Waarom Mislintat-aankoop Mannsverk van Ajax niet mag vertrekken

Foto: Waarom Mislintat-aankoop Mannsverk van Ajax niet mag vertrekken

Sivert Mannsverk kan zijn carrière een vervolg geven in de Bundesliga. Volgens BILD staat de controlerende middenvelder namelijk in de nadrukkelijke belangstelling van Borussia Mönchengladbach. Hoewel het voor de Noor een interessante uitdaging is, staat Ajax naar verluidt niet open voor zijn vertrek.

Inside: Wisselend debuutseizoen Mannsverk in Ajax

Toen hij een jaar geleden voor 6 miljoen euro de overstap maakte van Molde FK naar Amsterdam, was Mannsverk amper bekend. Als leider van zijn ploeg groeide hij nationaal en internationaal uit tot een speler om op te bouwen, maar in het internationale topvoetbal had hij nog nauwelijks iets laten zien. Tóch was directeur voetbalzaken Sven Mislintat ervan overtuigd dat Mannsverk de kwaliteiten in zich had om in de Johan Cruijff ArenA te slagen. De voetballer moest zelfs in staat zijn om de vertrokken Edson Álvarez op te volgen.

Het uitduel met FC Twente aan het begin van het seizoen toonde echter aan dat de stap voor Mannsverk wel erg groot was. Hij begon in Enschede in het basisteam en zag Ajax met 3-1 verliezen. Dat kwam mede door het teleurstellende spel van de Noorse middenvelder, die meermaals in de fout ging en in de rust in de kleedkamer achterbleef. Revancheren kon hij zich niet bepaald snel. Mannsverk raakte namelijk geblesseerd en stond maar liefst een half jaar langs de kant, wachtende totdat hij zichzelf eindelijk weer eens in de hoofdmacht kon bewijzen.

Het gebeurde onder leiding van John van ‘t Schip (het ontslag van Maurice Steijn had al plaatsgevonden). Mannsverk was in de rest van het voetbaljaar een van de voorzichtige lichtpuntjes en behaalde veelal een respectabel niveau, al wist hij Ajax allerminst bij de hand te nemen. Ondanks zijn lange blessure kwam hij in de Nederlandse competitie alsnog tot twaalf basisplaatsen en een invalbeurt, waarin hij de beleidsbepalers wist te overtuigen van zijn toekomst in de Johan Cruijff ArenA. Het zorgt er nu echter wel voor dat een (top)transfer door zijn neus wordt geboord.

Mogelijke transfer naar Borussia Mönchengladbach

Het clubbestuur van Borussia Mönchengladbach is namelijk hard op zoek naar versterkingen. Afgelopen seizoen kwam het niet verder dan een veertien plaats in de Bundesliga en moest het hard werken om niet de degraderen, en dat wil de club aankomend seizoen veranderen. Borussia Mönchengladbach zoekt naar meer voetbal in de ploeg en is tot de conclusie gekomen dat Mannsverk een interessante optie is. Niet alleen heeft de Scandinaviër bewezen goed te kunnen voetballen, ook is hij naar verwachting een redelijk betaalbare optie.

De Amsterdammers zullen in ieder geval het bedrag willen terugverdienen dat het in de zomer van 2023 op tafel legde en dat is goed betaalbaar voor de Duitse vereniging. Tóch lijkt het er niet op dat de overstap ervan gaat komen. En dat heeft alles te maken met hoe Ajax erin staat. De nummer 5 van de Eredivisie van afgelopen seizoen wil vrijwel alle Mislintat-aankopen laten gaan, maar is van mening dat Mannsverk juist wél een van de spelers kan zijn die in Amsterdam succes kan hebben. In een goed draaiend team zou hij, met zijn 22-jarige leeftijd, grote stappen kunnen maken.

Mannsverk ligt naar verluidt goed in de groep en heeft persoonlijk een enorme gedrevenheid om bij Ajax te slagen. Francesco Farioli ziet intussen op het trainingsveld en tijdens oefenwedstrijden dat de talentvolle middenvelder spelinzicht heeft, het technische vermogen bezit om een man vrij te spelen en complementair is aan de rest van de selectie. Voor Ajax zijn er daarom weinig redenen te verzinnen waarom het nu al afscheid zou nemen van Mannsverk, die in Amsterdam een contract heeft tot medio 2028. Slechts één reden zou wel het verschil maken.

Sivert Mannsverk had het moeilijk in zijn debuutseizoen bij Ajax.

Financiële zorgen in Amsterdam

Uitsluitend wanneer een club met een grote zak geld komt binnenrijden, een bedrag dat beduidend hoger ligt dan de betaalde 6 miljoen euro, dan lijkt technisch directeur Alex Kroes overstag te willen gaan. Die kans is na het vorige voetbaljaar van Ajax niet bepaald groot, maar valt nooit uit te sluiten. Het zou Ajax de gelegenheid bieden om Mannsverk van de loonlijst af te halen en in het salarisbudget ruimte te krijgen om een extra speler aan de selectie toe te voegen, die beter past bij de speelwijze die Farioli voor het komende voetbaljaar in zijn hoofd heeft zitten.

Van Borussia Mönchengladbach hoeft Ajax dat voorlopig niet te verwachten. De vereniging heeft naar verluidt het aanbod op tafel gelegd om Mannsverk een jaarlang te huren met een optie tot koop. Het betekent dat de Amsterdammers daar deze zomer niets aan zouden hebben, omdat het mogelijke geld pas volgend seizoen zou worden overgemaakt. Met de gedachte van Ajax dat Mannsverk met zijn kwaliteiten dit seizoen zomaar eens belangrijk kan zijn, is de kans zeer klein dat de clubleiding deze optie de komende weken serieus neemt.

Als Mannsverk bij Ajax blijft, dan breekt voor hem een interessant en zeer cruciaal seizoen aan. Farioli zal met zijn technische staf in zijn debuutseizoen keuzes gaan maken en zijn kwaliteiten onder meer afzetten tegen die van Silvano Vos. Mannsverk krijgt in de voorbereiding het voordeel van de twijfel, maar zal snel moeten leveren en belangrijk moeten zijn om Ajax én de supporters te overtuigen. Bij Molde FK liet hij in het verleden al ruimschoots zien waartoe hij in staat is, maar we weten inmiddels al langer dat het spelen in een Ajax-shirt mentaal andere koek is.

Gaat Mannsverk bij Ajax slagen?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik denk het niet
348+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:46
0+
Dit zijn de tien potentiële tegenstanders van Go Ahead Eagles in voorrondes Conference League
10:31
43+
‘Groot risico voor PSV’
10:13
21+
Afbreukrisico voor Priske? “Boel niet op zijn kop zetten”
09:58
96+
Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax in voorrondes Europa League of Conference League
09:44
116+
Te Kloese dropt transferbommetje: “Half Rotterdam van slag”
09:25
84+
Champions League-loting FC Twente: mogelijke tegenstanders en waar is de loting te zien?
09:12
137+
‘Barcelona meldt zich voor EK-supertrio’
08:55
166+
‘Opvallende Farioli-verrassing voor Ajacied’
08:40
173+
Ajax gewaarschuwd: “Schrijf ons maar af…”
08:25
25+
‘Voormalig WK-topscorer op weg naar LaLiga’
08:10
480+
‘PSV-exit door Luuk de Jong’
23:50
0+
Voorspelling FC Lugano – Fenerbahçe: Turkse overwinning
23:50
16+
Voorbeschouwing FC Lugano – Fenerbahçe: Wie zet stap richting de Champions League?
23:47
1080+
Bayern heeft slecht nieuws voor Xavi Simons
23:38
172+
Driessen doet belofte: “Maar ik denk toch Feyenoord – Willem II”
23:26
48+
‘Premier League voor Real Madrid-doelman’
23:13
62+
‘Como slaat opnieuw grote slag met Varane’
23:06
115+
Younes kijkt in de spiegel: “Moet mezelf de schuld geven”
22:55
81+
‘Howe bondscoach Engeland, Newcastle ziet opvolger’
22:47
223+
Van den Brom: “Dan gaan we een flesje opentrekken”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie