‘Vroeg ik me af of ik met Ajax de juiste stap had gemaakt’

Foto: ‘Vroeg ik me af of ik met Ajax de juiste stap had gemaakt’

Het sprookjeshuwelijk liep uiteindelijk uit op een horrorafsluiting: na de dopingzaak besloot André Onana niet te willen verlengen bij Ajax, waardoor hij komende zomer gratis vertrekt. In gesprek met The Players Tribune blikt hij terug op zijn tijd in Amsterdam.

“In de eerste paar maanden bij Ajax vroeg ik me af of ik de juiste stap had gemaakt. Ik was de derde doelman en ik voelde me alleen in de kleedkamer. Ik sprak geen Nederlands of Engels en de anderen geen Frans of Spaans”, vertelt de 25-jarigee Kameroener, die desondanks alles bleef geven. “Ik was ongeduldig om te mogen spelen, ik wilde laten zien dat ik de juiste keuze had gemaakt.” Verder weet Onana nog dat hij eens een training moest missen door sneeuwval. “In Kameroen sneeuwt het nooit en als het sneeuwde in Barcelona, bleven we thuis. De eerste keer dat ik sneeuw in Amsterdam zag, deed ik de gordijnen dicht en ging ik terug naar bed.’ Een uur later belde de club: ‘Waar ben je? Je moet op de training zijn? Ik zei: Het sneeuwt, hoe moet ik rijden? Uiteindelijk moest ik gewoon komen.”

Een gesprek met coach Peter Bosz volgde. “Voor het seizoen 2016-2017 sprak ik met Bosz en hij vertelde me dat ik te jong was, dat geen enkele andere club een doelman van 20 jaar oud liet starten. Ik was toen zo teleurgesteld, dat ik op zoek ging naar een club die mij wilde huren. Niemand wilde me en daarom moest ik blijven.”

Peter Bosz

Nadat Jasper Cillessen vertrok, kreeg Onana toch drie wedstrijden de kans om zich te laten zien. “Ik was zo nerveus en de eerste wedstrijd verloren we met 2-1 van Willem II. De volgende dag zag ik al de begrijpelijke krantenkoppen. Ik had nog twee wedstrijden om mezelf te bewijzen, maar bij de eerstvolgende gaf Davinson Sánchez een strafschop weg. Ik was woedend en zei: Waarom deed je dat? Nu krijg ik nooit meer een kans, ze gaan me afmaken! Maar ik gokte juist, hield de strafschop tegen en we wonnen vervolgens de wedstrijd.” De rest is geschiedenis.

Wint Ajax met een clean sheet bij Utrecht? Pak driemaal je inzet bij bet365!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Onana is absolute wereldtop

  • Eens
  • Oneens
145+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie