Alle scenario’s Nederland voor de laatste speelronde

Foto: Alle scenario’s Nederland voor de laatste speelronde

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond haar laatste groepswedstrijd. Het team van Ronald Koeman neemt het op tegen Oostenrijk, terwijl Frankrijk tegenover Polen staat. Het interessante van de laatste speelronde is dat Oranje nog eerste, tweede en derde kan worden. Hoe zien alle scenario’s eruit? SoccerNews legt het voor je uit.

SN legt uit welke scenario’s Nederland treft na resultaat tegen Oostenrijk

Dat Nederland niet bepaald in een eenvoudige poule zit, blijkt wel uit de uitslagen. Zowel Nederland als Frankrijk heeft het dit eindtoernooi allerminst eenvoudig met de tegenstander. Frankrijk wist in de eerste speelronde met de hakken over de sloot (1-0) Oostenrijk te verslaan, terwijl Oranje vlak voor tijd won van Polen (2-1). Vervolgens kwamen Nederland en Frankrijk tegenover elkaar te staan. Hoewel de Fransen het betere van het spel hadden en ook een aantal grote kansen kregen, lukte het de ploeg van Ronald Koeman om met een 0-0 eindstand van het veld af te stappen.

Door de 3-1 zege van Oostenrijk op Polen staat het dicht achter de twee grote landen en maakt het nog altijd kans om als nummer 1 of 2 naar de volgende ronde te gaan. Nederland staat op haar beurt dan wel eerste, maar kan ook nog een of twee plekken op de ranglijst zakken. Het maakt de laatste speelronde des te interessanter, waarbij het bij elke tussenstand goed kijken is wat het betekent voor de positie waarop het Nederlands elftal in de poule staat. Wij zetten alle scenario’s voor Oranje op een rij en komen tot de mogelijke tegenstanders in de achtste finale.

LandPuntenDoelpunten voorDoelpunten tegenDoelsaldo
1.Nederland4211
2.Frankrijk4101
3.Oostenrijk3321
4.Polen025-3
De stand in groep D na twee speelronden.

Scenario’s met Nederland als poulewinnaar

Wil Nederland haar huidige eerste plek in de groepsfase vasthouden, dan moet het ervoor zorgen dat het in ieder geval niet van Oostenrijk verliest. Dat land staat namelijk met 3 punten op de derde plek en zou over Oranje heen gaan wanneer het in de laatste speelronde wint. Mocht Nederland een gelijkspel of overwinning bijschrijven, dan moet Koeman vooral de situatie op het andere veld in de gaten houden. Frankrijk neemt het daar namelijk op tegen Polen en heeft alles in eigen handen om na drie speelronden op de eerste positie te eindigen.

Oranje heeft de eerste plek namelijk uitsluitend te danken aan het aantal doelpunten vóór. Wanneer Frankrijk kortom een grotere overwinning boekt dan Nederland, dan gaat het alsnog over de opponent heen op de ranglijst. Indien Nederland gelijkspeelt dan moet het hopen dat Frankrijk ook minstens tegen een gelijkspel aanloopt. Als dit niet het geval is dan is Oranje haar eerste plek eveneens kwijt. De winnaar van de poule speelt tegen de nummer 2 van poule F. Dat is momenteel Turkije, maar dit kan na speelronde 3 ook Tsjechië of Georgië zijn.

Scenario’s met Nederland als nummer 2

De kans is eveneens zeer reëel dat Nederland niet de eerste plek weet vast te houden, maar genoegen met nemen met een tweede eindpositie. Op drie verschillende momenten vindt dit scenario’s plaats. De eerste mogelijkheid is dat Nederland verliest, waardoor Oostenrijk eroverheen gaat. In dat geval komt Oostenrijk op 6 punten en blijft Nederland op 4 punten staan. Het is voor Oranje dan wél belangrijk dat Polen in de laatste poulewedstrijd weet te verrassen door van Frankrijk te winnen, met een even grote óf grotere overwinning dan die van Oostenrijk op Nederland.

Het tweede scenario treedt in werking bij een gelijkspel van Nederland. De ploeg van Koeman behoudt dan een punt voorsprong op Oostenrijk. Wanneer Frankrijk gelijktijdig van Polen wint, komt Oranje op de tweede plaats terecht. Bij een overwinning van het Nederlands elftal kunnen de Fransen ook nog op plek 1 eindigen. Dan moet het echter een grotere zege behalen op Polen dan Oranje op Oostenrijk. Met een tweede plek komt Nederland tegen de nummer 2 van poule E te staan. Na twee speelronden is dat België, maar met vier ploegen op 3 punten kan dat ook Roemenië, Slowakije of Oekraïne worden.

Het Nederlands elftal in het duel met Frankrijk.

Scenario’s met Nederland als nummer 3

Met vier behaalde punten gaat Nederland zich ook wel als nummer 3 plaatsen voor de achtste finale van het Europees kampioenschap in Duitsland. Het zou voor Koeman echter wél een ramp betekenen, aangezien het in dat geval hoogstwaarschijnlijk tegenover een zeer sterk land komt te staan. Als we kijken naar wat er moet gebeuren voor dit scenario, dan valt de conclusie te trekken dat het zeker niet ondenkbaar is dat Oranje de poulefase als nummer 3 afsluit. Van de Oostenrijkers is namelijk niet zomaar gewonnen, zo weten Frankrijk en Polen inmiddels.

Alleen bij een nederlaag moet het Nederlands elftal zich zorgen maken over de positie op de ranglijst. Wanneer Frankrijk vervolgens een gelijkspel of overwinning behaalt op Polen, wat te verwachten is, dan moet Oranje genoegen nemen met een derde eindpositie. Het is dan nog lastig te zeggen wie in de achtste finale de tegenstander gaat zijn, want daar staan drie opties voor open. In het slechtste geval treft Nederland de titelfavoriet Spanje. Anders staat het tegenover de nummer 1 van Poule E (momenteel Roemenië) of Poule C (momenteel Engeland).

Oranje wil horrorscenario voorkomen

Het Nederlands elftal zal kortom tegen Oostenrijk minimaal een gelijkspel willen behalen om in de achtste finale niet een van de titelfavorieten te treffen. Dan weet het namelijk zeker dat het minimaal als nummer 2 naar de volgende ronde gaat. Voor Frankrijk is het vooral belangrijk om niet alleen van Polen te winnen, maar ook nog eens met een ruime stand, zodat het over Nederland heengaat op de ranglijst. Het wordt kortom een interessant slotstuk van Poule D, waarbij alles nog open ligt en alle spelers op de toppen van hun kunnen moeten aantreden.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Voor welk scenario gaat jouw voorkeur uit?

  • Groepswinnaar
  • Tweede plek
  • Derde plaats
190+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie