Marciano Vink

Marciano Vink is een Surinaams-Nederlandse voetbalanalist. Als profvoetballer stond hij onder contract bij clubs als Ajax en PSV.

Marciano Carlos Alberto Vink werd op 17 oktober 1970 geboren in de Surinaamse hoofdstad Parimaribo. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin naar Nederland, waar hij zijn voetbalcarrière aftrapte in het shirt van amateurclub TOS-Actief in Amsterdam. Ook droeg Vink op jonge leeftijd het tenue van ADE (Alles door Eendracht) uit Weesp.

Voetbalcarrière

Vink speelde zich in de kijker bij Ajax. In Amsterdam werd de getalenteerde voetballer opgenomen in de jeugdopleiding, waar hij behoorde tot een bijzonder succesvolle lichting. Ook spelers als Dennis Bergkamp, Frank en Ronald de Boer, Richard Witschge, Bryan Roy en Michel Kreek behoorden tot de toenmalige Ajax-generatie. Als verdedigende middenvelder lukte het Vink om door te stoten tot de hoofdmacht.

Ajax-doorbraak

In het seizoen 1988-1989 maakte Vink zijn officiële debuut voor Ajax. In de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (2-1 overwinning) mocht hij als libero aantreden onder leiding van Kurt Linder. Het bleek een bijzonder succesvol debuut: de Amsterdammers wonnen met 2-1 en Vink schoot al na zes minuten de openingstreffer tegen de touwen in Stadion De Meer. De technische staf van Ajax deed dat seizoen nog driemaal een beroep op hem.

Tussen 1989 en 1993 werd Vink een gewaardeerde schakel in de A-selectie van Ajax. De verdedigende middenvelder zou 139 officiële wedstrijden spelen voor de Amsterdamse club, waarin hij zestien doelpunten voor zijn rekening nam. Als Ajacied won hij drie hoofdprijzen: de landstitel van 1990, de UEFA Cup van 1992 en de KNVB Beker van 1993. Het sportieve hoogtepunt van de jaren negentig maakte hij echter niet meer mee.

Genoa

In de winter van 1993 besloot Vink afscheid te nemen van Ajax. De middenvelder was niet te spreken over de contractaanbieding van Ajax, waarna hij John van ‘t Schip volgde naar het Italiaanse Genoa. Beide clubs werden het eens over een transfersom van circa vijf miljoen gulden. Vink scoorde in de beladen stadsderby tegen Sampdoria (een wereldgoal), maar na veertien officiële wedstrijden kwam de samenwerking alweer ten einde. Een vaste basisplaats veroverde hij er niet.

PSV

Vink keerde in 1994 alweer terug op de Nederlandse voetbalvelden. Aad de Mos was bezig aan een reorganisatie van de PSV-selectie en besloot de oud-Ajacied op te halen als versterking. Het werd geen succes. In zijn eerste seizoen kwam de middenvelder niet verder dan negen officiële optredens, waarop hij zich nog wel herpakte door achtereenvolgens 35 en 25 wedstrijden per seizoen te spelen. In die periode werd Vink al wel vaker geteisterd door blessures.

In 1996 sloeg het noodlot toe voor Vink. Tijdens de UEFA Cup-wedstrijd tussen FC Barcelona en PSV raakte de middenvelder zwaar geblesseerd aan zijn kruisband na een duel met de Portugese stervoetballer Luis Figo. De in Suriname geboren Nederlander werkte een aantal jaar aan zijn revalidatie, maar het PSV-tenue zou hij niet meer dragen. In 1999 werd zijn contract logischerwijs niet verlengd en zette Vink een einde aan zijn voetbalcarrière.

Vink won als PSV’er een viertal prijzen. Hij werd in 1997 opnieuw landskampioen, nadat hij een jaar eerder de KNVB Beker had gewonnen met de Eindhovense club. In 1997 en 1998 won hij eveneens de Johan Cruijff Schaal.

Weinig geslaagde comeback

In het seizoen 1999-2000 maakte Vink alsnog zijn comeback als profvoetballer. De middenvelder ging op amateurbasis aan de slag bij FC Den Haag (nu ADO Den Haag), maar kwam er niet verder dan een handvol wedstrijden. Ook een Zuid-Afrikaans avontuur bij Ajax Cape Town bleek in het seizoen 2001-2002 weinig succesvol.

Vink blikte in december 2021 met Voetbal International terug op zijn voetbalcarrière. Hij verklaarde: “Wie weet hoe het met mij verder was gegaan als ik bij Ajax was gebleven en de Champions League had gewonnen? Als ik niet zoveel blessureleed had gekend? Mijn generatiegenoten haalden de Europese top, daar had ik qua talent ook kunnen komen. Het liep anders, maar spijt heb ik niet. Nul. Terugkijkend overheerst inmiddels het positieve.”

Nederlands elftal

In de jaren negentig behoorde Vink een paar keer tot de selectie van het Nederlands elftal. Op 13 maart 1991 maakte de middenvelder zijn interlanddebuut in de met 1-0 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. Een maand later mocht hij eveneens opdraven in de kwalificatiewedstrijd tegen Finland (2-0 zege), maar mede door blessureleed kwam Vink niet verder dan twee wedstrijden voor Oranje.

Mediacarrière

Vink is uitgegroeid tot een gewaardeerde voetbalanalist. Zijn nieuwe baan is min of meer toevallig tot stand gekomen. Na het afsluiten van zijn carrière bleef Vink geïnteresseerd in de voetbalsport en kon daardoor goed meepraten in het ESPN-programma De Eretribune. De sportzender raakte onder de indruk van de analyses van Vink, die gaandeweg is uitgegroeid tot een vaste analist. Hij onderscheidde zich vooral door diepgravend onderzoek te doen voorafgaand aan wedstrijden.

Overig

Vink raakte na zijn voetbalcarrière besmet met het pokervirus. Hij besloot regelmatig een gokje te wagen, wat in januari 2011 zelfs leidde tot het winnen van de jackpot. In de Holland Casino-vestiging van Amsterdam won Vink maar liefst 1,4 miljoen euro met een inzet van 3,50 euro…

De zoon van Vink ambieert ook een carrière als profvoetballer. Skye Vink speelt momenteel voor de Ajax-jeugd.

Laatste update: 3 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie