Hoe de oudste voetbalclub ter wereld werd opgericht

Foto: Hoe de oudste voetbalclub ter wereld werd opgericht

De alleroudste voetbalclub ter wereld is vandaag jarig. Op 24 oktober 1857 richtten twee cricketspelers samen Sheffield FC op. The Club bestaat 166 jaar later nog altijd en mag zich volgens de FIFA en de FA de oudste nog bestaande voetbalvereniging ter wereld noemen. Dit is het verhaal van de grondleggers van het moderne voetbal.

De Dag van Sheffield FC: de oudste voetbalclub ter wereld

Er gaan verschillende verhalen rond over wie er op de wereld als eerste tegen een bal trapte. In China beweren ze dat ze in de derde eeuw voor Christus al voetbalden en de Maya’s in Mexico hadden hun eigen balsport waarbij ze hun voeten en heupen gebruikten. Het voetbal zoals we dat vandaag kennen, is ontstaan in Engeland, in Sheffield om precies te zijn. Leden van de Sheffield Cricket Club hielden daar in 1855 informele voetbalwedstrijden zonder vaste regels. Totdat twee van de spelers, Nathaniel Creswick en William Prest, na twee jaar regels op papier zetten en er een officieel spel van maakten.

Zonder dat ze het wisten stonden de 24-jarige advocaat en de 23-jarige wijnhandelaar aan de basis van wat nu de populairste sport ter wereld is. Ze gebruikten een broeikas van de vader van een vriend als clubhuis en een grasveld ernaast om op te spelen. In de buitenwijk Highfield speelden ze wedstrijden met hun vrienden, bijvoorbeeld de vrijgezellen tegen getrouwde deelnemers. De regels die ze gebruikten waren anders dan het huidige voetbal. De vrienden uit Sheffield creëerden een spelvorm die erg leek op Australian Football, enigszins vergelijkbaar met rugby. Zo kreeg de ploeg die de bal afpakte een vrije trap, deden ze niet aan buitenspel en mochten spelers geduwd worden.

De regels werden vastgelegd als de Sheffield Rules en gepubliceerd door de voetbalclub. Het was het eerste voetbalspel dat buiten een school of universiteit gespeeld werd. Daar werd door studenten in Engeland al gevoetbald, maar overal met verschillende regels. De cricketspelers uit Sheffield ontwikkelden de uitgangspunten van het moderne voetbal. Ze brachten een harde lat aan in het doel in plaats van een touw, bedachten vrije trappen en corners en speelden met hoge voorzetten en kopballen, iets waar voetballers uit Londen in het begin van schrokken. De Sheffield Rules verspreidden zich in de jaren daarna naar andere clubs in Engeland en werden door de FA overgenomen, al deed de Engelse voetbalbond wel aanpassingen.  

De Sheffield Rules: de basis van de huidige voetbalregels.

Tiende niveau van Engeland

Twee jaar na Sheffield FC werd buurtgenoot Hallam FC opgericht, dat nog altijd op de originele locatie speelt. Hun stadion, genaamd Sandygate, wordt gezien als het oudste voetbalcomplex ter wereld. De teams uit Sheffield, niet te verwarren met de profclubs Sheffield United en Sheffield Wednesday, speelden in 1961 de eerste onderlinge wedstrijd, de eerste derby ooit in het voetbal. De sport werd snel populair, want een jaar later waren er in de omgeving al vijftien clubs die volgens de Sheffield Rules speelden.

Sheffield FC werd in 1863 lid van de Engelse voetbalbond, maar bleef tot 1878 met zijn eigen regels spelen. In de ontwikkeling van het voetbal bleef de grondlegger achter. De club werd nooit professioneel en bleef op amateurniveau spelen, de afgelopen veertig jaar vooral in de Northern Counties East League, het tiende niveau van de Engelse voetbalpyramide. In 2004 werd Sheffield FC door de FIFA bedankt voor zijn grote bijdrage aan het voetbal. De oudste vereniging ter wereld ontving de FIFA Order of Merit en is naast Real Madrid de enige club met deze onderscheiding. In het seizoen 2015-2016 had Sheffield FC een Nederlandse speler in de selectie. Ahmed Ali, geboren in Somalië, was vijf maanden lid en trok daarna als verdediger door de lagere divisies van het Engelse voetbal.

Oudste profclub ter wereld

De oudste betaald voetbalclub ter wereld is Notts County. De club uit Nottingham haalde Sheffield FC in door wél mee te gaan in de professionalisering van de sport. Dit seizoen keerde Notts County terug in het profvoetbal door te promoveren naar de League Two, het vierde niveau van Engeland. De Nederlander Enzio Boldewijn speelde er van 2018 tot 2021 en vertelde in een interview aan SoccerNews.nl over zijn ervaringen bij de club. “Het was alsof ik in een museum voetbalde.”

“Ik kreeg op het vierde niveau van Engeland meer salaris dan bij Almere City”


De Dag van…

In de rubriek De Dag van… brengt SoccerNews.nl verhalen naar boven aan de hand van de datum van vandaag. Een memorabele wedstrijd, de verjaardag van een speler met een bijzondere anekdote, een onvergetelijke goal of een andere bijzondere voetbalgebeurtenis die op deze dag plaatsvond.

Wist jij dat het voetbal in Sheffield is ontstaan?

  • Ja, ik wel.
  • Nee, ik niet.
65+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:36
8+
‘Barcelona wil speler van 80 miljoen euro contracteren’
13:11
23+
Onana gefileerd: “Grootste teleurstelling”
12:52
89+
Slot ziet groot pijnpunt bij Feyenoord
12:39
29+
Clubs zijn klaar met rellen: geen uitsupporters meer bij derby
12:38
0+
Schok door België: international neergeschoten
12:15
80+
‘Oranje-international moet Ten Hag helpen’
12:00
81+
Ten Hag bereikt in Manchester nieuw dieptepunt
11:45
45+
‘Juventus aast op prijzige Oranje-international’
11:30
96+
Ten Hag kreeg negatief United-advies: “Iedereen zei tegen mij…”
11:15
376+
Slot doet boekje open over winterse transferplannen Feyenoord
10:59
125+
Feyenoord-publiek verwend: “Je mag fluiten, maar…”
10:44
192+
Bergkamp spreekt zich uit over Ajax-sollicitatie
10:29
126+
Driessen kraakt voormalig Ajax-topman: “In zes maanden…”
10:14
149+
‘Anderlecht klopt aan voor Ajax-talent’
10:00
79+
Hoe Cruijff en Van ’t Schip Mexico op z’n kop zetten met de Hollandse School
09:55
24+
Loting Copa América: topfavorieten loten gunstig
09:42
159+
Been wijst opmerkelijke ‘gevaarlijkste aanvaller’ van Feyenoord aan tegen Volendam
09:28
413+
Derksen en Van der Gijp fileren ‘lastige Ajax-jongen’
09:13
112+
Boscagli geniet van Bosz-ball: “Een feest”
08:55
88+
Perez ziet titelstrijd beslist: “Bijna onmogelijk voor Feyenoord”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie