Voordat de naam Eredivisie ontstond werd er gevoetbald in de zogenaamde kampioenscompetitie. In deze voorloper van de huidige competitie werd al sinds 1898 gestreden om het kampioenschap van Nederland. Concordia uit Rotterdam is de eerste club van het land die in het seizoen 1898-1899 officieel gekroond wordt tot landskampioen. In het jaar 1954 is de invoering van het betaalde voetbal in Nederland een feit. Twee jaar later wordt de Eredivisie officieel opgericht en spelen de beste teams van Nederland definitief in één nationale competitie.
Opzet
De Eredivisie bestaat uit achttien clubs en na 34 speelrondes ontvangt de nummer één officieel de kampioensschaal, ook al wordt die veelal eerder uitgereikt indien de koploper niet meer is te achterhalen door de concurrentie.
Sinds het seizoen 2019-2020 degraderen de laatste twee clubs uit de Eredivisie waarna ze moeten strijden in de Keuken Kampioen Divisie. Voor de nummer zestien uit de Eredivisie geldt dat het na de reguliere competitie uit moet komen in de play-offs waar het lijfsbehoud kan veilig stellen. Sinds 2005-2006 is er ook een play-offcompetitie voor het bereiken van Europees voetbal. Afhankelijke van de Europese puntentelling namens de UEFA kunnen clubs zich plaatsen voor de Champions, Europa of Conference League.
Nederlands elftal
Sinds jaar en dag heeft de Eredivisie het imago van een competitie waarin talenten worden opgeleid en waar ze leren om aantrekkelijk voetbal te spelen. Balbezit, hoog druk zetten en creatief voetbal zijn kenmerken van ‘de Hollandse school’. Deze Nederlandse voetbalcultuur is de voedingsbodem voor jonge spelers die zich kunnen ontwikkelen tot topspelers, waarmee ook de basis wordt gelegd voor een goed functionerend nationaal elftal dat onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond speelt.
Ajax, PSV en Feyenoord
Absolute recordhouder van het aantal kampioenschappen in de Eredivisie is Ajax. Wanneer je de landstitels van voor de officiële oprichting in 1956 mee zou tellen, kom je tot maar liefst 34 nationale titel. In het oprichtingsjaar leverde PSV de topscorer van de Eredivisie. PSV uit Eindhoven kwam tot 24 landstitels, waarna Feyenoord met vijftien titels de klassieke top drie van de Eredivisie vormt. Dit rijtje van officieuze top-drie kreeg er met AZ in 2009 een concurrent bij, dat voor het eerst sinds 1981 de kampioensschaap ontving. Ook FC Twente won een jaar later de titel, maar aanhaken bij de top drie lukte de Tukkers nooit.
Topscorers
De toptienlijst van topscorers aller tijden in de Eredivisie ziet er als volgt uit:
1. Willy van der Kuijlen 311 goals
2. Ruud Geels 265 goals
3. Johan Cruijff 215 goals
4. Kees Kist 212 goals
5. Tonny van der Linden 204 goals
6. Henk Groot 194 goals
7. Peter Houtman 178 goals
8. Sjaak Swart 175 goals
9. Leo van Veen 175 goals
10. Cor van der Gijp 162 goals
Begroting Eredivisie-clubs