Voorbeschouwing Nederland – Canada: Oranje kan nog twee keer oefenen voor EK

Foto: Voorbeschouwing Nederland – Canada: Oranje kan nog twee keer oefenen voor EK

Het eerste deel van de voorbereiding zit erop. Bondscoach Ronald Koeman heeft zijn selectie rond en weet welke 26 spelers meereizen naar Duitsland. Maar nu moet de tactiek er nog ingeslepen worden. Er wordt geoefend tegen Canada en IJsland. Tegen dat eerste land speelt Oranje donderdag. Lees hier alle informatie over deze vriendschappelijke wedstrijd.

🇳🇱 Nederland: teaminfo en vorm

Ronald Koeman is weer terug na zijn avontuur bij FC Barcelona en staat nu voor zijn eerste eindtoernooi als bondscoach van Nederland. Hiervoor moest hij die eer nog laten aan Frank de Boer en Louis van Gaal. En laat nu net precies deze bondscoach mooie herinneringen hebben aan een EK in Duitsland. In 1988 was Koeman een belangrijke basisspeler toen Oranje de eerste en enige prijs uit de voetbalhistorie wist te pakken.

Om dat nu ook te bereiken, moet Koeman nog een tactiek inslijpen bij zijn ploegen. Tijdens de laatste interlandwedstrijden rouleerde hij tussen 4-3-3 en 5-3-2, dus het wordt nog maar de vraag voor welke variant Koeman gaat kiezen. Dit kalenderjaar speelde Nederland twee wedstrijden. Met een viermansdefensie werd met 4-0 van Schotland gewonnen in een relatief matige wedstrijd. Daarna werd met 2-1 van Duitsland gewonnen in een beter duel van Nederlandse zijde, in een 5-3-2-systeem.

Koeman maakte met zijn broer Erwin en de nieuwe assistent Dwight Lodeweges zijn selectie bekend voor dit EK. Nick Olij en Quinten Timber waren enigszins voorspelbare afvallers, maar het niet selecteren van Champions League-finalist Ian Maatsen (Borussia Dortmund) was voor velen een verrassing. Verder keerden onder meer Ryan Gravenberch, Georginio Wijnaldum en Steven Bergwijn terug in de selectie van Oranje.

Blessures en schorsingen

Buiten de afgevallen spelers waren er een paar die sowieso niet konden deelnemen, zoals Quilindschy Hartman, Tyrell Malacia, Sven Botman, Marten de Roon, Mats Wieffer en Joshua Zirkzee. Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners en Tijjani Reijnders moeten tegen Canada verstek laten gaan. De eerste is herstellende van een blessure, de laatste twee sluiten na dit oefenduel aan bij de groep.

🇨🇦 Canada: teaminfo en vorm

In 2022 konden we zowaar eens kijken naar Canada op een WK. Dit liep echter uit op een deceptie. Nederlagen tegen België, Kroatië en Marokko betekenden dat de Canadezen zonder behaalde punten weer naar huis mochten vliegen. De resultaten na dit toernooi waren ook niet altijd om over naar huis te schrijven. Op de Gold Cup bleken de kwartfinales het eindstation en datzelfde gold voor de Nations League afgelopen november.

Net als voor Nederland is dit duel ook voor Canada een voorbereiding op een eindtoernooi. Door het winnen van een play-off tegen Trinidad en Tobago plaatsten de Canadezen zich voor de Copa América. Het is redelijk uniek voor de Noord-Amerikanen om tegen een Europese tegenstander te spelen. Sinds begin 2020 is dit de derde ontmoeting met een land uit Europa, na de WK-nederlagen tegen België en Kroatië. De nieuwe bondscoach Jesse Marsch hoopt nu te winnen.

Er zijn twee namen die er qua bekendheid bovenuit steken bij de Canadese nationale ploeg. Linksback Alphonso Davies kennen we van Bayern München en Jonathan David is de veelscorende spits van Lille. Daarnaast is ook Charles-Andreas Brym van Sparta voor Nederlanders een bekende naam. Oud-PSV’er Atiba Hutchinson is inmiddels met pensioen na meer dan honderd interlandoptredens achter zijn naam.

Blessures en schorsingen

Verdediger Joel Waterman van CF Montréal en aanvaller Lucas Cavallini van het Mexicaanse Puebla lijken de enige twee spelers die er door blessures niet bij kunnen zijn.

Onderlinge ontmoetingen

Voor de enige wedstrijd ooit tussen deze twee landen moeten we terug naar 1994. Destijds werd er door Nederland voorbereid op het WK en door doelpunten van Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Frank Rijkaard werd met 0-3 gewonnen. Huidig bondscoach Ronald Koeman droeg destijds de aanvoerdersband en speelde het gehele duel mee.

Conclusie

Het is nog lastig voor Nederland om helemaal een beeld te krijgen van de ploeg, aangezien drie potentieel belangrijke middenvelders niet kunnen meespelen. Toch kan dit een goede graadmeter zijn voor Oranje. Ook zonder die spelers lijkt Ronald Koeman een selectie tot zijn beschikking te hebben die goed genoeg is om van Canada te winnen.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je ook onze voorspelling voor Nederland – Canada bekijken.

Wint Nederland deze eerste oefenwedstrijd voor het EK?

  • Ja, Oranje wint dit duel wel.
  • Nee, het wordt toch een gelijkspel.
  • Nee, Canada gaat er met de zege vandoor.
86+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie