Barcelona met tien man langs ‘muur’ van Chelsea

Soccernews

FC Barcelona heeft zich geplaatst voor de finale van de Champions League. Omdat de wedstrijd in de Catalaanse hoofdstad op 0-0 was blijven steken, was de uitslag van het tweede duel beslissend. Door een gescoord uitdoelpunt plaatsen de Catalanen zich voor de finale. Op woensdag 27 mei zal Barcelona het opnemen tegen Manchester United, in het Olympisch Stadion van Rome.

[b]Chelsea – FC Barcelona 1-1[/b]
Barcelona begon sterk aan de terugwedstrijd op vreemde bodem. Al na vijf minuten moest de verdediging van Chelsea een bal van de lijn halen. Een vreemde carambole kwam buiten bereik van keeper Petr Cech, gelukkig voor de Tsjech stond José Bosingwa paraat om de bal weg te werken.

Met fraaie combinaties dwongen de [i]Blaugranas[/i] de ploeg van Guus Hiddink terug op eigen helft. In de negende minuut kwamen [i]The Blues[/i] van eigen helft met een counter. Een voorzet van Frank Lampard leek te mislukken, maar via de rug van een Barcelona-verdediger kwam de bal bij Michael Essien voor de voeten. De Ghanees haalde zonder te aarzelen uit. Met een geweldige knal schoot hij het projectiel, via de onderkant van de lat, achter Victor Valdés.

Na het doelpunt probeerde de Spanjaarden een opening te vinden. Chelsea dat hield het achterin echter gesloten en was zelfs gevaarlijker met enkele uitvallen. Chelsea-linksvoor Florent Malouda verdiende eigenlijk een strafschop, maar scheidsrechter Ovrebo Tom Henning gaf een vrije schop op de rand van het strafschopgebied. Toch werden de Engelsen gevaarlijk uit deze dode spelsituatie. Didier Drogba schoot de bal onverwachts rechtstreeks op doel, waar Valdés de poging met zijn knie tot hoekschop verwerkte.

Vlak voor het einde van de eerste speelhelft was het Drogba die een strafschop claimde. De Ivoriaan ging echter makkelijk naar de grond. De rust werd daardoor bereikt met de 1-0 op het scorebord.

Na rust zocht Barcelona nadrukkelijker ten aanval. De volgens velen aantrekkelijkst voetballende ploeg wist dat het aan één doelpunt genoeg zou hebben. Seydou Keita probeerde het met een omhaal en Lionel Messi’s schoten vonden geen doel.

Na 66 minuten kregen de Catalanen de volgende tegenslag te verwerken. Éric Abidal kreeg een directe rode kaart na het licht toucheren van de doorgebroken Nicolas Anelka. De straf oogde zwaar. De vrije trap die daarop volgde werd naast geschoten door Lampard.

Kort daarna was het opnieuw Lampard die gevaarlijk werd met een van richting veranderd schot. Valdés pakte de bal met een prima reflex. Twaalf minuten voor tijd ging Anelka iets te gretig liggen in het zestienmetergebied, Henning leek naar de stip te lopen. De Noor nam de juiste beslissing door de bal niet op elf meter te leggen.

Vlak na die beslissing was het Chelsea dat wel een penalty verdiende toen Piqué de bal op de onderarm kreeg. De scheidsrechter kon de handsbal van de Spaanse verdediger niet waarnemen en floot niet.

Vijf minuten voor tijd bracht Barça-trainer Josep Guardiola met Bojan Krkic een extra aanvaller in de ploeg. Barcelona bleef het proberen, maar kwam wederom niet door de gesloten verdediging van Chelsea. In de blessuretijd was het dan toch raak, toen Andrés Iniesta de bal in de bovenhoek zag verdwijnen. Hierdoor vind geen herhaling plaats van de finale van vorig jaar, toen Chelsea na strafschoppen van Manchester United verloor.