Steun voor Van ‘t Schip: “Ajax naar de klote geholpen door wanbeleid”

Foto: Steun voor Van ‘t Schip: “Ajax naar de klote geholpen door wanbeleid”

John van ‘t Schip heeft als interim-trainer van Ajax een loodzwaar jaar achter de rug. De hoofdtrainer moest vechten tegen de bierkaai en kwam niet verder dan de vijfde eindplek in de Eredivisie, waarmee de Amsterdammers Europa League-voetbal veiligstelden. Voor Wim Kieft was de situatie pijnlijk om van een afstand te zien. “Ik had echt met John te doen, omdat het erg slecht ging bij Ajax en hij het privé erg moeilijk had. Dus ik hield me een beetje op de vlakte”, vertelt Kieft in een exclusief interview met Soccernews.nl.

Interview: Kieft steunt Van ‘t Schip in moeilijkste periode bij Ajax

Ajax hoopte een jaar geleden juist het verleden achter zich te laten. Na het vertrek van Marc Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag, beleefde Ajax onder leiding van Alfred Schreuder en later John Heitinga een loodzwaar voetbaljaar, waarin het hoge niveau van de periode onder Erik ten Hag niet meer werd bereikt. De club wilde dan ook schoon schip maken, stelde Sven Mislintat aan als directeur voetbalzaken en bombardeerde Maurice Steijn als nieuwe hoofdtrainer. De twee aanstellingen waren bepaald niet de gelukkigste keuze.

De resultaten liepen achteruit en in oktober stond Ajax zelfs even laatste op de ranglijst. Achter de schermen nam de druk op Steijn toe, maar eerst moest Mislintat eruit. Enkele weken later was het ook de beurt aan Steijn, waarna Ajax doorschakelde en Van ‘t Schip vroeg om de boel tot aan het einde van het seizoen over te nemen. Van ‘t Schip had op dat moment net afscheid genomen van zijn vrouw, die vanwege een ernstige ziekte overleed, en zat aan het begin van zijn verwerkingsproces, maar besloot desondanks om Ajax te hulp te schieten.

De oefenmeester haalde veel op zijn hals en kreeg in de Johan Cruijff ArenA nauwelijks ademruimte. De resultaten ging op en neer en Ajax moest uiteindelijk genoegen nemen met een plek buiten de top drie. “Op persoonlijk gebied was het heel moeilijk natuurlijk. Aan de andere kant kan je ook denken: het leidt me af van mijn verdriet en gedachten. Je bent bij Ajax constant bezig en hebt zo niet veel tijd om er elk moment bij stil te staan. Maar het was zeker geen geweldig elftal wat hij overnam. Met alle problemen die er bij Ajax zijn, is dat natuurlijk moeilijk.”

Voor Kieft was alles bij Ajax extra bijzonder om te zien. Van ‘t Schip en hij speelden in het verleden namelijk met elkaar samen en bleven altijd goede vrienden, ook in de perioden dat het minder ging. Het was voor hem dan ook lastig om in voetbalpraatprogramma’s op televisie zijn mening te geven, al denkt hij dat Van ‘t Schip goed kon omgaan met de lastige periode binnen de club. “Het is inherent aan het zijn van hoofdtrainer. Hij zit al zólang in de voetballerij, en is al heel lang trainer, dus daarmee heeft hij vast kunnen omgaan.”

John van ‘t Schip geeft aanwijzingen aan Anton Gaaei.

Weinig respect voor clubhelden

Kieft kijkt soms met grote verwondering naar hoe Ajax al tientallen jarenlang met zijn clubhelden omgaat. Zo moest Heitinga een jaar geleden zomaar vertrekken, terwijl hij het liefst onder leiding van Steijn assistent was gebleven. Van ‘t Schip heeft eveneens de ambitie om bij de vereniging te blijven, maar is ook nog altijd niet tot een akkoord gekomen. Daar komt nog eens bij dat in de jeugdopleiding meerdere trainers die al jarenlang op De Toekomst rondlopen, hun tas moeten inpakken. Het zet kwaad bloed bij een hoop Ajacieden.

Een van die voorbeelden is Simon Tahamata. De voormalig voetballer verzorgt al jarenlang trainingen aan de jeugdteams en wilde graag blijven, maar moest van Ajax vertrekken. Onbegrijpelijk, zo vindt Kieft. “Hij was natuurlijk een van de gezichten van Ajax, met meer oud-spelers. Bijzonder om te zien dat dit allemaal aan de kant gaat. Dat komt door een zakelijke, harde kant die Ajax altijd heeft gehad, ook in de jaren waarin ik daar speelde. Er zit altijd een rauw randje aan Ajax. En ik heb altijd het idee dat ze veelal weinig binding hebben met het verleden.”

Het is volgens Kieft vooral pijnlijk om te zien hoe een vereniging in een korte periode ten onder kan gaan, door enkele mensen aan het roer te hebben die de verkeerde keuzes maken. Naast Ajax ziet hij ook Vitesse als exemplarisch voorbeeld. “Die clubs zijn naar de klote geholpen door wanbeleid. Je hebt altijd goede en slechte jaren, daar ontkom je natuurlijk niet aan, maar dit zijn twee legendarische clubs. Met name Ajax: drie jaar geleden kon het allemaal niet op. Als er een goed financieel beleid was geweest, dan hadden ze het ook veel makkelijker kunnen oppakken.”

Hoop in kwaliteiten Kroes

Aankomend seizoen moet Ajax de eerste stap voorwaarts maken. De hoop ligt in de handen van Alex Kroes. Waar hij eerst als algemeen directeur aan de slag zou gaan, werkt hij de komende jaren als technisch directeur. Deze zomer heeft hij daardoor een hoop te doen, want na de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer (Francesco Farioli), is het tijd om de spelersgroep samen te stellen. Met weinig geld in de portemonnee moet Kroes het voor elkaar zien te krijgen om het niveau van het team verder op te krikken. Geen eenvoudige taak, zo weet Kieft.

Hij vraagt zich bovendien af in hoeverre Kroes voor zijn functie gemaakt is. Hoewel hij in het verleden bij Go Ahead Eagles en AZ zat, is hij nauwelijks in de spotlights geweest. Daardoor weet Kieft weinig van hem en geeft hij hem het voordeel van de twijfel. “Het lijkt me een geschikte man, maar die kan ik ook niet beoordelen op zijn verleden bij andere clubs. Maar het zou goed zijn als er weer een beetje warmte van die club afstraalt.” Eind juli staan voor Ajax de eerste belangrijke wedstrijden op het programma, als het de tweede voorronde van de Europa League speel

Video: Wim Kieft over Ajax, Oranje en spitsen | SN Meet

Heeft Van ‘t Schip alles uit de selectie gehaald?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
568+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie