EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Waarom Farioli bij Ajax Pablo Rosario nodig heeft

Foto: Waarom Farioli bij Ajax Pablo Rosario nodig heeft

Ajax doet er achter de schermen alles aan om Pablo Rosario aan de selectie toe te voegen. Dat heeft vooral te maken met Francesco Farioli, die de Nederlander maar al te goed kent. De oefenmeester weet dat Rosario een cruciale bijdrage kan leveren aan het veldspel dat Ajax volgend seizoen op de mat moet leggen.

Inside: Rosario belangrijke schakel bij Ajax

Afgelopen voetbaljaar werkten Rosario en Farioli nog met elkaar samen bij OGC Nice. Rosario begon onder hem in eerste instantie op de reservebank, maar na blessureleed kreeg hij plotseling de kans. Niet als controlerende middenvelder, waar hij normaliter staat opgesteld, maar als rechtsback. Rosario kreeg van zijn Italiaanse hoofdtrainer de opdracht mee om in balbezit door te schuiven naar het middenveld, waardoor de Fransen op die linie met een man meer kwamen te spelen. Het bleek een gouden greep te zijn, waardoor Rosario niet meer uit het elftal verdween.

Farioli was voornamelijk zeer tevreden over zijn keuzes voor posities op het veld. Aangezien Rosario zijn gehele carrière op het middenveld heeft gespeeld, is hij gewend om te zoeken naar ruimtes en om het overzicht te bewaren. Het had een positieve invloed op hoe hij de plek van rechtsback invulde. Rosario bood zich veelal aan ‘de binnenkant’ aan, terwijl de meeste rechtervleugelverdedigers aan de zijlijn blijven plakken. Door zijn technische vermogen was Nice daardoor beter in staat om het middenveld van de tegenstander de baas te zijn.

Later in het seizoen kwam Rosario ook als controlerende middenvelder én centrale verdediger te spelen. Farioli gaf hem ondertussen een steeds grotere rol. Waar hij zich allereerst moest aanpassen aan zijn medespelers, zorgde de trainer er na een paar maanden voor dat hij bepaalde wanneer de Franse club druk naar voren zette. De Italiaan kwam erachter dat Rosario als geen ander gewend was om te herkennen wanneer het de tegenstander onder druk moest zetten en bovendien goed lag in de spelersgroep. Een gelukkige samenwerking was daarmee geboren.

Dat Rosario zich geheel in dienst van het elftal opstelde, bleek wel uit een interview die hij hield voor de regionale krant Nice-Matin. “Elke club heeft schaduwspelers nodig. Mensen gaan naar het stadion om doelpuntenmakers te zien, spelers die de show stelen. Maar er zijn ook spelers zoals ik, die alles proberen te geven om andere spelers te laten schitteren. Van buitenaf kan dat soms misschien wat ondankbaar lijken, je krijgt niet altijd de erkenning, omdat je niet in de spotlights staat. Maar je team weet wat je brengt, dat is het belangrijkste”, aldus de middenvelder.

Pablo Rosario (OGC Nice)
Pablo Rosario maakte een sterke indruk bij OGC Nice.

Grote wens van Farioli

De situatie van Farioli is intussen veranderd. Na een goed seizoen bij Nice belde Ajax hem om hem als opvolger van John van ‘t Schip binnen te halen. Voor hem ligt een loodzware opgave om een selectie, die allerminst in evenwicht is, zo snel mogelijk naar een hoger niveau te tillen. Dat doet hij samen met technisch directeur Alex Kroes, waarbij Farioli nadrukkelijk inspraak heeft. De afspraak is dat zij veel tijd investeren in de balans in leeftijd en karakter. Bovendien vindt Kroes het cruciaal dat de spelersgroep voornamelijk bestaat uit Nederlanders.

De interesse in Rosario ligt volledig in die gedachtegang. Het moge duidelijk zijn dat Farioli hem graag wil hebben, maar Ajax heeft hem ook alweer maandenlang op het lijstje staan. Rosario past namelijk precies in het plaatje dat de club heeft. Door zijn ervaringen met vorig jaar weet Farioli bovendien dat hij met de voormalig speler van PSV meerdere kanten op kan. Als rechtsback, centrale verdediger of controlerende middenvelder: Rosario speelt waar de trainer hem nodig heeft. En die mentaliteit moet Ajax de komende jaren verder helpen.

Voor Rosario is het interessant om naar Ajax te gaan. Hoewel de Nederlandse recordkampioen een rampzalig seizoen achter de rug heeft, en al in de tweede voorronde van de Europa League moet beginnen, weet hij in Amsterdam wat hij aan de trainer heeft. De kans is groot dat Farioli veel gebruik van hem gaat maken en dat hij hem een belangrijke rol gaat geven. Daarnaast zou een overstap naar Ajax een terugkeer betekenen. Tussen 2010 en 2014 speelde Rosario namelijk jarenlang op De Toekomst, totdat de club afscheid van hem besloot te nemen.

Transfer kwestie van tijd

Ondanks meerdere gesprekken met Nice is er nog altijd geen witte rook. De transfer lijkt echter een kwestie van tijd te zijn. Rosario wil dolgraag terugkeren naar zijn geboortestad en heeft bij Ajax de mogelijkheid om als verlengstuk van de trainer te dienen. Ook weet hij dat hij vanaf volgend seizoen weer in beeld kan komen van het Nederlands elftal, indien hij in de Johan Cruijff ArenA indruk weet te maken. Tijdens dit Europees kampioenschap blijkt wel dat bondscoach Ronald Koeman zijn ideale samenstelling op het middenveld nog altijd niet heeft gevonden.

Voor zijn komst moet Ajax echter wel een bedrag betalen. Rosario beschikt nog over een tweejarig contract en naar verluidt verlangt Nice zo’n 5 miljoen euro. Waar dit bedrag vroeger een peulenschil was en Ajax het razendsnel op tafel had kunnen leggen, zorgen de huidige financiële problemen ervoor dat de club eerst spelers moet verkopen. Een definitief akkoord lijkt dan ook nog even op zich te wachten. Farioli hoopt eind juli over hem te kunnen beschikken, wanneer Ajax zich opmaakt voor de voorronde van de Europa League. Daar moet Rosario Ajax voor het eerst een handje helpen.

Is Rosario voor Ajax een meerwaarde?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, zeker niet
603+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie