EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Zo kwalificeert Oranje zich voor de achtste finales van het EK

Foto: Zo kwalificeert Oranje zich voor de achtste finales van het EK

Het Nederlands elftal zit op het EK 2024 in Duitsland in Groep D en wil zich uiteraard een plekje verschaffen bij de laatste zestien. Daarvoor zijn verschillende scenario’s mogelijk en de kans is groot dat het rekenen geblazen wordt voor Oranje. Want op het EK kan je op verschillende manieren plaatsen voor de achtste finales. SoccerNews legt uit hoe.

SN legt uit hoe het Nederlands elftal zich kan plaatsen voor de achtste finales van het EK 2024

Nederland zit in Groep D met Polen, Frankrijk en Oostenrijk. In totaal zijn er zes groepen op het landentoernooi in Duitsland: poules A tot en met F. Bij een WK zijn er vaak meer landen en dus ook poules. Daar is het in de regel duidelijk: de eerste nummers twee gaan door en spelen tegen een nummer twee (groepswinnaar) of nummer één (nummer twee van de poule). Op het EK is het sinds de laatste versies ook wat anders.

De vorige en enige Europese titel van Oranje was op het EK 1988, ook in Duitsland. Destijds deden er slechts 8 landen mee. Heel wat anders dan de 24 die we in de huidige editie van 2024 zien. Dat moet dus ook anders verdeeld worden. De UEFA heeft daarom sinds de invoering van die 24 landen, in 2016, besloten om ook achtste finales in te voeren. Voorheen was het met 16 landen allemaal wat overzichtelijker: 4 groepen met 2 landen die zich per groep plaatsen voor de kwartfinales. In deze derde 24-landen-editie van het EK houden we dus een andere methode erop na.

Ook met alleen maar gelijke spelen kan je Europees kampioen worden

Want met 6 poules krijg je dus 12 landen die zich direct plaatsen als groepswinnaar of nummer twee van de groep. Met 12 landen kan je noch kwartfinales, noch achtste finales spelen. Dus wilde de UEFA nog 4 landen erbij hebben om tot die 16 voor de achtste finales te komen. De bond heeft daarom ingevoerd dat ook de beste 4 nummers drie zich kwalificeren. Daardoor is het allemaal makkelijker om je te plaatsen voor de volgende rondes. Liefst 16 van de 24 deelnemers gaan namelijk door. Ook is de spanning er daardoor bij sommige wedstrijden wat sneller af. Het zorgt er ook voor dat we opvallende plaatsingen krijgen. Zo profiteerde Portugal gelijk door met drie gelijke spelen als nummer drie zich te plaatsen voor de achtste finales en uiteindelijk zelfs het EK te winnen.

Hoeveel punten heeft Oranje nodig voor achtste finales?

Met een overwinning lijk je je dus al te plaatsen voor de volgende ronde. In Groep D van Nederland is dat niet anders. Oranje kan zich als groepswinnaar, nummer twee, en beste nummer drie plaatsen voor de achtste finales. Met 4 punten is het schier onmogelijk om je niet te plaatsen en met 5 punten of meer ben je sowieso zeker van een plekje bij de laatste zestien. Nederland weet dus wat het te doen staat.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Slimme zet van UEFA deze uitbreiding?

  • Ja, meer kansen voor kleinere landen
  • Nee, spanning is er een beetje af
123+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie