Wat is de geschiedenis van Frankrijk op het EK?

Foto: Wat is de geschiedenis van Frankrijk op het EK?

In deze miniserie wordt iedere tegenstander uit de poule van Nederland op het aankomende Europees kampioenschap uitgelicht op basis van hun EK geschiedenis. Eén van de tegenstanders van Oranje in de groepsfase is Frankrijk. Maar hoe is de geschiedenis van dit grote voetballand op het EK?

Geschiedenis van Frankrijk op het Europees kampioenschap

Tijdens de eerste editie van het Europese landentoernooi was Les Blues al van de partij. Het toernooi was gebaseerd op het knock-out principe. Er waren 17 landen die meededen. De landen speelden uit- en thuiswedstrijden tot aan de halve finales. Vanaf daar werd het toernooi gespeeld in Frankrijk. Overigens hadden de Fransen Griekenland en Oostenrijk uitgeschakeld op weg naar de halve finale, hierin werd verloren van Joegoslavië.

Deelnames

Frankrijk heeft zich in totaal elf keer weten te kwalificeren voor het Europese eindtoernooi, waaronder ook het EK 2024. Van deze deelnames hebben Les Bleus, zoals het Franse nationale elftal liefkozend wordt genoemd, twee keer de felbegeerde beker omhoog mogen tillen.

Sinds het EK 1992 heeft Frankrijk onafgebroken deelgenomen aan het eindtoernooi. In deze periode kende het team zowel hoogte- als dieptepunten, maar ze wisten altijd weer een plek op het grote Europese podium te bemachtigen. Met hun deelname aan het EK 2024 hopen ze wederom hoge ogen te gooien en mogelijk een derde Europese titel aan hun palmares toe te voegen.

Europees kampioen

De tweede deelname van Frankrijk aan het EK werd pas 24 jaar later gespeeld, in 1984. De Fransen hebben hiertussen vijf EK’s gemist. Dit eindtoernooi was Frankrijk opnieuw het gastland. Hierbij kwalificeerden acht landen, gespeeld in twee groepen van vier teams.

Frankrijk won alle drie de groepswedstrijden. In de halve finale werd Portugal in de laatste minuut met 3-2 verslagen door een goal van Michel Platini. In de finale was Spanje de tegenstander. Door opnieuw een doelpunt van Platini werd er met 2-0 gewonnen waardoor de eerste Europese titel een feit was.

Ook is Frankrijk Europees kampioen geworden tijdens het EK in 2000, gehouden in Nederland en België. In de groepsfase zijn de Fransen nog tweede geworden in de groep, achter nummer één Nederland. In de finale in De Kuip werd met een golden-goal gewonnen van Italië. David Trezeguet scoorde in minuut 117, waardoor de wedstrijd meteen was afgelopen.

Gaat Frankrijk Europees Kampioen worden?

  • Ja
  • Nee
42+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie