Voorspelling: drie topwedstrijden in achtste finales Afrika Cup

Foto: Voorspelling: drie topwedstrijden in achtste finales Afrika Cup

Het kaf is van het koren gescheiden en er zijn nog maar zestien landen over. De groepsfase van de Afrika Cup zit erop en nu wordt het echt erop of eronder. Eén nederlaag en je mag direct je koffers pakken. Voor ons tijd om in te zoomen op drie wedstrijden in de achtste finales. Hoe gaan de grote favorieten hun knock-outfase in? In deze voorbeschouwing staan voorspellingen, tips en odds die helpen bij het wedden op Nigeria – Kameroen, Senegal Ivoorkust en Marokko – Zuid-Afrika.

Nigeria Kameroen

Voor elke Afrika Cup moet er serieus rekening gehouden worden met Nigeria als een van de favorieten voor een eindzege. Het lukte dit land vijftien keer om bij de beste drie van het toernooi te eindigen, waar geen enkel ander land zo vaak in slaagde. Dit toernooi leek een valse start te kennen na een 1-1 tegen Equatoriaal-Guinea, al bleek dat land later een grote verrassing te worden op deze Afrika Cup. Nigeria wist wel orde op zaken te stellen. Zonder al te veel te imponeren werden Ivoorkust en Guinee-Bissau allebei met 0-1 verslagen. Zo pakte het land toch de koppositie in de poule.

Die koppositie levert Kameroen op als tegenstander. Er gebeurt genoeg in het kamp van die nationale ploeg. De 1-1 tegen Guinee was al geen groot succes, maar daarna werd ook nog eens met 3-1 verloren van Senegal. Door een zeer late 2-3-zege op Gambia werd alsnog een ticket voor de achtste finales geboekt. Doelman André Onana werd gepasseerd voor die laatste wedstrijd en heeft hier niet bepaald fijn op gereageerd. Genoeg werk aan de winkel dus voor bondscoach Rigobert Song om de goede sfeer in zijn team te waarborgen voor het restant van de Afrika Cup.

Sterspeler Victor Osimhen van Nigeria startte nog met een doelpunt in de eerste wedstrijd, maar daarna moest men het hebben van een benutte strafschop en een eigen doelpunt om te scoren. Calvin Bassey en Samuel Chukwueze begonnen dit toernooi als reservespeler maar hebben zich in het elftal weten te knokken. Voor Kameroen is het vooral de vraag wie onder de lat mag starten. Fabrice Ondoa keepte de laatste wedstrijd en kan zomaar weer de voorkeur krijgen boven zijn neef Onana. Centraal achterin zal sowieso een plekje zijn voor Christopher Wooh, die met een rake kopbal tekende voor de 2-3 tegen Gambia.

Wedtip Nigeria – Kameroen

Historisch gezien zijn zowel Nigeria als Kameroen altijd een grote kanshebber voor een eindzege, maar met beide landen gaat het niet per se heel goed. Nigeria komt erg lastig tot scoren, terwijl het enorm onrustig is in de Kameroense nationale ploeg. Dat laatste land heeft wel laten zien sterker voor de dag te komen in de tweede helft, waarin alle zes de doelpunten werden gemaakt. Daarom de tip: wedden op ‘meer dan 1,5 goals in de tweede helft’. Deze weddenschap heeft een odd van 2.80 bij Unibet.

Meer dan 1,5 goals in tweede helft

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Senegal – Ivoorkust

In 2019 was Senegal nog verliezend finalist van de Afrika Cup, maar tijdens het vorige toernooi in 2021 wist het land zich te verbeteren en de finale te winnen. De gouden generatie van Édouard Mendy, Kalidou Koulibaly, Idrissa Gueye en vooral Sadio Mané raakt aardig op leeftijd, dus nu is wellicht de laatste kans om nog meer succes te boeken voor deze groep. Daarvoor is het land prima onderweg tot nu toe. Gambia (3-0), Kameroen (3-1) en Guinee (0-2) werden vrij simpel aan de kant gezet. De doelcijfers van acht voor en één tegen zijn een prestatie om trots op te zijn.

De trots zal iets minder overheersen bij Ivoorkust. Dit jaar mag het fungeren als gastland en onder toeziend oog van je eigen fans hoop je dan op een enorm succes. De 2-0-overwinning op Guinee-Bissau in de eerste speelronde was dan ook een mooie start, maar daarna ging het een heel stuk minder. Met de nipte 0-1-nederlaag tegen Nigeria kan men wellicht nog wel leven, maar tegen Equatoriaal-Guinea ging alles fout wat fout kon gaan. De teller stopte uiteindelijk bij liefst 4-0. Als een van de gelukkige nummers drie mogen de Ivorianen nog hopen op een succes tijdens hún Afrika Cup.

Ondanks de opeenvolgende zeges heeft bondscoach Aliou Cissé van Senegal toch wat wijzigingen doorgevoerd in zijn opstellingen. Zo kwam Krépin Diatta als aanvallende vleugelverdediger in de ploeg en achterin speelde Koulibaly al drie keer met iemand anders centraal achterin; Pape Gueye, Abdou Diallo en Abdoulaye Seck stonden op die plek. Bondscoach Jean-Louis Gasset van Ivoorkust gaf veel nieuwe spelers de kans na de nederlaag tegen Nigeria, zoals Wilfried Singo, Willy Boly, Evan Ndicka, Oumar Diakité en Nicolas Pépé. Door de daaropvolgende blamage is de kans groot dat minimaal een deel van hen die plek weer kwijtraakt.

Onze voorspelling

Senegal beleeft een vrijwel perfecte editie van de Afrika Cup tot nu toe. Het ene tegengoaltje in de groepsfase is het enige smetje op een verder ongeschonden blazoen. Hoe anders is dat bij Ivoorkust, dat na een enorme zeperd met de hakken over de sloot doorging. Er moet een hoop veranderen om hier niet weer tegen een flinke nederlaag aan te lopen. Onze voorspelling is daarom ‘Senegal wint’. Deze weddenschap heeft een odd van 2.35 bij Unibet.

Senegal wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Marokko – Zuid-Afrika

Vraag je het de bookmakers, dan is Marokko de grote favoriet om deze Afrika Cup te winnen. En dat is ook niet zo vreemd. Het is maar zo’n veertien maanden geleden dat De Leeuwen van de Atlas nog in de halve finales van het WK stonden. Dat is nog nooit een Afrikaans land gelukt. Na de eindwinst van 1976 wordt het wel eens tijd dat Marokko weer de Afrika Cup wint. De ploeg van onder meer Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat, Ismael Saibari, Tarik Tissoudali en Hakim Ziyech won met 3-0 van Tanzania, speelde met 1-1 gelijk tegen Congo-Kinshasa en versloeg Zambia met 0-1.

Zuid-Afrika kon wel weer een succesje gebruiken. In 2019 werden de kwartfinales van het toernooi gehaald, maar de edities er omheen waren geen succes. In 2015 was de groepsfase het eindstation, terwijl het land zich in 2017 en 2021 niet eens had weten te plaatsen. Een 2-0-nederlaag tegen Mali was de start, maar de ploeg rechtte de rug en na een ruime 4-0-zege op Namibië was 0-0 tegen Tunesië genoeg om de volgende ronde te bereiken. Toch was het billenknijpen want de Tunesiërs kregen betere kansen en doelman Rowwen Williams moest zijn ploeg op de been houden.

De grootste vraag in de Marokkaanse nationale ploeg is hoe het gaat met Ziyech. De sterspeler opende de score tegen Zambia, maar na een tackle moest hij zich laten wisselen na de eerste helft. Het is te hopen dat een paar dagen rust hem goed doet. Saibari kwam in het laatste duel in de ploeg en hoopt zijn plek te behouden. Het vertrouwen van de Zuid-Afrikanen is vooral in de spelers van Mamelodi Sundowns. Liefst negen spelers van die club zitten in de nationale selectie en zeven van hen begonnen in de basis tegen Tunesië. Aanvaller Themba Zwane is een van hen en hij scoorde tweemaal tegen Namibië.

Wedtip Marokko – Zuid-Afrika

Het is niet voor niets dat Marokko een van de absolute favorieten is voor een eindzege. Met Yassine Bounou, Achraf Hakimi, Sofyane Amraba en Hakim Ziyech is er in elke linie een topspeler te vinden en veel van de spelers uit deze selectie hebben het WK nog vers in het geheugen zitten. Zuid-Afrika lijkt een horde die de Marokkanen wel moeten kunnen nemen. Onze voorspelling is daarom ‘Marokko wint’. Deze weddenschap heeft een odd van 1.65 bij Unibet.

Marokko wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:49
1276+
‘Transfer binnen Eredivisie lonkt voor Bas Kuipers’
13:35
9+
‘Verrassende linksbuiten dient zich richting EK aan bij Oranje’
13:20
0+
Serieuze zorgen om gezondheid Marc Overmars
13:04
32+
Zelfs Derksen overtuigd: ‘Je kunt niet meer om hem heen in Oranje’
12:47
44+
‘Hij was een dertien in een dozijn-voetballer voor Slot kwam’
12:33
26+
Slot gewaarschuwd: “In Engeland tien keer meer”
12:18
231+
‘Bizar nieuw uitshirt PSV uitgelekt: vol neonkleuren’
12:00
99+
PSV: na de kater meteen weer dóórrr
11:40
81+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: ‘Bijlow blijft staan’
11:20
384+
‘Terugkeer voor Daley Blind’
11:10
46+
Vandaag Inside-tafel adviseert Koeman: “Kun je niet meer omheen”
10:50
182+
”Oersaaie’ Vandaag Inside-gast op non-actief’
10:33
67+
Rensch over Ajax-toekomst: “Enige waar ik op dit moment aan denk”
10:17
74+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Berghuis keert terug’
10:00
76+
Wie moet Slot opvolgen? | Vraag voor Aad #20
09:55
236+
Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”
09:40
96+
Derksen op de bres voor Twente-icoon: “Zielig, echt een troostprijs”
09:30
225+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
09:24
54+
Buijs leeft mee met Fortuna-pechvogel: “Ziet er heel slecht uit”
09:09
13+
‘Horrorscenario voor Kaj Sierhuis’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie