Voorbeschouwing Spanje – Frankrijk: de strijd om een finaleplaats barst los!

Foto: Voorbeschouwing Spanje – Frankrijk: de strijd om een finaleplaats barst los!

De zwaargewichten Spanje en Frankrijk zijn nog maar één horde verwijderd van een plek in de EK-finale in Berlijn. De Spanjaarden zijn de revelatie van het toernooi en wisten zich in de kwartfinales knap voorbij Duitsland te murwen. De Fransen hadden het op hun beurt in hun kwartfinale erg lastig tegen Portugal, maar verdienen op basis van hun staat van dienst respect. Ben je benieuwd wat wij verwachten van deze halve finale tussen Spanje en Frankrijk? Lees dan snel verder!

Voorbeschouwing Spanje – Frankrijk

🇪🇸 Spanje: teaminfo en vorm

Van de vier halvefinalisten maakt Spanje dit EK verreweg de beste indruk. Met drie zeges op rij gingen de Zuid-Europeanen fluitend door de groepsfase heen. Ook Georgië was in de achtste finales niet opgewassen tegen de Spaanse overmacht. Met name in de tweede helft hadden de Spaanse vleugelaanvallers Lamine Yamal en Nico Williams het weer op hun heupen.

In de kwartfinales tegen gastland Duitsland werd Spanje echter flink op de proef gesteld. Dankzij een goal van Dani Olmo gingen de Spanjaarden geruime tijd aan de leiding, maar na de Duitse gelijkmaker vlak voor tijd moest er toch een verlenging aan te pas komen. De wedstrijd leek af te stevenen op penalty’s, maar vlak voor het verstrijken van de verlenging kopte Mikel Merino zijn land alsnog naar de halve finale.

Het ziet er dus goed uit voor Spanje, dat dit EK als enige halvefinalist alle vijf zijn duels wist te winnen. Daarnaast is La Roja niet alleen het land met de meeste goals (11), maar is het ook koploper qua aantal doelpogingen (102) en balveroveringen (230). Ook de geschiedenis is in het voordeel van de Spanjaarden. Van de vijf voorgaande keren dat het land in de halve finales van het EK stond, wist het vier keer ook daadwerkelijk de finale te bereiken.

Blessures en schorsingen

De veldslag tegen Duitsland in de kwartfinale heeft grote gevolgen voor de halve finale. De la Fuente zal tegen Frankrijk namelijk diverse sterkhouders moeten missen.

Pedri moest geblesseerd naar de kant en zal hoogstwaarschijnlijk niet op tijd fit zijn. Bovendien kregen Robin Le Normand en Dani Carvajal allebei hun tweede gele kaart van het EK voorgeschoteld, waardoor zij dinsdagavond een schorsing moeten uitzitten.

🇫🇷 Frankrijk: teaminfo en vorm

Frankrijk spot dit EK met alle voetbalwetten. De ploeg van Didier Deschamps wacht na 480 minuten voetbal nog steeds op zijn eerste doelpunt uit open spel, maar staat dinsdagavond in München wel doodleuk in de halve finale. Via een rake strafschop was Kylian Mbappé tot dusverre de enige Fransman die dit toernooi mocht juichen. De overige twee Franse treffers waren namelijk eigen goals van respectievelijk Maximilian Wöber (Oostenrijk) en Jan Vertonghen (België).

Ook in de kwartfinale tegen Portugal kwam de Franse voorhoede niet goed uit de verf. Zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging werd er niet gescoord, waarna Frankrijk zijn zenuwen het beste in bedwang wist te houden in de beslissende strafschoppenreeks. Daarmee flikten Les Bleus het dus toch weer en blijven zij uitzicht houden op wat alweer hun vierde finale op een groot toernooi in de laatste acht jaar kan gaan worden.

Frankrijk heeft de laatste jaren dus veel ervaring opgedaan met het spelen van dit soort grote wedstrijden. Het punt is echter dat de tactiek van Didier Deschamps bijna volledig is ingericht op een enkele flits van Mbappé. De superster is echter bezig aan een erg matig EK. Het spelen met een gezichtsmasker speelt hem duidelijk parten. Hij zal dat masker voorlopig echter moeten blijven dragen, omdat zijn gebroken neus nog niet voldoende is hersteld.

Blessures en schorsingen

Het masker van Mbappé is nog steeds volop onderwerp van gesprek in de Franse cafés en boulangeries, want sinds hij dat masker draagt is hij geen schim van zichzelf meer. De Franse aanvalsleider kwam dit EK in vier wedstrijden weliswaar tot maar liefst twintig doelpogingen, maar met slechts één goal is zijn rendement erg laag.

Verder heeft Deschamps echter niets te klagen. Iedereen bij Frankrijk is fit en er zijn geen geschorste spelers. Bovendien zijn alle eerdere gele kaarten van het EK nu weggestreept. Spelers die eerder tijdens dit EK op de bon werden geslingerd, hoeven bij een gele prent tegen Spanje dus niet te vrezen dat zij geschorst zijn voor de EK-finale.

Onderlinge ontmoetingen

Uit de voorgaande onderlinge ontmoetingen tussen Spanje en Frankrijk blijkt wel dat beide landen ontzettend aan elkaar gewaagd zijn. Van de 36 voorgaande duels wonnen de Spanjaarden er zestien. Dertien keer was Frankrijk de sterkste en zeven keer eindigde deze burenruzie in een gelijkspel.

De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was in de finale van de Nations League op 10 oktober 2021. Mikel Oyarzabal schoot Spanje in het San Siro in Milaan op voorsprong, maar dankzij goals van Karim Benzema en Mbappé wisten de Fransen toch met 1-2 te winnen.

Verwachte opstellingen Portugal en Frankrijk

Conclusie

Op basis van wat beide landen tot dusverre op dit EK hebben laten zien, zou je zeggen dat Spanje het zou verdienen om naar de finale te gaan. De ploeg van De la Fuente doet weer denken aan het gouden Spanje dat zich in 2008 en 2012 tot Europees kampioen wist te kronen.

Frankrijk maakt dit EK weinig indruk en ook Mbappé kan dit toernooi nog geen potten breken. Het land staat er in grote wedstrijden echter bijna altijd, want het wist in drie van zijn laatste vier grote toernooien de finale te bereiken. Wellicht houdt Deschamps zijn kaarten nog tegen de borst en legt hij zijn troeven pas op tafel als het écht moet.

Hoe dan ook verwachten wij een ware thriller, die wellicht pas na strafschoppen beslist zal worden. Een strafschoppenserie is altijd een loterij, al hebben de Fransen in de kwartfinale al aangetoond dat zij op dit soort momenten hun hoofd koel kunnen houden. Wij voorspellen daarom dat Frankrijk zich na penalty’s zal plaatsen voor de finale in Berlijn.

Doe jouw voorspelling in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Lees dan ook onze voorspelling voor Spanje – Frankrijk!

Welk land plaatst zich voor de EK-finale in Berlijn?

  • Spanje. Zij spelen dit EK het beste voetbal!
  • Frankrijk. Hun ervaring zal doorslaggevend zijn!
103+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie