Juventus

Turijn

Prijzenkast

serie-a-logo

36x landskampioen

supercoppa-italia

14x Coppa Italia

supercoppa-italia

9x Supercoppa

1x Serie B

champions league logo

2x Champions League

1x Europacup II

3x UEFA Cup

uefa-super-cup

2x Europese Supercup

2x Wereldbeker

Laatste nieuws over Juventus

Juventus is een van de oudste voetbalclubs van Italië. De club uit Turijn heeft daarmee de bijnaam De Oude Dame verworven, hoewel de clubnaam in het Latijn staat voor ‘jeugd’. Ook geniet Juventus de bijnaam Bianconeri als verwijzing naar de zwart-witte kledingdracht als thuistenue.

  • Juventus werd in 1897 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Allianz Stadium
  • De bijnaam van de club luidt ‘De Oude Dame’
  • Juventus werd 36 keer kampioen van Italië, meer dan welke club dan ook
  • Het team won tweemaal de Europacup I/Champions League

De recordkampioen van Italië

Op 1 november 1897 werd door studenten van het Massimo d’Azeglio Lyceum in Turijn een voetbalclub opgericht onder de naam Sport Club Juventus. Twee jaar later werd die naam aangepast naar Football Club Juventus. In de beginjaren speelde de club nog niet in het inmiddels niet meer weg te denken zwart-wit. Het avontuur begon in het roze met zwarte das en zwarte broek, maar in 1903 ontving men per ongeluk de shirts van het Engelse Notts County. Dat beviel zo goed dat de clubkleuren permanent werden aangepast.

Juventus werd in 1905 voor de eerste keer in de geschiedenis kampioen van Italië. Pas 21 jaar later lukte het de formatie uit Turijn om opnieuw de nummer één van het land te worden. Dat tweede kampioenschap volgde enkele jaren nadat FIAT-eigenaar Edouardo Agnelli aan het roer kwam te staan bij de club. De familie Agnelli is tot op de dag van vandaag eigenaar van zowel Juventus als FIAT. Dat leidde in 2018 nog tot een rel, aangezien de FIAT-medewerkers zich beklaagden over de torenhoge investering voor Cristiano Ronaldo terwijl zij geen loonsverhoging konden krijgen.

Cristiano Ronaldo (Pro Shots)

Dé grootmacht van Italië

Juventus is uitgegroeid tot de meest succesvolle club van Italië. In 2020 werd De Oude Dame voor de 36ste keer in de clubgeschiedenis landskampioen. Internazionale bezet de tweede plaats met negentien landstitels, waar AC Milan het podium compleet maakt met achttien titels.

Juventus maakte in de jaren dertig voor het eerst écht furore in Italië. Zowel in 1931, 1932, 1933, 1934 als 1935 werd het kampioenschap naar Turijn gehaald, maar dat is niet de langste reeks Serie A-titels. In 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 én 2020 (negen keer op rij!) bleek Juventus niet af te stoppen door de concurrentie. Pas in 2021 lukte het Inter om Juventus van de troon te stoten, waarna men ook in 2022 en 2023 geen rol van betekenis speelde.

In de jaren zeventig en tachtig was Juventus ook al zeer succesvol. De immer uitgesproken Giovanni Trapattoni tilde de ploeg naar grote hoogte. Zo kon de Italiaanse tacticus een beroep doen op grote namen als Dino Zoff, Marco Tardelli, Claudio Gentile, Paolo Rossi en Michel Platini. Juventus had een groot aandeel in de WK-titel van Italië in 1982, het jaar dat Rossi werd verkozen tot Europees voetballer van het Jaar. Platini wist die status de drie daaropvolgende jaren te overtreffen.

Hoogtepunt met inktzwart randje

Juventus won in 1977 de UEFA Cup, waarna er gaandeweg werd gebouwd aan een steeds succesvoller team. In 1984 won de Italiaanse topclub ook de Europa Cup II. Hét hoogtepunt volgde een jaar later. In 1985 mocht Juventus zich voor het eerst de beste ploeg van Europa noemen dankzij een 1-0 overwinning op Liverpool, na een benutte strafschop van de Fransman Platini. De latere UEFA-president vierde zijn treffer zeer uitbundig en dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen.

De Europacup I-finale van 1985 werd namelijk een inktzwarte bladzijde in de voetbalgeschiedenis. In het Heizelstadion in Brussel lukte het Britse hooligans om nabijgelegen vakken te bereiken, waardoor mensen zich genoodzaakt voelden om te vluchten. Onder druk van de mensenmassa begaf een muur het, waardoor een groot aandeel supporters werd vertrapt. Uiteindelijk kwamen 39 supporters om het leven, waaronder veel Juventus-supporters. Uit angst voor zwaardere rellen ging de finale desalniettemin ‘gewoon’ door.

Discutabele zege op Ajax

Juventus wist de Europese erelijst in de jaren negentig aan te vullen. In zowel 1990 als 1993 werd de UEFA Cup een prooi voor de Italianen. In 1996 lukte het Juventus om ook de meest prestigieuze prijs naar Turijn te brengen, de Champions League. Onder leiding van coach Marcelo Lippi werd in de finale na strafschoppen afgerekend met titelverdediger Ajax. Tot de succesformatie van dat seizoen behoorden spelers als als Didier Deschamps, Antonio Conte en Paulo Sousa, die tegenwoordig als coach actief zijn. Het latere clubicoon Alessandro Del Piero was eveneens van de partij.

De Champions League-zege van Juventus op Ajax is omstreden. Giuseppe d’Onofrio en Allessandro Donati, erkende Italiaanse wetenschappers gespecialiseerd in dopinggebruik, onthulden later dat spelers van de Italiaanse club doping hadden gebruikt in aanloop naar de finale (onder andere epo). Dit zou blijken uit documenten, waaronder analyses van bloedmonsters van spelers, die in 1998 in beslag werden genomen tijdens een inval in de kantoren van Juventus. Grote consequenties bleven echter uit. De clubarts en de directeur werden vrijgesproken, terwijl de club de Champions League-titel mocht behouden.

Juventus heeft sinds de gewonnen strafschoppenserie geen Champions League-finale meer in eigen voordeel beslist. De Oude Dame wist na 1996 nog vijf keer door te dringen tot de eindstrijd van het miljoenenbal, maar telkens ging het mis voor de Italianen. In 1997 was Borussia Dortmund te sterk, in 1998 en 2017 Real Madrid, in 2003 AC Milan en in 2015 FC Barcelona. Zelfs de komst van steraanvaller Cristiano Ronaldo betekende geen nieuwe doorbraak op het Europese podium.

Nieuw schandaal

Onder de bezielende leiding van Fabio Capello won Juventus in 2005 en 2006 de landstitel. De Italiaan had de beschikking over een fantastisch elftal met spelers als Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Pavel Nedved, David Trezeguet, Zlatan Ibrahimovic en natuurlijk Del Piero. Het succesteam viel echter totaal uiteen door het zogeheten Calciopoli-schandaal. Uit onderzoek bleek Juventus-directeur Luciano Moggi een grote invloed te hebben in het aanwijzen van de scheidsrechters bij wedstrijden van zijn club en het benoemen van bestuurders bij de Italiaanse voetbalbond. Ook richting tv-maatschappijen, zaakwaarnemers en zelfs de politie had hij ongezonde invloeden.

Moggi werd vanzelfsprekend levenslang geschorst voor functies in de voetballerij. Ook Juventus zelf kreeg te maken met zware sancties. De club verloor de landstitels van 2005 en 2006, terwijl het met negen punten in mindering naar de Serie B terug werd gezet. Voor Capello en verschillende spelers was dat aanleiding om De Oude Dame te verlaten. Daarentegen bleven Buffon, Nedved, Trezeguet en Del Piero hun grote liefde trouw. Juventus verscheen zodoende met een ijzersterk team in de Serie B en dat leverde met zes punten voorsprong ook de titel op.


Nederlanders in Juventus-shirt

Vanzelfsprekend hebben ook verschillende Nederlanders het tenue van Juventus gedragen. Matthijs de Ligt was de vooralsnog laatste. In de zomer van 2019 maakte de centrale verdediger van Ajax voor een bedrag van 75 miljoen euro de overstap naar Juventus. De Ligt werd na het vertrek van Ronaldo in 2021 zelfs de best verdienende voetballer in de Italiaanse Serie A, maar hij besloot medio 2022 te kiezen voor Bayern München als nieuwe werkgever.

Matthijs de Ligt (Pro Shots)

Ook Edgar Davids, Edwin van der Sar en Eljero Elia droegen het shirt van Juventus. Verder kwamen talenten als Sergio de Windt, Ouasim Bouy en Leandro Fernandes uit voor de club, maar zij wisten niet door te breken in Turijn.


Het stadion

Juventus heeft sinds de oprichting in 1897 verschillende stadions versleten. Sinds september 2001 is de Italiaanse topclub actief in het Juventus Stadium, dat bijna zes jaar later de commerciële naam Allianz Stadium kreeg. De huidige capaciteit bedraagt 41.000 plaatsen, maar er is een mogelijkheid om het stadion uit te bouwen naar een kleine zestigduizend plaatsen.

Voor de verhuizing naar het huidige Allianz Stadium speelde Juventus haar thuiswedstrijden voornamelijk in het Stadio Delle Alpi. Dat stadion was speciaal voor het WK van 1990 gebouwd, maar supporters van De Oude Dame voelden zich daar niet thuis als gevolg van de onhandige ligging en de bouwstijl. Supporters bleven massaal weg, waardoor ook de gezelligheid afnam. Juventus speelde tot aan de realisatie van het nieuwe complex tijdelijk in een aantal andere stadions, waaronder de thuishaven van stadgenoot Torino.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie