Tom Egbers

Tom Egbers is een Nederlandse voetbaljournalist en presentator. In 2023 raakte de Almeloër ernstig in opspraak door een Volkskrant-artikel over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport.

Tom Egbers werd op 18 oktober 1957 geboren in Almelo. Hij is de zoon van Jan Egbers en Josephine Duffy. Zijn vader overleed toen hij veertien jaar oud was, waarna zijn uit Engeland afkomstige moeder de plaatselijke supermarktketen op zich nam. Dankzij het programma Verborgen Verleden ontdekte Egbers dat de familie van zijn moederskant oorspronkelijk afkomstig is uit County Mayo in Ierland.

Zijn moeder Josephine was hartstochtelijk supporter van Heracles Almelo. Ook Egbers ontwikkelde een fascinatie voor deze voetbalclub. Zijn idool was Steve Mokone, die in de jaren vijftig voor de Almelose club speelde. Hij was de eerste zwarte voetballer uit het buitenland op de Nederlandse voetbalvelden. Egbers heeft twee boeken over hem geschreven: De Zwarte Meteoor en Twaalf Gestolen Jaren. Het eerstgenoemde boek werd in 2000 zelfs verfilmd.

Journalistieke carrière

Egbers studeerde in de jaren tachtig af op de School voor Journalistiek in Utrecht. Zijn examinator Koos Postema raakte onder de indruk van diens potentie en tipte hem bij de NOS, waar hij in 1984 werd aangenomen als presentator van NOS Studio Sport. Zijn start bij de publieke omroep was niet erg overtuigend te noemen. Egbers, die ook voor weekblad Voetbal International schreef, maakte in 1990 de overstap naar Veronica.

Al in 1992 keerde Egbers terug naar de NOS. In zijn tweede periode presenteerde hij er aanvankelijk vooral muziekprogramma’s, waaronder North Sea Jazz, maar gaandeweg keerde hij toch weer terug op de sportredactie. Bij NOS Studio Sport presenteerde Egbers onder meer de Eredivisie-samenvattingen op zondagavond, de live-wedstrijden van het Nederlands elftal en de Champions League-wedstrijden. In 2016 mocht hij bij afwezigheid van Oranje de Belgische ploeg volgen gedurende het EK.

Egbers is ook presentator van het programma Andere Tijden Sport. Hij heeft ook een aantal documentaires gemaakt, waaronder That Final Day in 2003. De documentaire over de degradatiestrijd in de toenmalige Third Division van Engeland werd door Staantribune zelfs de beste voetbaldocumentaire ooit genoemd.

Egbers heeft voor de NTR ook een documentaireserie gemaakt: Toms Engeland. Na het Brexit-referendum deed hij in het najaar van 2018 verslag van de situatie in het land van zijn moeder. Egbers maakte later ook de series Toms Ierland (2019) en Toms Schotland (2022). In de tussenliggende periode stond hij overigens enige tijd buitenspel als gevolg van een hartinfarct.

In opspraak

In maart 2023 raakte Egbers ernstig in opspraak door een onthullend Volkskrant-artikel. De presentator van NOS Studio Sport zou in het verleden een 22-jarige stagiair hebben bestookt met sms’jes, mails en telefoontjes. Uiteindelijk zou de vrouw zijn ingegaan in diens verleidingspogingen, al bleef het naar verluidt bij zoenen. Nadien zou de situatie zijn geëscaleerd in de vorm van pesten en intimidaties, waaronder het maken van keelsnij-bewegingen.

Het artikel had serieuze consequenties. In afwachting van een definitief besluit presenteerde Egbers op 12 maart 2023 niet de Eredivisie-samenvattingen, waar zijn echtgenoot Janke Dekker afzwaaide als voorzitter van meldpunt Mores. De hoofdredactie van NOS Studio Sport stapte daarnaast op.

Laatste update: 13 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie