De Oranje-bravoure van Ronald en Erwin Koepan

Foto: De Oranje-bravoure van Ronald en Erwin Koepan

Worden we Europees Kampioen? Ik geef ons land niet véél kans, maar een kans is een kans. Denk aan Manchester United of NAC Breda en je snapt wat ik bedoel. Gewoon gras opvreten en hopen op een wondertje. Qua bravoure en uitstraling zit het op de bank in ieder geval wel goed met de gebroeders Ronald en Erwin Koeman. Maar ehhhmm, ken je het verhaal van de KoePan al?

Opinie: Oranje is in goede handen bij Ronald en Erwin Koeman (en de gezelligheid ook)

Bijna-voorzitter van de KNVB Hans Nijland zag ik onlangs aan het woord in de tv-gezelligheidsknaller Oranjezomer van presentatietalent Hélène Hendriks. De immer aimabele en welbespraakte voormalig preses van FC Groningen vertelde dat hij daags na die betreffende uitzending naar het eiland Rhodos zou vertrekken. Zijn echtgenote was al daar.

Nou en?! hoor ik je denken. Nijland verhaalde voor de camera verder over zijn reisplan en deed plots een onthulling waar ik bijna van achteroversloeg: Erwin Koeman had een kroeg gehad op het Griekse vakantieparadijs. Nog niet zo heel lang geleden. De naam van het café vond ik wel grappig om te horen: de KoePan.

Kroegbaas Koeman

Erwin Koeman, de grote kleine middenvelder waarmee Oranje ooit de Europese titel pakte, had er zelfs in de bediening gewerkt. De man die ook onder de vleugels van SoccerNews-analist Aad de Mos met KV Mechelen de toenmalige Europa Cup 2 won, was als heuse kelner met zijn dienblad vele vakantiegangers van drank en spijzen gaan voorzien.

Hoe gewoon ben je dan? Heel gewoon gebleven wat mij betreft. Denk dat Erwin dat ooit van wijlen zijn pa Martin, FC Groningen-icoon, mee heeft gekregen: niet lullen maar poetsen. Op het veld, maar ook daarnaast. Mannetjesputter binnen de witte lijnen, in vele grote stadions. Later kroketten en liters bier en cola uitserveren met een laagje zweet op het voorhoofd.

Broederliefde bij Oranje

Erwin Koeman deerde dat blijkbaar helemaal niks. Dat siert hem. Tegenwoordig zit hij namens ons allemaal bij Oranje weer naast zijn broertje Ronald in de dug-out. Die heeft dat ook wel overigens: uitstraling, niet vies om te werken, stukje bravoure en een erelijst als speler waar een paard de hik van krijgt. Zoals een echte bondscoach, toch een erebaan, dat ook behoort te hebben.

Ik heb wel vertrouwen in de broertjes Koeman bij het Nederlands elftal. Met rechterhand Dwight. Zij moeten hun boys de komende weken in Duitsland naar, hopelijk voor heel Nederland, iets heel moois gaan sturen. De hoofdprijs? Mwahhhh, gaat niet lukken denk ik. Te hoog gegrepen. Maar een troostprijs als een tweede of derde plek zit er stiekem misschien wel in.

Wesley Sneijder

Dat op zich zou al een mooie prestatie zijn. Driekwart Nederland dat met elkaar verdrinkt in nationale vreugde en trots. André Hazes die met zijn meezinger weer uit menige box knalt, net zoals de twee W’s Wesley Bronkhorst en recordinternational Wesley Sneijder. En dan, ergens diep in het land van onze oosterburen, zie ik in mijn glazen bol ober Erwin Koeman drankjes uitdelen aan zijn feestvierende spelers en de rest van de technische staf.

Zoals hij dat nog niet zolang geleden ook in zijn eigen KoePan had gedaan. Oranje, proost alvast!

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie, de Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Worden we Europees Kampioen

  • Ja, echt wel
  • Nee, zeker niet
73+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie