Zoektocht naar opvolger Mislintat: dit zijn de kandidaten

Foto: Zoektocht naar opvolger Mislintat: dit zijn de kandidaten

Sven Mislintat is bij Ajax vertrokken. Waar er geruchten hoorbaar waren dat Maurice Steijn moest vrezen voor zijn positie, was het de directeur voetbalzaken die al na vier maanden uit Amsterdam moest vertrekken. Het waren zondagavond Italiaanse toestanden in de Johan Cruijff ArenA, waarbij de Duitser zich naar verluidt keihard opstelde. Een dag later moet bij het bestuur de knop weer om. Want wie wordt zijn opvolger?

Inside: wie wordt de vervanger van Mislintat bij Ajax?

Toen Ajax in de winter van 2022 besloot om afscheid te nemen van Marc Overmars, die doorlopend grensoverschrijdend gedrag vertoonde, duurde de zoektocht naar een nieuwe directeur voetbalzaken zeer lang. Edwin van der Sar gaf in die periode meermaals aan dat de club het belangrijk vond om een man in huis te halen die goed bij de vereniging paste. Even was Ajax bezig met Julian Ward, maar de Brit werd het toch niet. En dus pleegde Van der Sar een belletje naar Duitsland, om Mislintat te polsen. Hij had amper ervaring als technisch directeur en was vooral bekend om zijn scoutingswerk bij Borussia Dortmund. Het maakte Ajax echter weinig uit.

Het bleek een faliekant verkeerde beslissing te zijn. Niet alleen slaagde de bestuurder er de voorbije maanden niet in om een goede selectie samen te stellen, ook vertoonde hij gedrag dat niet bij een club als Ajax past. Hij ging volkomen onrespectvol met clubicoon John Heitinga om, die notabene de club in januari nog had geholpen door interim-trainer te worden, kreeg ruzie met ongeveer alle geledingen binnen de club en kwam vrijdag nog de bestuurskamer in met de boodschap dat hij Steijn zou ontslaan wanneer hij met Ajax van Feyenoord zou verliezen. Het is bepaald niet de gang van zaken die mensen binnen de club de laatste jaren gewend waren.

Dat Ajax afscheid heeft genomen van Mislintat, komt daarom niet uit de lucht vallen. Zijn opvolger, die gezien de huidige situatie bij Ajax snel moet komen, zal een aantal kenmerken met zich mee moeten dragen. Zo is het onwaarschijnlijk dat de club kiest voor opnieuw een buitenlandse man. In plaats daarvan is het de verwachting dat Ajax teruggrijpt op een persoon die de club goed kent, de taal spreekt en de filosofie van de vereniging onderschrijft. Bovendien is het logisch dat Alex Kroes zich op de achtergrond met de aanstelling zal bemoeien. De toekomstige algemeen directeur, die in maart aantreedt, wil met de directeur voetbalzaken door dezelfde deur kunnen. Dan blijven er nog een aantal smaken over.

Sven Mislintat (links) bij de aanstelling van Maurice Steijn (rechts) bij Ajax.

Optie 1: de ervaren man

Alle ogen zijn momenteel gericht op het dagelijkse bestuur en de raad van commissarissen die gezamenlijk moeten beslissen welke kant de club op wil. Over ruim drie maanden staat de wintertransferperiode op de stoep en het zou logisch zijn wanneer de nieuwe technische man dan alvast in de selectie wat ‘herstelwerkzaamheden’ verricht. Allereerst kan de club kiezen voor een ervaren man die weet hoe hij orde op zaken moet stellen. Louis van Gaal is daarbij een veelgehoorde naam. Inmiddels is echter naar buiten gekomen dat hij vanwege zijn fysieke gesteldheid het niet ziet zitten om op dagelijks basis aan de slag te gaan. Het zal dus bij een mogelijke adviesrol blijven.

Het lijkt echter onvoldoende te zijn om het huidige, dolende Ajax weer het juiste pad op te krijgen. Een bestuurder die de club wel direct kan aantrekken, is Jan Streuer. De 72-jarige oud-voetballer heeft een lang leven achter de rug en toonde recent bij FC Twente aan dat hij in staat is om met weinig middelen een team op te bouwen. Waar de club in een flinke crisis verkeerde, slaagde hij erin om deze naar de subtop van de Eredivisie te brengen. Hij deed dit bovendien met herkenbaar en aanvallend voetbal, waarbij hij een goede relatie had met hoofdtrainer Ron Jans. Het enige nadeel dat aan hem kleeft, is dat hij geen tien jaar deze rol zal vervullen.

De droomkandidaat in Amsterdam is misschien wel Max Huiberts. De voormalig voetballer van FC Zwolle, Roda JC, Borussia Mönchengladbach en AZ verricht in Alkmaar al zeven jaar de rol van technisch directeur en dat heeft de club geen windeieren gelegd. Huiberts krijgt het steevast voor elkaar om de juiste trainer aan te stellen, een stabiele selectie op te bouwen en de jeugdopleiding zo in te richten dat er jaarlijks veel spelers doorstromen naar het eerste team. Het lijkt voor Ajax echter moeilijk te worden om hem los te weken bij AZ, gezien de situatie met Kroes. Daarnaast is het de vraag of Huiberts op dit moment AZ wel wil inruilen voor de slangenkuil in Amsterdam.

Optie 2: de grote naam

Aangezien de supporters schreeuwen om de terugkeer van het ‘Ajax-DNA’, is het eveneens denkbaar dat het bestuur op zoek gaat naar een persoon die dit tot in zijn wortels in zich heeft. Jordi Cruijff zou in dit geval een logische naam zijn. Bij het vertrek van Van der Sar viel zijn naam al eens in Amsterdam, maar wegens onduidelijke redenen heeft het destijds niet tot een terugkeer geleid. Cruijff vertrok onlangs bij Barcelona en toonde in Spanje aan dat hij op technisch vlak zeer goed onderlegd is. Hoewel hij de rol destijds niet alleen op zich nam, heeft hij alle kwaliteiten in huis om weer een herkenbare selectie op te bouwen.

Marco van Basten en Frank Rijkaard zouden eveneens een goede optie zijn, al kunnen we daarvan al minimaal één naam wegstrepen. Rijkaard wordt zo’n beetje bij elke vrijgekomen functie genoemd en veelal opgebeld door het betreffende bestuur, maar telkens geeft hij aan niets meer met de voetballerij te maken te willen hebben. Voor Van Basten ligt dat anders. Waar hij onlangs heeft bedankt voor een rol in de rvc, liet het verleden zien dat hij bij een goed plan van de club weldegelijk bereid is om zijn jeugdliefde te helpen. Ajax zal dan wel met een goed verhaal moeten komen en het is de vraag of de huidige beleidsbepalers daar wel toe in staat zijn.

Optie 3: de toekomst

Toen Ajax onder Frank de Boer met een bescheiden team een aantal landstitels had gepakt, besloot het in 2012 om Overmars aan te stellen. De technische man had op dat moment uitsluitend ervaring bij Go Ahead Eagles opgedaan, maar kreeg plotseling het vertrouwen om als directeur voetbalzaken de voetballijn van de club op te zetten. Het bleek een gouden zet te zijn. Hoewel hij in zijn eerste jaren er nog niet in slaagde om het publiek achter zich te krijgen en grote resultaten neer te zetten, lukte het hem met Peter Bosz én Erik ten Hag om op Europees niveau weer naam te maken en de club terug te brengen aan de top.

Voor eenzelfde scenario kan Ajax dit jaar kiezen. Met Wesley Sneijder en Clarence Seedorf beschikt het Nederlands voetbal over twee mannen waarin op het gebied van zakendoen een breed geloof is in hun kwaliteiten. Sneijder is begonnen aan een opleiding om zijn managementkwaliteiten verder uit te breiden, terwijl Seedorf lid is van de rvc van de KNVB. Mocht Ajax voor een van beide personen kiezen, dan lijkt het logisch dat het een ervaren man als Streuer er naast zet om de situatie in goede banen te leiden. De keuze is kortom reuze. Het is binnen de organisatie vooral belangrijk dat Ajax een succesvolle lijn met een helder plan kiest waar het jarenlang achter kan blijven staan.

Voor wie moet Ajax gaan?

  • Streuer
  • Huiberts
  • Cruijff
  • Van Basten
  • Sneijder
  • Seedorf
8821+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
13+
Verrassing in Birmingham: Villa overrompelt Man City en neemt derde plek over
23:20
0+
McTominay weer reddende engel: United verslaat Chelsea in enerverend duel
23:04
52+
Kramer: “We hebben er alles aan gedaan, meer kan je niet doen”
22:41
0+
Van Dijk bezorgt Liverpool benauwde zege bij laagvlieger
22:16
149+
Nuchtere Van ‘t Schip: “We moeten het niet te veel analyseren”
21:58
98+
Brobbey en Vaessen doen gebroederlijk hun verhaal: “Ik was bang voor het ergste”
21:34
16+
Van Dijk maakt in Sheffield eerste doelpunt van het seizoen
21:13
0+
Ten Hag grijpt keihard in bij Man United tegen Chelsea
20:49
77+
Verbazing bij Jansen over gemiste kans: “Ik heb die jongen zo hoog zitten”
20:40
322+
‘Giménez en Mbappé superduo na dubbeldeal’
20:26
829+
‘Nare Ajacied’ krijgt heel Nederland over zich heen: “Vuile matennaaier!”
20:12
206+
Ajax blijft overeind bij RKC en stijgt naar 6e plek
19:48
58+
NEC komt goed weg in Alkmaar: “Dan ben ik wel boos, dat kán niet”
19:30
1118+
‘Ajax-transfer van méér dan 100 miljoen’
19:27
131+
Veel lof voor PSV-bankzitter: “Ze moeten de optie lichten”
19:10
131+
AZ mist kansen in vijf minuten resterende speeltijd: NEC pakt drie punten
19:00
117+
Opstelling inhaalwedstrijd RKC – Ajax: veel wisselingen aan Amsterdamse kant
18:45
434+
‘Management oud-PSV’er in gesprek met Ajax’
18:18
48+
AZ en NEC wisselen erop los vooraf aan inhaalwedstrijd
18:10
36+
‘Chelsea heeft nieuwe defensieve leider op het oog’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie