‘Vliegtuig-rel’ rondom Nederlands elftal richting EK

Foto: ‘Vliegtuig-rel’ rondom Nederlands elftal richting EK

Het Nederlands elftal gaat per vliegtuig richting Duitsland, en dat zorgt voor de nodige gefronste wenkbrauwen. Erg goed voor het milieu is het immers niet, en Duitsland ligt toch niet zo heel ver weg.

‘Dat Nederlands elftal middenin klimaatcrisis gaat vliegen is tenenkrommend’

“Vliegen op zulke korte afstanden zou je eigenlijk niet moeten willen”, stelt luchtvaartexpert Joris Melkert van de TU Delft in gesprek met RTL. “Als je voor het toernooi nou de oceaan over moest steken, dan was vliegen wel te verdedigen, maar naar Wolfsburg…?” Kamp Oranje gaat ongeveer 460 kilometer vliegen, richting Braunschweig (nabij speelstad Wolfsburg). “Ik begrijp dat niet zo goed”, zegt Melkert. “Zo ver is dat niet. Tijdwinst kan er nauwelijks zijn.”

Een woordvoerder van de KNVB meldt dat tijdswinst zeker wél de primaire reden is. “De reis vanuit Rotterdam naar Wolfsburg zou per bus ruim zes uur duren.” Melkert stelt echter dat ‘vliegen ook veel tijd kost’. “Je moet eerst naar de luchthaven rijden, spullen inchecken, boarden… De vlucht zelf is slechts een half uurtje, maar al die andere dingen kosten tijd. Bovendien moet je van de luchthaven in Wolfsburg ook weer met een bus naar het hotel.”

Milieuorganisatie Milieudefensie is ook ‘not amused’. “Dat de KNVB midden in de klimaatcrisis ervoor kiest het Nederlands elftal met het vervuilende vliegtuig 400 kilometer naar Duitsland te laten vliegen, is natuurlijk tenenkrommend.” Een treinrit als alternatief was geen optie voor de KNVB: “Een treinreis levert weer hele andere obstakels op, vooral op het gebied van logistiek en veiligheid.”

Inderdaad, tenenkrommend dit

  • Eens
  • Oneens
1502+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie