Wat zijn odds bij sportweddenschappen?

De winst die je maakt bij sportweddenschappen hangt grotendeels af van de odds. Dit zijn de quoteringen die bookmakers aanbieden. Ze geven het bedrag weer dat je kunt verdienen voor elke euro die je inzet. Maar hoe werken odds precies en hoe vind je de beste odds? Dat lees je in dit artikel.

Wat zijn odds?

Odds zijn de kansen dat een bepaalde gebeurtenis zal plaatsvinden. Bookmakers gebruiken odds, ook wel quoteringen genoemd, om aan te geven wat de kans is dat een bepaald team een wedstrijd zal winnen of de kans dat een speler een doelpunt zal maken. Odds worden weergegeven als een getal en kunnen worden uitgedrukt in verschillende formaten, afhankelijk van het land of de bookmaker.

Hoe werken odds?

Odds worden bepaald door bookmakers op basis van hun eigen analyse van de waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst. Hierbij houden ze rekening met verschillende factoren, zoals de prestaties van de teams of spelers, blessures, schorsingen en andere relevante informatie.  In Nederland worden odds vaak weergegeven in de vorm van decimalen. Als de odd 2.00 is, betekent dat dat je voor elke euro die je inzet, twee euro terugkrijgt als je de weddenschap correct hebt voorspeld.

Waarom zijn odds belangrijk?

Odds zijn belangrijk, omdat ze aangeven wat de kans is dat een bepaalde uitkomst zal plaatsvinden en de odds bepaalt hoeveel winst je kunt maken. Door de odds te analyseren, kun je betere beslissingen nemen bij wedden op voetbal. Als de odds bijvoorbeeld hoog zijn voor een bepaalde uitkomst, betekent dit dat de bookmaker denkt dat de kans dat deze uitkomst zal plaatsvinden relatief laag is. Dit kan betekenen dat er een hogere beloning is als je op deze weddenschap inzet. Maar over het algemeen is het risico dat je geen winst maakt ook hoger.

Hoe berekenen bookmakers odds?

Bookmakers gebruiken verschillende factoren om de odds voor weddenschappen te berekenen, zoals de vorm van het team, de onderlinge historie tussen twee teams, de publieke opinie en blessures en schorsingen. Maar ook het aantal inzetten dat een bookmaker al heeft ontvangen is bepalend in de odds. Als er veel inzetten zijn geplaatst op één bepaalde uitkomst, kan de odd voor die uitkomst worden verlaagd om te voorkomen dat de bookmaker te veel geld verliest als die uitkomst werkelijkheid wordt. Bookmakers willen natuurlijk winst maken, dus stellen ze de odds zo in dat ze ongeveer evenveel geld binnenkrijgen van mensen die wedden op beide mogelijke uitkomsten.

Hoe kun je odds vergelijken?

Het vergelijken van odds is een belangrijke vaardigheid voor elke gokker die serieus wil wedden. Door de odds van verschillende bookmakers te vergelijken, kun je mogelijk hogere winsten behalen en je kansen op succes vergroten. Het vergelijken van odds kan enige tijd en inspanning vergen, maar het kan het verschil maken tussen een winstgevende en verliesgevende weddenschap.

 1. Selecteer de voetbalwedstrijd waarop je wilt wedden.
 2. Zoek naar verschillende bookmakers die weddenschappen aanbieden voor deze wedstrijd.
 3. Bekijk de odds die elke bookmaker aanbiedt voor de verschillende mogelijke uitkomsten van deze wedstrijd.
 4. Vergelijk de odds van de verschillende bookmakers om te zien welke voor jouw voorspelling het meest gunstig zijn.

Hoge odds of lage odds?

Hoge odds hebben een hogere uitbetaling, maar hebben een mindere waarschijnlijkheid op winst. Als de bookmaker een quotering van 5.00 aanbiedt, is het desbetreffende team niet de favoriet in deze wedstrijd. Als je dit gokje aandurft, bijvoorbeeld op basis van goed vooronderzoek, neem je een risico, met kansen op hoge winst. Een lage odds heeft een lagere uitbetaling, maar wel een grotere kans van slagen. Een quotering van 1.25 voor een overwinning van een team geeft aan dat dit team favoriet is. De kans dat je de weddenschap wint is groter, maar het bedrag dat je wint is lager (afhankelijk van je inzet).

Waarom veranderen odds?

Odds veranderen voortdurend, omdat de kansen van voetbalteams ook veranderen. Dit komt door nieuws over spelers, transfers, blessures, schorsingen, tactische wijzigingen en andere voetbaltechnische zaken. Als een belangrijke speler geblesseerd raakt vlak voor een wedstrijd, kan de odd voor zijn team veranderen, omdat de kans dat dit team wint, afneemt. Maar odds veranderen ook als veel mensen op een bepaalde weddenschap inzetten. Dan verlaagt de bookmaker de quoteringen voor nieuwe weddenschappen om zijn eigen risico te verlagen.

Veranderende quoteringen bij live wedden op sport

Bij live wedden op sport veranderen de quoteringen voortdurend naarmate de wedstrijd vordert. Bookmakers passen de quoteringen aan op basis van de huidige situatie op het veld en de kansen op verschillende uitkomsten. Als een team bijvoorbeeld een doelpunt scoort in een voetbalwedstrijd, kan de quotering voor het winnende team dalen, omdat de kans groter is geworden dat zij de wedstrijd zullen winnen. Aan de andere kant kan de quotering voor het verliezende team stijgen, omdat de kans kleiner is geworden dat zij de wedstrijd zullen winnen. Bij live wedden moet je alert blijven op deze veranderingen en snel handelen om de beste kansen te krijgen.

Verschillende weergave van odds

In Europa worden odds meestal weergegeven in decimale notatie, zoals 5.00. Dit betekent dat je 5 keer je inzet krijgt als je een weddenschap goed voorspelt. In het Verenigd Koninkrijk worden odds vaak weergegeven in breuken, zoals 5/1. Ook hier krijg je voor elke 1 euro die je inzet 5 euro terug. Een odd van 1/1 betekent dat je de inzet verdubbelt als je wint, terwijl een odd van 1/4 betekent dat je €0,25 wint voor elke €1 die je inzet. Een andere vorm, Amerikaanse odds, worden – niet geheel verrassend – vooral gebruikt in de Verenigde Staten en Canada en gaan uit van een bedrag €100. Als de Amerikaanse odd voor een team -150 is, betekent dit dat je €150 zou moeten inzetten om €100 te winnen, terwijl een odd van +150 betekent dat je €150 zou kunnen winnen als je €100 inzet.

Voorbeeld odds

Om odds volledig te begrijpen, sluiten we af met een voorbeeld. Ajax speelt thuis tegen FC Utrecht, de bookmaker biedt de volgende odds aan:

Ajax wint: 2.00
Gelijkspel: 3.00
FC Utrecht wint 4.50

In het bovenstaande voorbeeld krijg je €2 voor elke €1 die je inzet op een overwinning van Ajax. Zet je €10 euro in en winnen de Amsterdammers, zou jij €20 (€10 x 2.00) krijgen. Als je €10 op een gelijkspel inzet en de wedstrijd eindigt daadwerkelijk gelijk, dan win je €30 (€10 x 3.00). Als je €10 op FC Utrecht inzet en zij winnen, win je €45 (€10 x 4.50). Makkelijk toch?

Bookmakers met de beste odds

 1. bet365
 2. Unibet
 3. TOTO
 4. BetCity
 5. Jacks
 6. LiveScore Bet
 7. Bingoal
 8. Circus
 9. Kansino
 10. Casino777
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie