Wedden op het aantal doelpunten

Wedden op het aantal doelpunten is bij bookmakers een van de meest populaire sportweddenschappen.  Je vindt dit wedtype dan ook bij alle aanbieders terug. Het gaat hier meestal om de hoeveelheid goals in één voetbalwedstrijd. Echter kun je er ook voor kiezen om in te zetten op het aantal goals van één van de teams.

Bij het wedden op het aantal treffers heb je de keuze uit twee mogelijkheden:

  • wedden op een under/over weddenschap
  • wedden op het exacte aantal doelpunten

We leggen uit hoe beide soorten weddenschappen rondom het aantal doelpunten werken.

Wedden op een over/under weddenschap

De over/under bet is met afstand de populairste doelpuntweddenschap. Het maakt bij deze wedoptie niet uit welke club de wedstrijd wint, of welk team de doelpunten maakt. Je voorspelt alleen hoeveel goals er in totaal worden gescoord tijdens de wedstrijd. Nog mooier: je hoeft niet eens het exacte aantal goals te raden. Over/under betekent immers ‘meer dan’ en ‘minder dan’. Je voorspelt alleen of er meer of minder goals vallen dan het wedkantoor aangeeft.

Het aanbod van de bookmaker bestaat altijd uit halve getallen, zoals 0.5, 1.5 of 2.5. Lastig? Absoluut niet. We leggen hieronder uit hoe het wedden op een over/under werkt. Bij de diverse bookmakers vind je diverse varianten op deze bet terug.

Aantal goals over/under 0.5

Bij deze weddenschap gaat het maar om één keuze: valt er wél of géén doelpunt in de wedstrijd?

Kies je voor ‘under 0.5’, dan ga jij voor een 0-0 uitslag. Dit is natuurlijk een nogal gewaagde voorspelling. Vooral in de Nederlandse Eredivisie komt een 0-0 niet vaak voor. Het voordeel is echter dat je hiermee potentieel een flinke winst kunt maken. Vaak pak je wel tien keer je inzet, mits je gelijk krijgt natuurlijk. Heb jij de statistieken goed bekeken en ontdekt dat de kans op een 0-0 vrij groot is? Dan kan dit dus een gokje waard zijn.

Kies je voor de optie ‘over 0.5’, dan neemt het aantal scenario’s waarbij jij wint flink toe. Zodra er één keer gescoord wordt in de wedstrijd heb je al gewonnen. Het nadeel is dat je mogelijke winst bij een ‘over 0.5’ natuurlijk miniem is. Bij een inzet van €1 krijg je meestal slechts tussen de €1,01 en €1,05 uitgekeerd. Je loopt wel weinig risico, want alleen bij een 0-0 zou je niet winnen. Om de potentiële winst de verhogen, zou je deze bet kunnen combineren met een andere voorspelling, zodat de odd omhoog gaat.

Aantal goals over/under 1.5

Met ‘under 1.5’ voorspel je dat er hoogstens één keer gescoord wordt in het duel. Eindigt de wedstrijd in 0-0, 1-0 of 0-1, dan kun je vaak tot wel vijf keer je inzet winnen.

Ben je ervan overtuigd dat er zeker twee goals vallen, dan kies je voor ‘over 1.5’. Je wint dan uiteraard ook als er drie, vier of meer goals gescoord worden. Diezelfde logica geldt voor alle opties waaruit je kunt kiezen.

Aantal goals over/under 2.5, 3.5 en hoger

De over/under 2.5 weddenschap is de meest populaire optie, die je bij elk wedkantoor aantreft.       Het gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd ligt namelijk rond de 2,5. Bij beide opties kom je dan ook vaak vergelijkbare odds tegen. Denk jij dat er minder dan drie doelpunten vallen? Dan kies je voor ‘Under 2.5. Met ‘over 2.5’ heb je de weddenschap gewonnen als er tenminste driemaal wordt gescoord.

Hoe de odds zich verhouden hangt natuurlijk wel af van op welk duel je gaat wedden. Wanneer de koploper thuis tegen een degradatiekandidaat speelt, is de kans op tenminste drie goals vrij groot. De mogelijke winst is in dat geval lager dan wanneer twee teams van gelijke sterkte elkaar treffen, tenzij die teams bijvoorbeeld allebei een zwakke verdediging hebben. Zo kun je altijd beredeneren welke weddenschap het meest interessant is.

Ben je ervan overtuigd dat er flink gescoord gaat worden in een wedstrijd? Dan zet je nóg hoger in. Hoe groter het risico, hoe hoger de quotering bij de bookmakers. Bij de meeste aanbieders kun je een weddenschap afsluiten op meer dan 3.5, 4.5, 5.5 of zelfs 6.5 goals.

Over/under weddenschap: een voorbeeld

Wanneer Ajax en Feyenoord elkaar treffen, verwacht jij dat beide ploegen flink op de aanval spelen. Dat biedt kansen op een veel doelpunten. Je sluit een weddenschap af waarbij je minstens drie goals verwacht. Dan kies je dus voor ‘meer dan 2.5’. Als het bij rust 1-1 staat, ben jij al goed op weg. Er staat een spannende tweede helft te wachten, waarin nog minimaal één keer gescoord moet worden. Als er na rust weer een doelpunt valt, kan jouw middag niet meer stuk. Hoeveel goals er daarna nog vallen, maakt voor jou niet uit. Blijft het echter 1-1, dan kun je de winstpremie vergeten.

Wedden op het exacte aantal doelpunten

Je kunt ook wedden op het exacte aantal doelpunten. In dat geval voorspel je het precieze aantal goals dat in de wedstrijd wordt gescoord. Dit is lastiger dan een over/under weddenschap, want je hebt hier geen marge. Één goal meer of minder en de jackpot gaat aan je neus voorbij. Het voordeel is echter dat bookmakers hoge winsten uitkeren.

Een voorbeeld van deze weddenschap is bijvoorbeeld het volgende scenario. Liverpool en Everton FC bestrijden elkaar in de Merseyside Derby. Je hebt van tevoren de statistieken goed bekeken. Daarna sluit je een weddenschap af op deze wedstrijd. Daarbij voorspel je dat er vier goals worden gescoord. Of het duel in 4-0, 1-3 of 2-2 eindigt, dat maakt voor jou niet uit. Bij al deze uitslagen ben jij verzekerd van de winst. Het gaat immers om het totaal aantal doelpunten van beide teams bij elkaar opgeteld. Maar mocht er in de 90e minuut alsnog een vijfde goal vallen, dan is het over en uit. Dan is de weddenschap verloren en kun je geen aanspraak maken op winst.

Voordelen en nadelen wedden op aantal doelpunten

Weddenschappen op het aantal doelpunten zijn eenvoudig te begrijpen. Daarnaast kun je zelf bepalen hoeveel risico je neemt. Daardoor is dit wedtype zowel geschikt voor beginners als voor doorgewinterde spelers.

Leuk is dat je bij overs en unders zelf kunt kiezen wat voor soort ‘spanning’ je het leukst vindt. Bij overs kun je op een bepaalde moment in de wedstrijd de buit binnen hebben qua weddenschap. Dat heb je bij een under nooit helemaal. Immers: tot het laatste fluitsignaal kunnen extra goals dan nog roet in het eten gooien.

Echt hoge odds krijgen is wat lastiger bij de over en under.. Dat lukt vooral als je voorspelt dat er helemaal geen goals, of juist heel veel goals gaan vallen. Bij de bet op het exacte aantal goals zijn de quoteringen juist wel relatief hoog, maar door de kleinere winstkans gaat dit wel gepaard met een groter risico op verlies.

Strategie en tips voor wedden op goals

Het helpt natuurlijk enorm als je niet alleen uitgaat van je gevoel, maar ook van cijfers. Om de kans op succes te vergroten kun je een aantal zaken bekijken bij het bepalen van je strategie bij het wedden op goals.

  • Zoek de twee teams die het vaakst scoren, en wacht tot ze tegenover elkaar staan. Of ga voor de meest scorende ploeg tegen het team met de meeste tegengoals. En zet vervolgens in op een groot aantal doelpunten.
  • Kijk naar de resultaten van beide teams. Hoeveel scoort het thuisspelende team gemiddeld in eigen huis? En hoe zit het met het aantal doelpunten dat het uitteam gemiddeld scoort?
  • Vergeet ook de onderlinge resultaten van de afgelopen jaren niet. Is dit een duel waarin geregeld veel doelpunten vallen?
  • Hoe zit het met de blessuregevallen en afwezigen? Is die veelscorende spits niet geschorst of geblesseerd?
  • Wat is het belang van beide teams? Is één gelijkspel genoeg voor het thuisteam om hun doel te halen? Of is het doelsaldo voor één van de teams van groot belang?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie