Ritsu Doan

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Ritsu Doan

Ritsu Doan is een Japanse voetballer die zowel op het middenveld als in de aanval uit de voeten kan. De Aziaat verruilde PSV in de zomer van 2022 voor SC Freiburg.

  • Doan speelt momenteel voor SC Freiburg
  • De aanvaller won in 2022 de TOTO KNVB Beker met PSV
  • Hij heeft eveneens een verleden bij Gamba Osaka, FC Groningen en Arminia Bielefeld
  • Doan debuteerde in 2018 als international van Japan

Clubcarrière

Doan werd op 16 juni 1998 geboren in Amagasaki, een stad in de metropool Groot-Osaka. Zijn voetbalcarrière ging regionaal van start bij achtereenvolgens FC Amagasaki en Nishinomiya Soccer School. Op die manier speelde Doan zich in de kijker bij Gamba Osaka, de Aziatische Champions League-winnaar van 2008. Hij doorliep de jeugdopleiding van Gamba Osaka en maakte vooral indruk door makkelijk het net te vinden.

Doan maakte zijn professionele debuut op 27 mei 2015 in de AFC Champions League-wedstrijd tegen FC Seoel (3-2 overwinning) door vlak voor tijd in te vallen. Voor de Nerazzurri, Gamba Osaka draagt dezelfde bijnaam als de Italiaanse topclub Internazionale, speelde hij uiteindelijk enkele tientallen wedstrijden op profniveau. Dat bleek voldoende om interesse uit Europa te wekken. Ajax en PSV werden gelinkt aan Doan, die uiteindelijk koos voor FC Groningen.

Smaakmaker in Groningen

Doan maakte in de zomer van 2017 op huurbasis de overstap naar FC Groningen, dat ook een optie tot koop liet opnemen. De Japanner debuteerde in de doelpuntrijke burenruzie met sc Heerenveen (3-3), maar had moeite om meteen aan te haken en werd daarom even uit de wind gehouden. Na vier competitieduels te hebben gemist maakte Doan zijn rentree in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente, met een assist van zijn voet. Zes dagen later maakte de aanvallende middenvelder zijn eerste treffer in de met 3-2 verloren uitwedstrijd bij PEC Zwolle.

De beslissing van FC Groningen om Doan na zijn debuut rustiger te brengen bleek uitstekend uit te pakken. Niet alleen de eerste weken na zijn rentree viel hij op, maar ook daarna bleef de Japanner belangrijk voor de Trots van het Noorden. Zijn debuutseizoen eindigde zodoende met tien goals en vier assists. Groningen besloot de optie tot koop ter waarde van 1,7 miljoen euro te lichten in de hoop om hem in de toekomst voor een fraai bedrag door te verkopen.

Overstap naar PSV

Met vijf goals en drie assists was Doan in zijn tweede seizoen minder prominent aanwezig bij FC Groningen. Toch besloot PSV na speelronde twee in het seizoen 2019-2020 om zaken te doen met de Groningers, die na serieuze onderhandelingen 7,5 miljoen euro aan hem verdienden. Dat mocht een gok heten aangezien Doan zelfs in de subtop/middenmoot niet even stabiel presteerde, maar de Eindhovenaren zagen nog altijd veel potentie in hem. Toch moest ook PSV geduld hebben getuige zijn moeizame eerste jaar (twee goals en drie assists in 25 duels).

Uitstap naar Duitsland

Bij PSV nam de twijfel na een jaar ook toe. De Eindhovense club verhuurde de Japanner met optie tot koop aan Arminia Bielefeld, waar hij met vijf goals en drie assists een aandeel had in het voorkomen van degradatie uit de Bundesliga. De club wilde dan ook graag met hem verder, maar de transfersom plus zijn salaris zouden twintig tot dertig procent van het budget opslokken. Om die redennamen Bielefeld en Doan met pijn in het hart afscheid van elkaar.

Terugkeer bij PSV

PSV overwoog Doan nog aan een andere club te verkopen, maar uiteindelijk bleef de ideale aanbieding uit. Trainer Roger Schmidt stemde er daarom mee in om hem een nieuwe kans te geven in Eindhoven. Hoewel Doan geen vaste basisplaats wist af te dwingen bij PSV, lukte het hem toch om een waardevolle status af te dwingen binnen de selectie. Doan kreeg in verschillende rollen regelmatig speeltijd van Schmidt en dat beloonde hij met prima optredens, waaronder de winnende goal uit bij Sparta Rotterdam (1-2).

SC Freiburg

In de zomer van 2022 vertrok Doan alsnog bij PSV, waar hij in zijn laatste seizoen de TOTO KNVB Beker had gewonnen. Voor een bedrag van 8,5 miljoen euro werd de Eindhovense club het eens met SC Freiburg. De Japanner trof meteen doel bij zijn Bundesliga-rentree, uit bij FC Augsburg (0-4 zege). Doan besloot zijn eerste seizoen in dienst van Freiburg met zeven doelpunten en zeven assists in 45 officiële wedstrijden.


Interlandcarrière

Doan speelde voor verschillende Japanse jeugdselecties en mocht op 11 september 2018 ook de A-status toevoegen. Op die dag mocht hij tegen Costa Rica (3-0) voor het eerst opdraven namens het nationale team. Doan speelde in 2019 voor het eerst op een eindtoernooi. Met Japan reikte Doan tot de finale van de AFC Asian Cup, waarin Qatar met 1-3 te sterk bleek. De middenvelder annex aanvaller speelde negentig minuten in de Aziatische finale.

Door zijn situatie bij PSV en de degradatiestrijd met Bielefeld verloor Doan zijn selectieplaats voor enige tijd. In het tweede deel van 2021 mocht de PSV’er weer regelmatig afreizen naar Japan, waar hij ook zijn minuten maakte in enkele wedstrijden. Op het WK 2022 wist Doan zelfs twee keer te scoren.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie