Van ‘t Schip voegt belangrijk element toe aan Ajax-spel

Foto: Van ‘t Schip voegt belangrijk element toe aan Ajax-spel

John van ‘t Schip liet donderdagavond aan het Amsterdamse publiek zien dat de huidige selectie weldegelijk in staat is om tegen goede tegenstanders aanvallend voetbal te spelen. Tegelijkertijd toonde het duel met Brighton & Hove Albion, dat Ajax met 0-2 verloor, aan dat het tijd nodig heeft om in dergelijke wedstrijden écht kans te maken op een resultaat.

Analyse: Van ‘t Schip kiest voor speelwijze met lef en durf

Het verschil met de speelwijze die Hedwiges Maduro twee weken geleden in Engeland hanteerde was donderdag groot te noemen. De huidige assistent van Van ‘t Schip, en destijds interim-trainer, besloot om zijn ploeg verdedigend te laten opereren en Brighton op te vangen op eigen speelhelft. De uitwedstrijd toonde aan dat de huidige spelersgroep niet de kwaliteiten heeft om een dergelijke speelwijze uit te voeren, waardoor het een kansloze nederlaag leed. Met Van ‘t Schip aan het roer was het verschil op het scorebord in de Johan Cruijff ArenA even groot, maar ditmaal konden de Amsterdammers behoorlijk tevreden zijn over de inzet, strijd en tactiek.

Ajax speelde met lef en durf, waarbij het de tegenstander vanaf het eerste moment volledig vastzette op eigen speelhelft. Enkele keren was het zo dat de onderlinge afstemming tussen de spelers onvoldoende was en de Engelsen eenvoudig op het middenveld konden domineren, maar veel vaker werd Brighton gedwongen tot het spelen van de lange bal. Het resulteerde er meermaals in dat de bezoekers de bal verloren of simpelweg over de zijlijn speelden om balverlies en daarmee een gevaarlijk moment te voorkomen. Voor de theepauze had Ajax dan ook de grip op het duel, al leerde het eveneens een zeer belangrijke, Europese les.

Cruciale fouten nekken Ajax tegen Brighton

Waar de hoofdtrainer hamert op het opbouwen van achteruit, hebben meerdere spelers nog altijd moeite om de momenten te herkennen wanneer dit wel of juist niet kan. Josip Sutalo krijgt dit als centrale verdediger steeds meer door, wat dan ook in een uitstekende wedstrijd resulteerde. De Kroaat hield grip op zijn directe tegenstander en was in balbezit behoorlijk rustig, waarmee hij stappen zette in de goede richting. Een catastrofale fout van Silvano Vos, die de geblesseerde Branco van den Boomen mocht vervangen, zorgde er echter voor dat Ajax vroeg op achterstand kwam en vervolgens het gehele duel achter de feiten bleef aanlopen.

Vos bood zich aan in de opbouw, maar vergat daarbij te kijken waar hij de bal daarna wilde heen spelen. De controlerende middenvelder deed dit op gevoel en had niet door dat er een tegenstander naast hem stond, waardoor hij de bal kinderlijk eenvoudig inleverde en Ansu Fati deze enkele seconden later achter Diant Ramaj werkte. In de tien minuten daarvoor had Ajax met onder meer Steven Berghuis en Kristian Hlynsson nog meerdere goede kansen gecreëerd, maar vergat het daarbij te scoren. Dat Brighton aan de andere kant van het veld slechts één kans nodig had, bewees de extra kwaliteiten die nodig zijn om in Europa te presteren.

Het elftal op het veld liet onder Van ‘t Schip wel een belangrijk verschil zien ten opzichte van de periode onder Maurice Steijn. Eerder in het seizoen was de tegenstander het gehele duel heer en meester wanneer het tegen Ajax op voorsprong kwam te staan, ditmaal liet de thuisploeg zichzelf niet kennen. Ajax ging in de eerste helft nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar liep tegen hetzelfde probleem aan dat het eerder ook al tegenkwam: effectiviteit. Zo kwam Brian Brobbey meermaals alleen voor de Nederlandse doelman Bart Verbruggen te staan en liep het telkens verkeerd voor de ongelukkige aanvaller af.

Vos ging pijnlijk in de fout tegen Brighton.

Hoopgevend Amsterdams spel in Johan Cruijff ArenA

Na het tweede doelpunt gaf de oefenmeester een duidelijk signaal af. Het duel bleek over te zijn, maar Van ‘t Schip hield vertrouwen in een resultaat en zette met onder meer Borna Sosa en Carlos Forbs nog enkele aanvallend ingespeelde spelers in de ploeg. Hij nam daarmee het risico dat Brighton in de voorhoede meer ruimte zou krijgen en de voorsprong ruimer zou maken, maar het tegendeel was waar. De Amsterdammers kregen van hun trainer vertrouwen en energie, waardoor er een stormachtige eindfase kwam waarin Ajax meermaals dichtbij de aansluitingstreffer was. De keeper, paal en een beetje pech zaten dit echter in de weg.

Ondanks het goede spel hield Ajax geen punten over aan het Europese treffen met Brighton. De teleurgestelde Van ‘t Schip zal de wedstrijd echter zonder twijfel gebruiken om met zijn selectie de volgende fase in te gaan. In voetballend opzicht slaagt Ajax er steeds vaker in om het juiste te doen en daarmee tot kansen te komen, al moet het een stuk effectiever worden voor het doel. Zonder bal hield het de linies aardig gesloten, maar moet het op cruciale momenten nog altijd doortastender zijn. De problemen binnen Ajax zijn absoluut nog niet opgelost. In de derde wedstrijd onder Van ‘t Schip zijn de eerste stappen echter aantoonbaar. Nu alleen nog de broodnodige groei doorzetten.

Gaat Ajax Europees overwinteren?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
299+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie