PSV (Philips Sport Vereniging) is de jongste club uit de traditionele topdrie van Nederland. Op 31 augustus 1913 werd de voetbalclub opgericht door een groep medewerkers van Philips. Het elektronicaconcern was maar liefst 34 jaar, tot en met de zomer van 2016, actief als hoofdsponsor.
In 1913 vonden medewerkers van Philips de tijd rijp om een eigen sportvereniging op te richten, inclusief een eigen voetbaltak. In de beginjaren konden alleen medewerkers van Philips lid worden van de vereniging. Pas in 1928 werden mensen van buiten het bedrijf in staat gesteld om zich aan te sluiten. Sportief had dat geen grote gevolgen, want in het seizoen 1921-1922 promoveerde het team naar het hoogste niveau van Nederland. In 1925 degradeerde PSV, maar sinds de promotie een jaar later (1926) is de Eindhovense club onafgebroken actief in de hoogste voetbalafdeling van Nederland.
Philips Stadion
Philips verdween vijf jaar geleden als hoofdsponsor van het shirt van PSV, maar de link met de elektronicaconcern is nog altijd sterk aanwezig. Het stadion van de Eindhovenaren draagt zelfs de naam van het bedrijf. Het Philips Stadion telt zo'n 35.000 plaatsen en is in tegenstelling tot veel andere voetbalstadions te vinden in het hart van de stad. Al voor de oprichting van PSV in 1911 (!) rolde de bal voor de eerste keer aan de Frederiklaan, waar de destijds vijfjarige Frits Philips de eerste aftrap verrichte. Meneer Frits groeide uit tot een icoon bij PSV, waar hij fans hem zestien jaar na zijn dood nog steeds bezingen in het Heldenlied ('Ooh Fritsje Philips, Luc-ie Nilis, Romarioo').
Eerste successen
Na Ajax (1918) en Feyenoord (1924) lukte het PSV in 1928 voor de eerste keer om de landstitel te veroveren. De Eindhovense club werd niet meteen een grootmacht in het Nederlandse voetbal. In 1963 werd pas de vierde landstitel veroverd, maar PSV wist een inhaalslag te realiseren door in de jaren 1975-1978 (drie landstitels) en 1986-1992 (zes landstitels) uit te blinken.
Oppermacht
PSV moest in de jaren daarna een stapje achteruit doen, met nog één kampioenschap (1997) in de twintigste eeuw. Vanaf het seizoen 1999-2000 werd Eindhoven weer dé voetbalhoofdstad van Nederland. In 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007 én 2008 ging de landstitel telkens naar PSV. Ajax en Feyenoord kwam er die periode niet of nauwelijks aan te pas. De Eindhovense hegemonie, onder aanvoering van voorzitter Harry van Raaij, werd uiteindelijk beëindigd door provincieclubs AZ en FC Twente. Ajax nam het stokje daarna over door vier keer op rij toe te slaan, maar PSV herstelde zich met drie titels in vier seizoenen (2015, 2016 en 2018).
Harry van Raaij was zeer succesvol als voorzitter van PSV
De PSV-aanhangers zullen vooral de landstitel van 2007 niet meer vergeten. Onder trainer Ronald Koeman verspeelden de Eindhovenaren op de voorlaatste speeldag de koppositie aan AZ en Ajax wist tot overmaat van ramp de positie van runner-up in te nemen. Donkere wolken pakten zich samen boven het Philips Stadion, maar op zondag 29 april maakte de woede plaats voor totale euforie. AZ verloor met 3-2 bij Excelsior, waar Ajax 'slechts' met 0-2 wist te winnen bij Willem II. PSV won tegelijkertijd met 5-1 van Vitesse en kroonde zich op één doelpunt verschil tot kampioen van Nederland.
Europees voetbal
Niet alleen qua oprichtingsdatum en eerste landstitel moest PSV de concurrenten uit Amsterdam en Rotterdam voor zich dulden. De eerste hoofdprijs in Europa volgde pas na successen van Ajax en Feyenoord, maar ook de Eindhovenaren hadden de eerste trofee in de jaren zeventig beet. In het seizoen 1977-1978 lukte het PSV onder aanvoering van trainer Kees Rijvers om de finale van de UEFA Cup te winnen. Na een doelpuntloos gelijkspel bij SC Bastia werd de return een simpele prooi: 3-0. Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en clubicoon Willy van der Kuijlen verschenen op het scoreformulier.
PSV wilde vanzelfsprekend meer, want Ajax en Feyenoord hadden toen al de Europacup I op de erelijst staan. Tien jaar na de UEFA Cup-winst was het bingo voor de Boeren, zoals de supporters hun club graag noemen. Na het uitschakelen van Real Madrid in de halve finales moest er in 1988 een strafschoppenserie aan te pas komen om Benfica te verslaan. PSV benutte in Stuttgart zes opeenvolgende strafschoppen, waar Hans van Breukelen na de zesde Portugese poging als winnaar uit de strijd kwam. Guus Hiddink behaalde daarmee één van de grootste triomfen uit zijn illustere trainerscarrière.
PSV-icoon Willy van der Kuijlen met Hirving Lozano
Eredivisie-records
PSV heeft door de jaren heen een aantal grote namen op de loonlijst gehad. Zo droegen Braziliaanse grootheden als Romario en Ronaldo het shirt van PSV, waar ook Ruud van Nistelrooy uitgroeide tot een wereldster. Ook de topscorer aller tijden van de Eredivisie was jarenlang actief in het Philips Stadion. Willy van der Kuijlen maakte 311 doelpunten in de hoogste divisie van Nederland, waarvan maar liefst 308 in het rood-wit van PSV. Na zijn overlijden in 2021 besloot de Eredivisie om hem te eren door de topscorerstitel naar Mister PSV, die ook Skiete Willy werd genoemd, te vernoemen.
Op het terrein van het Philips Stadion staat een standbeeld voor Van der Kuijlen. Coen Dillen werd op dezelfde manier in het zonnetje gezet. Het Kanon scoorde net als Van der Kuijlen aan de lopende band in het PSV-shirt, met één seizoen in het bijzonder. Dillen zorgde voor een Eredivisie-record door 43 keer (!) doel te treffen in het seizoen 1956-1957. Nederlandse media halen vaak de Coen Dillen Index aan wanneer een speler productief aan een seizoen begint, maar zijn record is vooralsnog nooit echt in gevaar geweest. Zelfs Ronaldo, Van Nistelrooy en Mateja Kezman beten zich hierop stuk.
De Herdgang
PSV werkt de trainingen af in op De Herdgang, op enkele kilometers afstand van het Philips Stadion. Het trainings- en jeugdcomplex van de Eindhovense club ligt in een rustige en bosrijke omgeving. Het fraai gelegen complex staat synoniem voor de rust waar PSV om bekend staat. De familie Van Kemenade vervult een belangrijke rol in dit verhaal. Vader Harry van Kemenade, wiens kinderen ook werkzaamheden vervullen, is zelfs lid van verdienste van PSV.
Het huidige PSV
PSV staat sinds het seizoen 2020-2021 onder leiding van de Duitser Roger Schmidt. De komst van de oefenmeester werd gezien als een enorme stunt, maar zijn eerste seizoen in het Philips Stadion bleek geen succes. Zowel in de Eredivisie als de KNVB Beker moest PSV buigen voor rivaal Ajax, terwijl de Europa League-campagne ruw sneuvelde door een late treffer van de Griekse topclub Olympiakos Piraeus. Wel verdienden Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Denzel Dumfries (Internazionale) een fraaie miljoenentransfer.
In de zomer van 2021 werd de selectie van PSV deels gerenoveerd. Met doelman Joël Drommel, verdedigers André Ramalho en Phillipp Mwene, middenvelder Davy Pröpper en spits Carlos Vinícius als nieuwkomers moet een serieuze aanval worden geplaatst op Ajax. De inzet is duidelijk: strijden om de dubbel én permanent aansluiten bij de top-32 van Europa. In de zomer van 2021 werd een fikse miljoeneninjectie aangekondigd om de kansen voor PSV te vergroten.