Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Poland

-

Netherlands
16 juni 15:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

‘Grote zorgen om Ajax-trainer Farioli’

Foto: ‘Grote zorgen om Ajax-trainer Farioli’

Francesco Farioli is de nieuwe Ajax-coach, maar daarvoor was hij keeperstrainer en dáárvoor studeerde de Italiaan af als filosoof. Dat deed de 35-jarige oefenmeester aan de Universiteit van Florence met een afstudeerscriptie over ‘de esthetiek van het voetbal en de rol van de doelman’: Filosofia del Gioco. L’estetica del calcio e il ruolo del portiere.

De ideeën van ‘filosoof’ Francesco Farioli, Hugo Borst: ‘Ik maak me zorgen’

Filosoof en schrijver Jeroen Hopster heeft zich namens NPO Radio 1 verdiept in het werk van Farioli en vertelt: “Hij gebruikt erg veel citaten van bekende denkers en stelt filosofische vragen. Wat is de rol van twijfel in het voetbal? Hoe moeten we ons aanpassen aan situaties als elke situatie nieuw is en dus nooit hetzelfde beleven? Oftewel: een filosofische benadering van de vragen die ook tijdens de voetbaltraining van belang zijn.”

Hugo Borst is duidelijk niet helemaal overtuigd: “Ik maak me een beetje zorgen. Dit is koren op de molen voor alle opportunisten. Ik zie bepaalde praatprogramma’s die hier heerlijk op los zullen gaan.” De journalist vraagt zich af of de praktijk Farioli’s filosofische benadering niet al lang en breed in heeft gehaald…

“Dat is een goed punt om te benadrukken”, aldus Hopster. “Dit zijn teksten van een jaar of tien, vijftien geleden. Wat je ziet in zijn filosofische discussie, is dat hij het belang van de doelman benadrukt. Die doelman moet mee kunnen voetballen, heeft overzicht op het hele spel en daarmee een belangrijke verantwoordelijkheid in de coaching. Ik denk dat daar een voetbalidee in doordringt.”

De doelman en de ‘spelende mens’

Hij vervolgt: “Farioli zegt dat een doelman, veel meer dan een veldspeler, het overzicht heeft en als het ware dus ook een rol als toeschouwer heeft. Veel meer dan de medespelers heeft een doelman daardoor het vermogen om te coachen. Een meevoetballende doelman kan zich positioneren op een manier waarmee hij zich actief in het spel kan betrekken. Dat is een hele specifieke kijk op die rol. Dat zie je terug in de tactische speelwijze van Farioli.”

De nieuwe Ajax-coach ‘haakt aan’ bij een Nederlandse denker, Johan Huizinga genaamd, die beroemd is om zijn idee van de ‘spelende mens’: “Het idee dat hel vel van onze praktijken in het leven een spelelement hebben. Dat ziet Farioli ook terug: het leven zelf is een spel en vice versa – heel veel in het voetbal is een element van het leven: de schoonheid van het leven, de emoties, dat zie je terug in het spel.”

Heb jij iets met filosofie?

  • Ik wel
  • Ik niet
3826+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie