Jan van Halst

Jan van Halst is een Nederlandse voetbalanalist. In 2023 werd de oud-voetballer voorgedragen als lid van de raad van commissarissen van Ajax.

Johannes Marinus (Jan) van Halst werd op 20 april 1969 geboren in Utrecht. Hij groeide op in Zeist, waar zijn voetbalcarrière van start ging bij amateurclub VV Jonathan. Zijn talent werd op jonge leeftijd opgemerkt door FC Utrecht. In de Domstad doorliep Van Halst de jeugdopleiding.

Voetbalcarrière

Van Halst debuteerde in het seizoen 1988-1989 in het betaald voetbal. Namens FC Utrecht mocht de middenvelder, die ook in de achterhoede uit de voeten kon, op 21 augustus 1988 voor het eerst opdraven in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen (3-2 zege). Trainer Han Bergen liet hem meteen negentig minuten staan. Van Halst mocht dat seizoen in totaal acht keer in actie komen voor de Domstedelingen, waaronder in de uitwedstrijden tegen Feyenoord en PSV.

FC Wageningen

In het seizoen 1989-1990 vertoonde Van Halst zijn voetbalkunsten bij FC Wageningen. Voor de toenmalig Eerste Divisie-club mocht de kuitenbijter dertig keer in actie komen, met twee doelpunten als rendement. Stadion de Wageningse Berg bestaat nog altijd, maar de club ging in 1992 failliet vanwege financiële problemen. In 2020 deelde Van Halst nog een social media-post over FC Wageningen met de tekst ‘Nooit vergeten waar je vandaan komt…’.

FC Twente

Van Halst maakte in 1990 de overstap naar FC Twente. In Enschede groeide de middenvelder in korte tijd uit tot een publiekslieveling vanwege zijn fysieke manier van voetballen. De geboren Utrechter ging altijd voorop in de strijd en dat werd zeer gewaardeerd. Van Halst speelde ruim 250 officiële wedstrijden voor de Tukkers, waarvoor hij 25 keer doel wist te treffen. Met Twente speelde hij onder meer Europese wedstrijden tegen Bayern München, Bayer Leverkusen en AJ Auxerre.

In Enschede maakte Van Halst de overstap van het iconische Diekman naar het Arke Stadion mee. Het laatstgenoemde stadion is later fors uitgebreid en heet tegenwoordig de Grolsch Veste.

Ajax

Van Halst stond tussen 1999 en 2002 onder contract bij Ajax. De middenvelder debuteerde op 15 augustus 1999 in de Eredivisie-wedstrijd tegen sc Heerenveen (3-2 overwinning) voor de Amsterdamse club door halverwege in te vallen voor de Portugees Dani. In totaal speelde Van Halst dat seizoen 24 officiële wedstrijden in Ajax-tenue, maar hij kon niet verhinderen dat de club een teleurstellend seizoen beleefde. Met 61 punten eindigden de Ajacieden op plek vijf.

Ajax bleef in het seizoen 2000-2001 pover presteren. Opnieuw behaalde de Amsterdamse club 61 punten, maar ditmaal volstond dat aantal voor een topdrie-klassering. Van Halst kwam niet voor in de plannen van trainer Co Adriaanse, die hem daardoor voor een seizoen liet verhuren aan Fortuna Sittard (25 wedstrijden). Zijn Limburgse prestaties bleken niet voldoende om Adriaanse te overtuigen. Sterker nog: Van Halst werd verbannen naar de veelbesproken kleedkamer 2.

Van Halst trainde in Amsterdam mee met de talenten van Ajax, maar besloot niet op te geven. In het seizoen 2001-2002 werd hij daarvoor beloond. Adriaanse werd ontslagen en vervangen door Ronald Koeman, die hem gaandeweg het seizoen weer naar de A-selectie promoveerde. In de kampioenswedstrijd tegen NEC (0-2 zege) stond Van Halst de volle negentig minuten binnen de lijnen. Een iconisch beeld uit die middag is de tulband waarmee hij de wedstrijd in Nijmegen uitspeelde. Een week later won Ajax ook de KNVB Beker door FC Utrecht met 3-2 te verslaan (na verlenging).

Vitesse

Met de dubbel op zak besloot Van Halst in de zomer van 2002 over te stappen naar Vitesse. Aanleiding daarvoor was de mededeling van Koeman dat er geen plaats meer voor hem was in het nieuwe seizoen. In Arnhem speelde de middenvelder de laatste dertien wedstrijden uit zijn voetbalcarrière, waaronder het Eredivisie-tweeluik tegen Ajax. Medio 2003 zwaaide Van Halst af als profvoetballer.

Bestuurlijke carrière

In september 2003 ging Van Halst aan de slag als commercieel medewerker van FC Twente. De oud-voetballer maakte indruk in Enschede, waar hij doorgroeide tot commercieel manager en later manager algemene zaken. In Enschede zwaaide hij in 2011 af. Van Halst ging nadien aan de slag als directeur bij Verzuimreductie en als commercieel directeur bij het internationale sportmarketingbedrijf SPORTFIVE.

FC Twente raakte behoorlijk in verval. De club uit Enschede besloot Van Halst in de zomer van 2016 terug te halen, maar als directeur kreeg hij het niet voor elkaar om de schwung terug te brengen. Sterker, in het seizoen 2017-2018 degradeerde de club uit de Nederlandse Eredivisie. De druk op Van Halst nam in rap tempo toe. Hij verloor al de functie van algemeen directeur, maar vertrok in de zomer van 2018 permanent bij de club.

Van Halst begon in 2019 een nieuw bedrijf (Van Baas naar Coach). In 2023 werd bekend dat hij is voorgedragen als lid van de raad van commissarissen. Dit ging niet onopgemerkt voorbij, aangezien de bestuursraad van Ajax hier een financiële vergoeding aan wilde koppelen. Dit leidde in verschillende geledingen tot ophef.

Aan tafel bij Rondo (Ziggo Sport)

Mediacarrière

Van Halst werd na zijn voetbalcarrière voetbalanalist. Op dit moment is hij werkzaam voor Ziggo Sport, waar hij analyses maakt van wedstrijden uit de Champions League en buitenlandse topcompetities. In eerder stadium was de oud-voetballer onder meer werkzaam voor RTL Voetbal, Voetbal International/VI Oranje, Eredivisie Live, NOS Studio Voetbal en FOX Sports (het huidige ESPN).

In 2021 was Van Halst één van de deelnemers aan het RTL4-programma Expeditie Robinson. Hij eindigde op de dertiende plaats.

Laatste update: 19 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie