Stelt Koeman Oranje-leider ter discussie?

Foto: Stelt Koeman Oranje-leider ter discussie?

Ronald Koeman vindt dat Virgil van Dijk, aanvoerder van het Nederlands elftal, nog niet leidend genoeg is. De bondscoach van Oranje stelt dat er nog ruimte voor verbetering is bij de Liverpool-verdediger. Eerder al liet Marco van Basten zich eens kritisch ontvallen over Van Dijk, die de verdediger in zijn ogen geen echte leider vindt.

Koeman erkent mindere periode Van Dijk

Van Dijk is al jarenlang de aanvoerder van het Nederlands elftal, maar oogt na zijn zware knieblessure een stuk kwetsbaarder. Dat erkent ook Koeman aan tafel bij het Ziggo Sport-programma Rondo. “Hij speelde een tijdje niet goed. Dan kun je je afvragen waarom niet. Liverpool zat in een mindere periode, hij had een zware kruisbandblessure gehad, er was een WK… Er waren wel wat redenen voor het feit dat hij wat minder was, maar dat kan ook een keer gebeuren, vind ik.”

Dit seizoen lijkt Van Dijk weer wat van zijn oude vorm te hebben teruggevonden. “Afgelopen interlands vond ik hem wel weer de goede Virgil, maar daarvoor heeft hij een periode gehad dat hij iets minder was”, stelt Koeman. De centrumverdediger lijkt echter niet voor zijn plaats in Oranje te hoeven vrezen, al vindt Koeman dat Van Dijk nog wel stappen kan zetten. “Bij momenten zou hij meer initiatief kunnen nemen aan de bal. Maar op een gegeven heeft iemand een bepaalde leeftijd en heeft hij een bepaalde positie. Daarin kan hij heel goed zijn.”

Koeman kritisch op leidersrol Van Dijk

Ondanks dat Van Dijk al jaren de aanvoerdersband draagt bij Oranje meent Koeman dat de verdediger nog meer leidend kan zijn. “Ik vind dat hij nóg meer de leider zou kunnen zijn in die groep, ook op trainingen bijvoorbeeld. Maar zijn persoonlijkheid en het contact tussen hem en mij is zeer goed. Respectvol. En er komt wel iemand binnen. Binnen het Nederlands elftal heeft hij wel het overwicht binnen de groep en wordt hij echt wel als de leider gezien, absoluut.”

Tafelgast Youri Mulder vraagt zich af waarin Van Dijk zich dan nog moet ontwikkelen. “Er zijn weleens momenten op een training dat er fouten worden gemaakt, of afspraken niet worden nagekomen, dat je hoopt als coach dat spelers op het veld dat direct laten merken aan de anderen”, reageert Koeman. “Een aantal jongens in deze selectie zouden dat nog meer kunnen doen. Maar de vraag is ook: zit dat in ze? Zijn ze dat gewend?”

Is Van Dijk een geschikte leider voor Oranje?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, dat vind ik niet
140+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie