kwaliteiten die Bergwijn in zich heeft. Mogelijk heeft Ajax daar alleen niets meer aan.

Vertrek bij Ajax hangt in de lucht

Toen hij voor Ajax ging spelen, maakte hij namelijk met zichzelf de afspraak dat hij na twee seizoenen een evaluatie zou houden. Dat moment is nu dus aangebroken, waarschijnlijk na het Europees kampioenschap. Komende maand begint hij met Oranje aan het belangrijke toernooi in Duitsland en het is dan ook de verwachting die hij zich eerst hierop zal richten. Voor de voetballer zelf zal het een interessante optie zijn om te vertrekken. Ajax zal volgend seizoen wederom niet voor de prijzen spelen en de druk op zijn schouders bevalt hem duidelijk niet goed.

De Amsterdamse club heeft dan weer geld tekort en kan met de verkoop van Bergwijn zowel een fiks transferbedrag binnenkrijgen als zijn salaris uit de boekhouding halen. Technisch directeur Alex Kroes sluit daarom nog altijd niet uit dat Bergwijn na de zomer elders onder contract staat. Naast interesse uit Engeland zouden ook clubs uit Saudi-Arabië hem graag willen contracteren en bereid zijn om een hoog bedrag op tafel te leggen. Met zijn 26-jarige leeftijd is het voor de aanvaller een interessante optie om nog eens voor een mooi avontuur te gaan.

In gesprek met ESPN ging Bergwijn onlangs al eens in op zijn mogelijke vertrek. “Ik kan daar niets over zeggen en heb nog een contract, zo simpel is het. Of het ondenkbaar is? Nee, het is nooit ondenkbaar in de voetballerij. Maar ik ben blij bij Ajax en heb het naar mijn zin, ondanks de moeilijke periode die we hebben gehad. Ajax is en blijft de grootste club van Nederland, we gaan het zien”, stelde hij toen. Kroes zou intussen al weten dat Bergwijn openstaat voor een transfer. Een vertrek is kortom onhoudbaar, alleen is het nog de vraag voor welk bedrag hij naar het buitenland vertrekt.

Wat kan Bergwijn het beste doen?

  • Blijven
  • Vertrekken
1196+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie