Peter Bosz moet zich grote zorgen maken

Foto: Peter Bosz moet zich grote zorgen maken

Peter Bosz maakt een zware periode mee bij Bayer Leverkusen. De Nederlandse hoofdtrainer begon in december 2018 voortvarend bij zijn nieuwe club, maar dit seizoen zit weinig mee. De vroege uitschakelingen in de DFB Pokal en Europa League kwamen niet uit de lucht vallen en ook in de Duitse competitie gaat het niet goed. De vraag is dan ook hoeveel krediet Bosz nog in Leverkusen heeft. Een ontslag hangt boven zijn hoofd.

De Hollandse oefenmeester maakte zich de afgelopen jaren geliefd in de Duitse stad. Na zijn teleurstellende periode bij concurrent Borussia Dortmund kreeg hij bij Bayer Leverkusen een tweede kans om in Duitsland te slagen. Met het aanvallende voetbal dat hij eerder bij Ajax liet zien, begon zijn nieuwe club elke maand beter te draaien. Leon Bailey, Kevin Volland en Kai Havertz bleken als geen ander in staat om de speelstijl van Bosz in de praktijk te brengen. Daarmee kreeg de hoofdtrainer het publiek voor het eerst in jaren weer op de banken.

Niet alleen het spel was positief te noemen, ook de resultaten zaten mee. Na het seizoen 2018/2019 stond Bayer Leverkusen op een vierde plaats in de competitie, waardoor de club zich plaatste voor de poulefase van de Champions League. Het volgende seizoen slaagde Bosz net niet erin om hetzelfde te bereiken. Hoewel Bayer Leverkusen vijf punten meer behaalde dan het vorige seizoen, eindigde de club gedurende het seizoen 2019/2020 op de vijfde plaats in de competitie. De Duitsers moesten daarom genoegen nemen met de Europa League.


Technisch directeur Rudi Völler hield echter vertrouwen in Bosz, die volgens hem al twee seizoenen bewees perfect bij de clubcultuur van Bayer Leverkusen te passen. Eenvoudig zou het dit seizoen alleen niet worden, wist ook Bosz. De Duitse subtopper zag Kai Havertz vertrekken naar Chelsea, waardoor het elftal behoorlijk wat kwaliteit verloor. Bosz moest daarom op zoek naar spelers die hem hetzelfde konden bieden in zijn spelsysteem. Dat lukte in het najaar van 2020 aardig, maar een paar maanden later zijn die resultaten vergeten.

Vergooien

Wie Bayer Leverkusen in de maand februari zag spelen, zou bijna vergeten dat de wereld er twee maanden eerder totaal anders uitzag. De Duitsers waren door in de Europa League door in zes wedstrijden maar liefst 15 punten te behalen. Ook in de Bundesliga ging het voortvarend. Bayer Leverkusen was eind december even koploper en kreeg in een directe wedstrijd tegen concurrent Bayern München de mogelijkheid om dit voorlopig te blijven. Door een fout in de verdediging ging Bayer Leverkusen echter in de laatste minuten de mist in.

Het was een fikse tegenvaller voor de ploeg van Bosz, die een tegenvallende maand januari meemaakte. In de competitie lukte het Bayer Leverkusen uitsluitend om een overwinning te boeken tegen Borussia Dortmund (2-1), terwijl alle andere wedstrijd in een gelijkspel of nederlaag eindigden. Begin februari leed de club vervolgens een zeer pijnlijke nederlaag tegen RW Essen, dat uitkomt op het vierde niveau van Duitsland. De verliespartij bracht het vertrouwen van Bayer Leverkusen verder omlaag, terwijl een paar dagen later alweer het volgende belangrijke duel op het programma stond.


Hoopvol was de overwinning tegen Stuttgart (5-2), maar daarna ging het wedstrijden achter elkaar mis. Bayer Leverkusen speelde tegen Mainz (2-2) en Augsburg (1-1) gelijk, waarna het zondag verloor van Freiburg. Tussendoor ging het in de Europa League tweemaal onderuit. Het mindere Young Boys bleek van tevoren geen probleem voor de mannen van Bosz, maar de praktijk bleek anders te zijn. Dankzij slim countervoetbal speelde het Bayer Leverkusen tweemaal weg. Het heenduel eindigde in 4-3, terwijl de return met 0-2 verloren ging.

Vertrouwen

Bosz mag in de Duitse media dan wel goed liggen, maar na de twee rampzalige maanden kwamen dan toch de eerste kritische vragen. Bayer Leverkusen dreigt met de huidige zesde plaats in de Bundesliga ook de Europa League mis te lopen, waardoor de prestaties ook financiële gevolgen kunnen hebben. Desondanks wil Völler niets weten van een vertrek. “Iedereen was enthousiast over zijn speelstijl, hij past perfect bij de club. Hij is misschien zelfs te eerlijk en te kritisch over zichzelf. Hij praat niets goed”, aldus Völler.

De bestuurder hoopt vooral dat Bayer Leverkusen zichzelf weer snel herpakt en alsnog een de doelstellingen van de club kan voldoen. Zo geeft hij aan: “We zijn een aangeslagen bokser en moeten in de Bundesliga de aansluiting met de Champions Leagueplaatsen zien te behouden.” Daarvoor moet Bayer Leverkusen vierde worden. De huidige vijf punten achterstand op Eintracht Frankfurt is niet bepaald onoverbrugbaar, maar dan moet de club het wél voor elkaar krijgen om de komende competitiewedstrijden winnend af te sluiten. 

Te beginnen aankomende zaterdag, wanneer de lastige uitwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach op het programma staat. De Duitsers staan na 23 wedstrijden op de negende plaats in de competitie, maar doen het in de Champions League uitstekend. In een groep met Real Madrid, Internazionale en Sjachtar behaalde Borussia Mönchengladbach voldoende punten om een tweede plaats in de poulefase veilig te stellen. De club verloor in de achtste finale met 0-2 van Manchester City, waardoor uitschakeling nabij is.

Perspectief

Elke voetbaltrainer weet dat je jezelf zorgen moet maken wanneer het bestuur vertrouwen in je gaat uitspreken. Daarom zou het niet vreemd zijn dat Bayer Leverkusen na nog een aantal nederlagen eieren voor zijn geld kiest en Bosz aan de kant zet. Het zou een gevoelige tik zijn voor Bosz, maar het betekent allerminst dat de oefenmeester geen perspectief meer heeft. Door de knappe prestaties van de afgelopen jaren, waaronder de finaleplaats in de Europa League met Ajax, staat zijn naam op veel schaduwlijstjes in de Europese competities.


Ook de KNVB toonde vorig kalenderjaar interesse in Bosz toen Ronald Koeman naar Barcelona vertrok. De Nederlandse voetbalbond zag hem als droomkandidaat om het Oranje-project te vervolgen, maar mede door het contract dat hij bij Bayer Leverkusen had en de goede prestaties van Bosz moest de KNVB gedwongen afhaken. Het valt echter niet uit te sluiten dat de bond alsnog een deal met de hoofdtrainer sluit als hij vrij is. Mocht Frank de Boer het slecht doen tijdens het EK, dan kan Bosz hem zonder problemen opvolgen.

Een ontslag bij Bayer Leverkusen is daarom niet het einde van de wereld, al zal hij het ongetwijfeld als smetje op zijn carrière beschouwen. De onevenwichtige prestaties van Bayer Leverkusen dit seizoen laten zien dat de Duitse club zomaar weer een reeks overwinningen kan boeken, waardoor de wereld er over een maand compleet anders kan uitzien. Het wordt echter hard werken om dat te bereiken, want de komende weken moet Bosz zijn elftal vooral bij elkaar rapen en dit proberen aan de praat te krijgen. Geen makkelijke klus. Maar als iemand het kan, dan is het Bosz wel.

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie