Voorbeschouwing Spanje – Kroatië: Finalisten Nations League treffen elkaar op EK

Foto: Voorbeschouwing Spanje – Kroatië: Finalisten Nations League treffen elkaar op EK

Zaterdagavond kan er met het bord op schoot worden genoten van een topwedstrijd op het EK in Duitsland. Spanje neemt het op tegen Kroatië. In deze voorbeschouwing vind je informatie over de twee selecties en hoe het met de vorm van de spelers zit bij Spanje en Kroatië.

🇪🇸 Spanje: teaminfo en vorm

De hoogtijdagen van Spanje lagen tussen 2008 en 2012, toen de spelers twee keer Europees kampioen en één keer wereldkampioen werden. Na deze succesperiode viel het een aantal jaar tegen bij Spanje. Tijdens het vorige EK ging het weer beter en bereikte Spanje de halve finale. Op het WK in Qatar ging het minder en werd Spanje al in de achtste finale uitgeschakeld door Marokko.

Na dat toernooi vertrok Luis Enrique als bondscoach. Hoewel zijn speelstijl met veel balbezit goed was, werden er weinig kansen gecreëerd. Luis de la Fuente nam het roer over en heeft sindsdien succes geboekt. Onder zijn leiding won Spanje een jaar geleden de Nations League door in de halve finale Europees kampioen Italië te verslaan en in de finale Kroatië te kloppen.

Spanje heeft tien van de laatste twaalf interlands gewonnen. Colombia was te sterk (0-1) en er was een gelijkspel tegen Brazilië (3-3). In de aanloop naar het EK in Duitsland lieten de Spanjaarden hun spierballen zien door Andorra met 5-0 en Noord-Ierland met 5-1 te verslaan. De zestienjarige Lamine Yamal toonde zijn klasse met twee assists tegen Noord-Ierland en lijkt ondanks zijn jonge leeftijd zeker van een basisplaats. Naast Yamal behoorden ook Pedri en Mikel Oyarzabal tot de uitblinkers in deze twee wedstrijden, met respectievelijk twee en vier doelpunten.

Blessures en schorsingen

Het Spaanse middenveld barst van de topspelers. In de aanval en verdediging kiest De la Fuente voor minder bekende namen, maar dit zijn stuk voor stuk goede spelers. Zo won Nacho Fernández dit seizoen zijn zesde Champions League met Real Madrid.

Gavi en Alejandro Balde ontbreken door blessures. Verder zijn Marco Asensio, Pau Torres en Marcos Llorente afwezig omdat de bondscoach hen heeft thuisgelaten.

🇭🇷 Kroatië: teaminfo en vorm

Zlatko Dalić levert al jaren geweldige prestaties met Kroatië. Sinds hij in 2017 de leiding overnam, heeft het team doorgaans uitstekende resultaten behaald. In 2018 verloor Kroatië de WK-finale van Frankrijk (4-2), in 2021 werd het team in de achtste finale van het EK uitgeschakeld door Spanje en op het WK in Qatar eindigde Kroatië als derde. Enkele maanden later versloeg de selectie Nederland in de halve finale van de Nations League, maar de spelers verloren vervolgens in de finale na strafschoppen van Spanje.

Hoewel Kroatië minder dan vier miljoen inwoners heeft, blijft het land voetbaltalent voortbrengen. Er moet worden gezegd dat de kern van de huidige selectie wat ouder begint te worden. Grote namen als Luka Modrić, Mateo Kovačić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Domagoj Vida en Andrej Kramarić zijn inmiddels allemaal de dertig gepasseerd.

Kroatië heeft pech gehad met de loting voor dit EK. De selectie moet het opnemen tegen Spanje, regerend kampioen Italië en Albanië, waardoor er direct goed moet worden gepresteerd. Een voordeel is dat de beste nummers drie ook doorgaan naar de volgende ronde, waardoor één overwinning al genoeg kan zijn om verder te komen in dit toernooi.

In aanloop naar het EK speelde Kroatië twee vriendschappelijke interlands. Eerst werd Noord-Macedonië met 3-0 verslagen, waarbij Lovro Majer met twee doelpunten de grote man was. Enkele dagen later won Kroatië met 1-2 van Portugal, wat de goede vorm van het land bevestigde.

Blessures en schorsingen

Dalić heeft het geluk dat hij bijna niemand hoeft te missen dit toernooi. De enige afwezige is Marko Livaja, die door een blessure niet kan deelnemen.

Onderlinge ontmoetingen

Er gebeurt altijd iets bijzonders tijdens wedstrijden tussen Spanje en Kroatië in de laatste jaren. In de finale van de Nations League moest de winnaar via strafschoppen worden bepaald. Tijdens het EK van 2021 eindigde het duel na verlenging in 3-5. Daarvoor, in 2018, ontmoetten de landen elkaar in de Nations League. Spanje won de eerste wedstrijd met 6-0, maar verloor de return in Kroatië met 3-2.

Vermoedelijke opstellingen Spanje – Kroatië

Conclusie

Beide landen lijken op tijd in vorm te zijn voor dit EK. Hoewel Spanje op papier een indrukwekkendere selectie heeft, weet Kroatië tijdens elk toernooi boven zichzelf uit te stijgen. Al met al belooft het een topwedstrijd te worden op zaterdagavond. De teams zijn zo aan elkaar gewaagd dat een gelijkspel geen ondenkbaar resultaat lijkt te zijn.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je ook onze voorspelling voor Spanje – Kroatië bekijken.

Wat wordt de uitslag tussen Spanje en Kroatië?

  • Spanje weet dit te winnen
  • Gelijkspel
  • Kroatië pakt direct drie punten
59+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie