Wedden op topscorers

Als je denkt aan voetbalweddenschappen, dan denk je wellicht aan het voorspellen van de juiste uitslag of de winnaar van één specifieke wedstrijd. Maar wist je dat er veel meer manieren van gokken op sport beschikbaar zijn? Zo kun je bijvoorbeeld ook wedden op de topscorer van het seizoen of van een toernooi.

Hoe werkt wedden op topscorers? In dit artikel leggen we uit waar je deze weddenschappen kunt vinden, op wie je het best in kunt zetten en wat een goed moment is om jouw weddenschap te plaatsen. Tot slot bespreken we welke afwegingen je kunt maken in jouw keuze voor een potentiële topscorer.

Hoe werkt wedden op topscorers?

Naast de bekende weddenschappen bij duels heb je bij bookmakers de mogelijkheid om weddenschappen af te sluiten die gelden voor een heel seizoen. Deze worden door de wedkantoren ‘outrights’ genoemd. Wedden op de topscorer is zo’n outright. Het wedden op de topscorer werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je kiest een voetbalcompetitie of toernooi, en maakt dan een keuze uit een van de spelers die bij de bookmaker in het rijtje van kanshebbers staan. Maakt ‘jouw’ speler inderdaad de meeste goals, dan krijg je jouw winst uitbetaald!

Dit eventuele uitbetalen gebeurt uiteraard pas na afloop van de competitie, dus dit is een type weddenschap van de lange adem. Wat je potentiële winst is hangt af van welke speler je kiest en wat je inzet is. Heeft een speler veel kans om topscorer te worden, dan zullen de odds lager zijn. Bij outsiders zijn de quoteringen juist hoger. Met een hogere inzet kun je meer winnen, maar uiteraard ook meer verliezen.

Met name voor de grote competities kun je inzetten op de topscorer-weddenschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Premier League, La Liga of de Bundesliga. Bij Nederlandse bookmakers zal het vaak ook kunnen voor bijvoorbeeld de Eredivisie, en uiteraard voor grote toernooien als een WK of EK. Bezoek de site van jouw bookmaker naar keuze om te zien of deze weddenschap beschikbaar is voor jouw favoriete competitie.

Waar kun je wedden op topscorers?

Meestal zie je op de startpagina van de bookmaker de meest actuele weddenschappen staan. Vaak zijn dit wedstrijden en competities die in de aankomende dagen plaatsvinden. Daarbij kun je bijvoorbeeld inzetten op de juiste uitslag, de doelpuntenmaker(s) voor die wedstrijd of de winnaar van de wedstrijd. Het wedden op de topscorer is een outright, en deze kun je apart opzoeken.

Via de zoekfunctie – of de menubalk – kun je de pagina’s met alle weddenschappen vinden van een specifieke competitie of bepaald toernooi. Vervolgens ga je dan naar het kopje ‘outrights’. Meestal staat deze helemaal links in de menubalk, bovenaan de competitie-pagina. Daar kun je inzetten op de potentiële kampioen, maar dus ook op de beoogde topscorer van die competitie.

Strategie: Topscorer kiezen om op te wedden

Op wie kun je dan het best inzetten als topscorer? Het zal je niet verrassen dat aanvallers meestal de meeste doelpunten scoren. Daarop inzetten is een veilige en verstandige keuze. De bookmakers weten dit uiteraard ook. Het is daarom logisch dat deze spelers vaak een lagere quotering krijgen.

Wat zijn andere strategieën? Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de volgende criteria voor het bepalen van een mogelijke topscorer:

  • Hoe heeft deze speler het vorig jaar gedaan?
  • Speelt deze speler bij een team dat het normaal gesproken goed doet?
  • Staat deze speler over het algemeen in het basiselftal?
  • Hoe blessuregevoelig is deze speler?
  • Neemt deze speler de penalty’s en/of vrije trappen?

Vaak is het zo dat aanvallers ook de penalty’s nemen, maar dit kan natuurlijk ook een middenvelder zijn. Over het algemeen is het zo dat middenvelders een hogere quotering krijgen bij de bookmakers, als het gaat om de topscorerstitel. Dit is omdat zij, normaal gesproken, minder vaak in scoringspositie zullen komen. Een team dat veel in de aanval is zal vaker overtredingen tegen krijgen. Dat resulteert in vrije trappen of penalty’s, waarbij een middenvelder veel doelpunten kan gaan maken. Soms kan het dus lonen om juist geen aanvaller als topscorer te kiezen, maar voor een middenvelder met een hogere odd te gaan.

Tot slot kun je ook nog kijken naar de hoeveelheid competities waarin het team van deze speler uit komt. Zeker in de grote competities, zoals de Premier League, La Liga en Bundesliga, komen de betere teams vaak uit in minimaal drie competities. Dit betekent voor een trainer dat hij vaker zal rouleren in het basisteam. Zo blijft iedereen fit en worden blessures voorkomen. Dit kan uiteraard wél van invloed zijn op de speeltijd van jouw beoogde topscorer en dus zijn kansen om topscorer te worden.

Wanneer zet je in op topscorer?

Het kiezen van het juiste moment om in te zetten kan van groot belang zijn voor de hoogte van de quotering. In dit geval geldt meestal: hoe eerder je inzet, hoe hoger de quotering is.

Op het moment dat een speler al een hoger doelpuntenaantal achter zijn naam heeft staan, dan zal de quotering bij het moment van inzetten lager zijn. Het kan dus waardevol zijn om dit voorafgaand aan het seizoen te doen. Dit is uiteraard niet zonder risico. Een seizoen duurt erg lang, dus het kan zomaar zijn dat jouw gekozen topscorer een blessure oploopt of uit vorm raakt.

De ‘outright’ quoteringen zijn altijd dynamisch. Dat wil zeggen dat ze gedurende het seizoen aan worden gepast aan de actualiteit. Het kan in jouw nadeel werken als een speler al veel gescoord heeft, want dan gaat de quotering omlaag als je later wilt inzetten. Dat kan natuurlijk ook andersom. Als een speler niet goed in vorm is, maar doorgaans wel veel scoort, kan het zijn dat zijn quotering juist interessant hoog wordt.

Op het moment dat een team bijvoorbeeld een nieuwe trainer krijgt kan dit ook invloed hebben op de samenstelling van het team. Het bijhouden van deze ontwikkelingen kan slim zijn als je wat later in het seizoen wil inzetten.

Hoe kleiner de overgebleven groep van mogelijke topscorers is, hoe lager de quoteringen. Als twee spelers met kop en schouders boven de rest uitsteken, zullen de quoteringen voor deze spelers altijd lager zijn dan wanneer er meerdere spelers om de titel van topscorer strijden.

Voorbeeld: Inzetten op topscorer Premier league

Als je wil wedden op de topscorer van een competitie blijft het natuurlijk gokken. Wél kun je verschillende afwegingen maken om tot een verstandige keuze te komen, zoals we hierboven al hebben besproken. Laten we daarom als voorbeeld het seizoen 2022/23 van de Premier League nemen, waarbij we voor de start willen inzetten op de topscorer van die competitie.

De Noor Erling Braut Haaland was aan het begin van dit seizoen overgestapt van het Duitse Borussia Dortmund naar Manchester City in Engeland. Voorafgaand aan het seizoen werd de spits getipt als potentiële topscorer van de Engelse Premier League. Hij lijkt daarbij ook de penalty’s te gaan nemen voor Manchester City, een team dat veel in de aanval is en het doorgaans heel goed doet in de Premier League. Al deze factoren bij elkaar genomen zullen ervoor zorgen dat de quotering voor Haaland een stuk lager zal zijn dan voor bijvoorbeeld Ivan Toney. Deze spits speelt voor Brentford, een lager geklasseerd team én een team dat vermoedelijk minder vaak in scoringspositie zal komen.

Als je een gokje wilt wagen zou je dus op Toney in kunnen zetten. Ga je liever voor meer zekerheid? Dan kun je beter op Haaland inzetten. Uiteraard zijn er nog allerlei tussenopties mogelijk, bijvoorbeeld de spitsen van andere grote clubs. Probeer je in te beelden hoe een competitie zal verlopen en zoek daarbij de topscorerskandidaat die het meest interessant lijkt. Dat is hoe wedden op topscorers werkt.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie