Napoli

Napels

Prijzenkast

3x landskampioen

6x Coppa Italia

supercoppa-italia

2x Supercoppa Italiana

2x Serie B

1x Serie C1

1x UEFA Cup

Laatste nieuws over Napoli

Napoli is een Italiaanse voetbalclub uit Napels. Thuiswedstrijden van I Partenopei worden afgewerkt in het Stadio Diego Armando Maradona.

  • Napoli werd in 1926 opgericht
  • Het Stadio Diego Armando Maradona is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘I Partenopei’
  • Napoli won de landstitel driemaal
  • Diego Maradona is de grote held uit de clubgeschiedenis

Voor altijd verbonden aan Diego Maradona

SSC Napoli (Società Sportiva Calcio Napoli) werd opgericht op 25 augustus 1926. De eerste wortels van de voetbalclub dateren al uit 1904 door de oprichting van Naples Foot-Ball & Cricket Club. Deze club fuseerde in 1922 met Internazionale Napoli tot FBC Internaples. Vier jaar later besloten de leden een fundamentele verandering door te voeren, waardoor de club bekend kwam te staan als Associazione Calcio Napoli. Dat geldt als de officiële oprichtingsdatum van I Partenopei (‘De Parthenopeërs’).

In het seizoen 1926-1927 kreeg AC Napoli vooral te maken met tegenstand uit Noord-Italië. Met één punt uit achttien wedstrijden eindigde de club stijf onderaan. Desondanks mocht het team actief blijven in de zogeheten Divisione Nazionale Girone A. In de twee daaropvolgende seizoenen eindigde Napoli op de negende plaats, met respectievelijk vijf en elf overwinningen op zak. De negende plaats van 1929 volstond om deel te nemen aan de nieuwe hoogste divisie van Italië: de Serie A.

Eerste Serie A-jaren

Napoli debuteerde in de Serie A met een knappe vijfde plaats achter Internazionale (destijds Ambrosiana), Genoa (destijds Genova 1893) Juventus en Torino. De formatie uit Napels bleef in de daaropvolgende seizoenen meedraaien aan de bovenkant van de ranglijst, met een derde plaats in 1934 als hoogtepunt. Belangrijke namen uit die tijd zijn trainer William Garbutt, goalgetter Antonio Vojak en Guillermo Stábile. Laatstgenoemde ging de boeken in als de eerste WK-topscorer aller tijden (in 1930 met Argentinië).

Langzaam maar zeker haakte Napoli af in de (sub)top van de Italiaanse Serie A. In 1940 ontsnapte de club dankzij het doelsaldo aan degradatie uit de hoogste divisie, maar twee jaar later daalde men alsnog af naar de Serie B door als vijftiende te eindigen. Door een derde plaats in het seizoen 1942-1943 en de Tweede Wereldoorlog slaagde Napoli er niet in om snel terug te keren op het hoogste niveau.

Switchen tussen Serie A en Serie B

Na de Tweede Wereldoorlog werden de Noord- en Zuid-Italiaanse clubs onderverdeeld. Daarbij speelden de clubs uit het Zuiden met name in de Serie B, waaronder Napoli. De formatie uit Napels kroonde zich tot kampioen en mocht daarom deelnemen aan de Italiaanse eindronde. In de strijd om de landstitel moest men echter genoegen nemen met een vijfde plaats achter Torino, Juventus, AC Milan en Internazionale. Na het seizoen 1945-1946 werd Napoli wel weer toegelaten tot de Serie A.

Napoli maakte een geslaagde Serie A-comeback door als achtste te eindigen. In het seizoen 1947-1948 eindigde de club daarentegen als 21ste, waardoor men terugkeerde op het tweede niveau van Italië. Het team had twee seizoenen nodig om de Serie B-titel te bemachtigen en daarmee promotie af te dwingen. Na dit succes draaide Napoli opnieuw behoorlijk mee in de subtop van de Serie A, met een vierde plaats in 1953 als beste resultaat. Gedurende de jaren vijftig zwakten de prestaties wel langzaam maar zeker af.

In het seizoen 1960-1961 sneuvelde de Serie A-status van Napoli. I Partenopei wisten binnen één seizoen terug te keren op het hoogste niveau en stuntte door de Coppa Italia te winnen. In de bekerfinale rekende het team af met SPAL (2-1). Het succesvolle seizoen werd niet doorgetrokken naar het nieuwe jaargang, waardoor Napoli in 1963 opnieuw degradeerde naar de Serie B. Een jaar later werd de naam AC Napoli ingeruild voor Società Sportiva Calcio (SSC) Napoli

Opmars in Italië

Napoli had na de degradatie van 1963 twee seizoenen nodig om de Serie A-status te herstellen. Met achtereenvolgens een derde, vierde en tweede plaats draaide de formatie uit Napels meteen mee in de bovenste regionen. In de jaren zeventig trok het team deze prestaties door met een tweede plaats (1975) en twee derde plaatsen (1971 en 1974). Dino Zoff stond in die jaren onder de lat, waar ook spelers als José Altafini en Antonio Juliano hun klasse etaleerden voor de Zuid-Italianen.

Vooral in het seizoen 1974-1975 maakte Napoli een uitstekende indruk. Voor het eerst deed de club echt een serieuze gooi naar het landskampioenschap, maar Juventus bleek uiteindelijk nipt te sterk (twee punten verschil). Een jaar later behaalde het team alsnog een hoofdprijs door de tweede Coppa Italia binnen te slepen. Na twee gewonnen groepsfases rekende Napoli in de bekerfinale af met Hellas Verona: 4-0. Giuseppe Savoldi scoorde tweemaal in het Stadio Olimpico van Rome.

Muurschildering Maradona in Napels (Napoli)
Een muurschildering van Maradona in Napels

Het tijdperk Maradona

Napoli opende de jaren tachtig opnieuw met acceptabele prestaties, maar daalde vervolgens af naar de middenmoot van de Serie A. Het perspectief veranderde in 1984 met de grootste transfer uit de clubgeschiedenis: steraanvaller Diego Armando Maradona versterkte de selectie. De van FC Barcelona afkomstige Argentijn bracht de glimlach terug bij de aanhang van Napoli. Na een achtste plaats in 1985 en een derde plaats in 1986 begon het team steeds beter te draaien.

In het seizoen 1986-1987 schreef Napoli geschiedenis door de gevestigde orde af te troeven in de Serie A. Met 42 punten uit dertig wedstrijden (twee punten per overwinning) kroonde de club zich voor het eerst tot landskampioen. Ook de Coppa Italia-finale werd een prooi voor Napoli, dat over twee duels overtuigend afrekende met Atalanta Bergamo (3-0 thuis, 0-1 uit). De topdrie van de topscorersranglijst van de Coppa Italia bestond louter uit Napoli-spelers: Bruno Giordano, Maradona en Andrea Carnevale maakten respectievelijk tien, zeven en vijf doelpunten.

Napoli won in het seizoen 1988-1989 de eerste Europese hoofdprijs door de UEFA Cup te winnen. In de halve finale tegen Bayern München viel Maradona op door tijdens de warming-up in het Olympiastadion van München zijn legendarische warming-up uit te voeren onder de klanken van ‘Live is life’. Maradona leidde Napoli in 1990 naar de tweede landstitel. Hij probeerde de tifosi van de club te overtuigen om Argentinië te steunen op het WK van dat jaar, maar dat ging de aanhang te ver. Wel was Napels de enige speelstad waar het Argentijnse volkslied werd gespeeld zonder fluitconcerten.

Teloorgang zonder Maradona

Napoli won in het seizoen 1990-1991 de Italiaanse Supercup door een 5-1 overwinning op Juventus. In 1991 kwam het tijdperk Maradona echter ten einde. De Argentijnse steraanvaller werd betrapt op het gebruik van cocaïne en verliet de club, dat werd getroffen door zware financiële problemen. Ondanks zijn abrupte afscheid ging Pluisje de geschiedenisboeken in als de beste speler uit de clubgeschiedenis. Maradona produceerde 115 doelpunten in 259 officiële duels voor Napoli.

Tot op de dag van vandaag leeft Maradona voort in de harten van de inwoners van Napels. Zonder de Argentijnse sterspeler had de club het echter zwaar, deels doordat ook spelers als Daniel Fonseca en Gianfranco Zola de club verlieten. Napoli bereikte in 1997 nog wel de Coppa Italia-finale, maar het tweeluik eindigde in het voordeel van Vicenza (3-1 na verlenging). Het bekeravontuur bleek een kortstondige opleving. Een jaar later degradeerde het team zelfs naar de Serie B door welgeteld veertien punten te sprokkelen.

Napoli keerde in 2000 als nummer twee van de Serie B terug op het hoogste niveau. Met 36 punten had de club het ditmaal beter voor elkaar, maar dat bleek één punt te weinig om de veilige zone te bereiken. Opnieuw strandde het Serie A-avontuur. Napoli slaagde er ditmaal niet in om een snelle rentree te bewerkstelligen en daardoor groeide de schuldenlast tot zeventig miljoen euro. In augustus 2004 werd het faillissement van de roemruchte club een feit.

Terugkeer onder De Laurentiis

Onder leiding van filmproducer Aurelio De Laurentiis werd in 2004 een nieuwe voetbalclub opgericht: Napoli Soccer. Hiermee verzekerde hij de stad Napels van een voetbalclub op professioneel niveau. Het nieuwe team startte in de Italiaanse Serie C1, maar greep in de play-offs naast promotie door toedoen van US Avellino. De promotie naar de Serie B volgde in het daaropvolgende seizoen door het kampioenschap binnen te slepen. Ondanks het lage niveau kon Napoli nog altijd leunen op de fanatieke achterban.

In mei 2006 keerde de oude naam terug: SSC Napoli. Een jaar later keerde ook de Serie A-status terug door als nummer twee van de Serie B promotie af te dwingen. In de eerste twee seizoenen handhaafde Napoli zich probleemloos door achtereenvolgens als achtste en twaalfde te eindigen. Het beleid onder leiding van De Laurentiis wierp zijn vruchten af, waardoor I Partenopei terugkeerden in de top van Italië. Mede dankzij smaakmakers als Marek Hamsik, Gonzalo Higuaín, Dries Mertens en Arek Milik eindigde de club in 2013, 2016, 2018 en 2019 als tweede.

Dries Mertens (Napoli)
Dries Mertens als aanvoerder van Napoli (Pro Shots)

De derde landstitel

Hamsik verbrak in december 2017 het record van Maradona door zijn 116e doelpunt voor Napoli te produceren. Hij maakte zijn historische doelpunt op aangeven van Mertens, die zelf ook uitgroeide tot een fenomeen. De Belgische aanvaller nam in juni 2020 het record over door zijn 122ste te maken in dienst van de Napolitaanse club. Mertens wist zijn record scherper te stellen door zijn teller op te laten lopen naar 148 treffers. Hij verliet het team medio 2022, net als de eveneens zeer productieve Lorenzo Insigne (122 doelpunten).

Het vertrek van Mertens en Insigne zorgde niet voor een ineenstorting van Napoli. Met nieuwkomers als Kim Min-Jae en Khvicha Kvaratskhelia zorgde coach Luciano Spalletti voor een swingend geheel. Niet alleen boekte het team imposante overwinningen in de Champions League, maar ook in de Serie A maakte men een overtuigende indruk. Met een voorsprong van zestien punten op runner-up SS Lazio haalde Napoli in 2023 de derde landstitel binnen. Het eerste kampioenschap zonder Maradona in de gelederen.

De succesploeg van Napoli in 2023
Een elftalfoto van Napoli in 2023 (Pro Shots)

Rivaliteit

Savoia geldt als de één na de grootste club van de stad Napels, maar deze stadsderby stond al langdurig niet meer op het programma. De meeste rivaliteit vanuit Napoli gaat uit naar AS Roma. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Derby del Sole. Als Zuid-Italiaanse club heeft Napoli ook rivaliteit met clubs uit Noord-Italië, waaronder Juventus, AC Milan en Internazionale.


Europees voetbal

Napoli debuteerde al in 1934 op het Europese podium dankzij de Mitropacup. Een succesverhaal leverde dat niet op, aangezien SK Admira Wien over drie duels een maatje te groot bleek. Bijna dertig jaar later, in het seizoen 1962-1963, mocht de club uit Napels voor het eerst deelnemen aan een grote eindronde: de Europacup II. Dit avontuur eindigde in de kwartfinale door toedoen van OFK Belgrado. Opnieuw moest er een beslissingswedstrijd aan te pas komen om de winnaar te bepalen.

In het Europese clubvoetbal speelde Napoli niet meteen een hoofdrol. Pas in het seizoen 1976-1977 wist de club voor het eerst de halve finale te bereiken, maar in de Europacup II sneuvelde het team door toedoen van Anderlecht (1-0 thuis, 2-0 uit). De finale van de UEFA Cup werd wel bereikt in het seizoen 1988-1989 en dit leverde prompt de eerste Europese hoofdprijs op. Over twee duels rekende Napoli af met VfB Stuttgart (2-1 thuis, 3-3 uit). Sterspeler Maradona nam één van de vijf doelpunten voor zijn rekening.

Tussen 1990 en 1995 reikte Napoli in Europa niet verder dan de achtste finale. I Partenopei maakten pas in 2008 een comeback op dit podium, maar pas in het seizoen 2014-2015 werd opnieuw een geslaagde campagne neergezet buiten Italië. Napoli bereikte destijds de halve finale van de Europa League door Dinamo Moskou en VfL Wolfsburg uit te schakelen in de knock-outfase. Dnipro Dnipropetrovsk blokkeerde een nieuwe finaleplaats.

Juichende spelers van Napoli (Pro Shots)

Vernedering voor Ajax

In het seizoen 2022-2023 maakte Napoli indruk in de groepsfase van de Champions League. De Italiaanse formatie veegde de vloer aan met zowel Ajax (4-2 en 1-6), Liverpool (4-1) en Rangers FC (tweemaal 3-0). Ook Eintracht Frankfurt werd in de achtste finale simpel opzij geschoven, maar uiteindelijk sneuvelde men in de kwartfinale door toedoen van AC Milan.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het tenue van Napoli gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Jonathan de Guzman2014-2017
Ruud Krol1980-1984

Het stadion

Napoli speelt sinds 1948 in het hedendaagse stadion, dat een capaciteit heeft van 54.726 plaatsen. Het stadion werd in december 2020 vernoemd naar de beste speler uit de clubgeschiedenis. Voor de naamsverandering naar het Stadio Diego Armando Maradona stond het onderkomen van de club uit Napels bekend als Stadio del Sole (tot 1963) en Stadio San Paolo.

Maradona overleed op 25 november 2020 op slechts zestigjarige leeftijd. Voor de naamsverandering had de Napoli toestemming nodig van de gemeenteraad van Napoli, maar al op 4 december van datzelfde jaar werd er groen licht verleend.


Veelgestelde vragen over Napoli

Wanneer is Napoli opgericht?

Op 25 augustus 1926

Wat is het adres van het Stadio Diego Armando Maradona?

Stadio Diego Armando Maradona
Via Giambattista Marino, 80125 Napoli NA,
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Diego Armando Maradona?

54.726 plaatsen

Wat is de website van Napoli?

Klik hier om Napoli online te bezoeken

Waar kan ik Napoli vinden op sociale media?

Napoli is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 30 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie