Stam, De Boer en Davids gebruikten mogelijk geen nandrolon

Soccernews

Jaap Stam, Frank de Boer en Edgar Davids zijn enkele jaren geleden wellicht onterecht veroordeeld voor het gebruik van de anabole steroïde nandrolon. Volgens een dossier van het internationale antidopingbureau Wada deugt de test waarmee tot nu toe de aanwezigheid nandrolon werd onderzocht mogelijk niet.
Wada heeft het dossier gestuurd aan alle laboratoria die zijn geaccrediteerd bij het Internationaal Olympisch Comité. De deugdelijkheid van de test staat ter discussie door het nieuwe medische fenomeen ‘instabiele urine’. Om onverklaarbare redenen kan een test dan positief uitvallen. Er worden sporen van nandrolon gevonden, hoewel mogelijk niets is geslikt.

Er was altijd al veel kritiek op de test. Veel betrapte sporters hielden vol niets te hebben ingenomen. Bovendien bleek vier jaar geleden dat het middel of een vergelijkbare stof voorkomt in voedingssupplementen die gewoon bij drogist of apotheek te koop zijn. Op de verpakking en bijsluiters stond dat niet vermeld. Bij de betrapte Oranje-internationals werd vermoed dat het om gebruik van dergelijke supplementen zou gaan tijdens hun verblijf bij het Nederlands elftal.

Bekende buitenlandse sporters die werden betrapt zijn onder anderen de Amerikaanse 400-meterloper Butch Reynolds (1990), de Tsjechische tennisser Petr Korda (1998), de Engelse sprinter Linford Christie (1999) en de Jamaicaanse sprintster Merlene Ottey (1999).

0 Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie