EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Gullit reageert op ‘racisme-ophef’ rond geschminkte Oranje-fans

Foto: Gullit reageert op ‘racisme-ophef’ rond geschminkte Oranje-fans

Ruud Gullit heeft tegenover Humberto Tan gereageerd op alle ophef die is ontstaan nadat er tijdens Nederland – Polen (2-1) een groepje geschminkte Oranje-fans in beeld kwam. Zij brachten qua looks een eerbetoon aan de oud-topvoetballer van Oranje, maar kregen al snel ‘racisme’ verweten.

Ruud Gullit: ‘Ik voel me eigenlijk best vereerd’

“Ik zag het meteen als iets ludieks, maar ik weet ook dat blackface heel gevoelig ligt”, reageert Tan in De Telegraaf. “Dat weten we allemaal bij Zwarte Piet, maar in dit geval gaat het om een bestaand persoon.” Tan vertelt dan dat hij Gullit al gesproken heeft. “Hij zei: ‘Ik voel me eigenlijk best vereerd. Ze zijn me nog niet vergeten.’ Het is eigenlijk een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij heeft gewonnen als voetballer. Dat was ook de bedoeling van de actie. Blackface uit het verleden is gewoon geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval zeiden we als commissie Mijnals ook tegen elkaar: ‘Dit is echt ludiek bedoeld en als eerbetoon’.”

Reactie ‘Gullit-imitator’ Daan

Eén van de fans die zich als Gullit verkleedde, Daan, reageert tegenover juicekanaal Reality FBI: “De positieve reacties waren overweldigend. Zowel de Nederlandse als de Poolse supporters in Hamburg ontvingen ons hartelijk en zelfs kleine kinderen, bekende Nederlanders en buitenlandse toeristen wilden met ons op de foto.”

Daan vertelt tot slot dat hij louter via de sociale media negatieve reacties kreeg. “Helaas waren er enkele negatieve reacties online die disproportioneel veel aandacht kregen. Het is belangrijk te benadrukken dat er geen kwaad in ons zit. We wilden Ruud Gullit eren voor zijn geweldige prestaties en opvallende look in 1988. Laten we hopen dat het toernooi net zo goed eindigt als toen!”

Vond jij het racisme?

  • Ja
  • Nee
249+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie