EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Zelfs de Engelbewaarder kan Ten Hag niet redden

Foto: Zelfs de Engelbewaarder kan Ten Hag niet redden

Erik ten Hag is blij dat hij trainer van Manchester United mag blijven. Ik maak me echter zorgen. Want Erik zoekt merkbaar naar nieuwe steun, houvast, input, luisterende oren, meedenkers. Van het liefst Nederlanders, die hij al goed kent. Zoals René Hake. Een verstandige keuze van de voormalig Ajax-trainer? Ik denk van niet.

Opinie: Huwelijk tussen Erik ten Hag en Manchester United is gedoemd te mislukken

Vanuit alle kanten kreeg Arne Slot ongevraagd advies toen enige tijd geleden bekend werd dat hij de nieuwe hoofdtrainer van Europese grootmacht Liverpool zou gaan worden. De meest eruit springende tip die mij ter oren kwam: neem niet teveel, het liefst geen, Nederlandse spelers mee naar Anfield. Of voetballers waar Arne eerder al mee gewerkt heeft.

Ten Hag deed dat twee seizoenen geleden namelijk wél toen hij begon op Old Trafford: Lisandro Martinez kwam met hem mee vanuit Amsterdam, terwijl Tyrell Malacia door de Tukker werd weggeplukt bij Feyenoord omdat hij de verdediger goed kende uit de Nederlandse competitie. En wat te denken van Anthony die voor maar liefst 100 miljoen overkwam vanuit de Nederlandse hoofdstad. Doelman André Onana volgde ook nog.

Slechte competitieprestaties

Onverdeelde successen werden deze transfers echter zeker niet. Net zoals ook de samenwerking tussen ManU en Erik ten Hag tot op heden geen groot succes genoemd mag worden. Afgelopen seizoen werd dan wel de FA Cup gewonnen, een goede prestatie. Maar in de Premier League zelf eindigde zijn elftal op de achtste plek.

Met maar liefst 31 punten achterstand op stadgenoot en kampioen Manchester City. Een zeer slechte ranking, wetende dat Ten Hag met zijn sportieve werkgever honderden miljoenen euro’s uit had gegeven om nieuwe spelers binnen te hengelen. Ik wilde eigenlijk zeggen versterkingen, maar dat bleken deze veelal niet te zijn.

Twijfel bij top Manchester United

United liet zelden of nooit oogstrelende wedstrijden zien, zoals in het verleden wel het geval was geweest. En zoals ook bij een topclub met status en grote financiële mogelijkheden hoort. De positie van Ten Hag bungelde lang aan een zijden draadje, terecht ook, maar uiteindelijk mocht hij van de nieuwe clubbaas toch blijven.

Dit ondanks dat United ondertussen een lijntje had uitgegooid naar Thomas Tuchel. Ten Hag sprak onlangs op zijn vakantieadres Ibiza met de clubleiding en kreeg dus groen licht. Als een soort van tweede keus dus. Gun ik hem dat als hardwerkende headcoach? Ja. Voorzie ik een glorierijke verdere toekomst voor hem bij Manchester United: nee.

René Hake

Hij bungelt nu al. Of nog steeds, als je het mij vraagt. Ten Hag heeft schijnbaar aangegeven zijn technische staf te willen uitbreiden, of in ieder geval te willen opfrissen. Oude bekende René Hake staat al klaar om te gaan assisteren. Maar waarom precies? Heeft de hoofdtrainer zelf met al zijn ervaring nu echt de input van zijn voetbalvriend nodig? Voelt hij zich inmiddels zó onzeker?

Net zoals de naam van clubicoon Ruud van Nistelrooij rondgaat op Old Trafford, als nieuwbakken eerste, tweede of, whatever, derde rechterhand van Ten Hag. Why? Om als eeuwige held van Old Trafford het draagvlak van Erik in Manchester te vergroten, vul ik gemakshalve zelf even in. Apart dat de voormalig topspits zich daarvoor lijkt te willen lenen, dat sowieso.

Matthijs de Ligt

Ondertussen gaat het hardnekkige gerucht dat Matthijs de Ligt na het EK richting het United van Ten Hag vertrekt. Dat zou betekenen dat de hoofdtrainer wéér een oude bekende naar zijn huidige club haalt. Niet verstandig, daar blijf ik bij. Je hoopt als Nederlander dat er, na vele jaren, nog eens een trainer heel erg succesvol gaat worden in het buitenland.

Klinkt chauvinistisch, en dat is het ook. Gelukkig hebben we bij de aartsrivaal van United sinds kort mister Slot nog. Hij zal zich zeker nog moeten gaan bewijzen. In dat project heb ik meer vertrouwen.

Een voorgevoel. Misschien kan Erik ten Hag ook nog Marco ‘Engelbewaarder’ Schuitmaker laten invliegen. Als een soort van figuurlijke beschermheer. Al vrees ik dat zelfs die hem niet meer zal kunnen gaan helpen. En dat is geen voorgevoel, maar een voorspelling.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected].

Manchester United gaat Ten Hag snel ontslaan?

  • Ja
  • Nee
584+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie