Voorbeschouwing: kunnen AZ en PSV profiteren van de Klassieker?

Foto: Voorbeschouwing: kunnen AZ en PSV profiteren van de Klassieker?

AZ en PSV staan derde en vierde in de Eredivisie en staan op vijf en zes punten achterstand op koploper Feyenoord. Doordat dit weekend ook de Klassieker wordt gespeeld biedt dit kansen voor beide ploegen. In elk geval één van de twee directe concurrenten gaat punten verspelen en hier moeten AZ en PSV van gaan profiteren. De achterstand lijkt nu nog iets te groot voor beide ploegen, maar dat kan na het weekend helemaal anders zijn. Weten beide ploegen te winnen in de Eredivisie? In deze voorbeschouwing staan voorspellingen, tips en odds die helpen bij het wedden op de wedstrijden Vitesse – PSV en FC Twente – AZ.

Vitesse – PSV

Vitesse doet er alles aan om dit seizoen niet te degraderen. De club staat nu op de dertiende plaats, maar de voorsprong op de nummer zestien is slechts drie punten. De degradatiezone is dus nog steeds gevaarlijk dichtbij. Phillip Cocu werd in september aangesteld om orde op zaken te stellen bij Vitesse. Onder de leiding van Cocu werden er meer punten gesprokkeld en Vitesse nam steeds verder afstand van de onderste regionen van de Eredivisie.

De laatste vier Eredivisie-duels werden echter allemaal verloren door de ploeg. Volendam (2-0), Ajax (1-2), AZ (0-1) en Sparta (3-1) waren allemaal te sterk voor de club uit Arnhem. Nu neemt de ploeg het op tegen PSV en lijkt een nederlaag weer tot de opties te behoren. In de laatste vier duels die werden verloren scoorde Vitesse slechts twee doelpunten en moest de ploeg acht treffers incasseren. De spitsen van Vitesse scoren te weinig dit seizoen. Milion Manhoef is de topscorer met zes doelpunten. Spitsen Mohamed Sankoh, Miliano Jonathans en Bartosz Białek vallen tegen dit seizoen.

Bij PSV gaat het de laatste weken weer crescendo. In januari verspeelde het een aantal punten door twee keer gelijk te spelen en eenmaal te verliezen. Uit de laatste zes duels werden er veertien van de achttien punten gepakt. De achterstand op Feyenoord is nu zes punten. Voor PSV is het belangrijk dat deze wedstrijd tegen Vitesse wordt gewonnen. Ajax en Feyenoord kunnen sowieso niet allebei de volle buit pakken dit weekend en PSV wil daarvan profiteren. Mochten de Amsterdammers verliezen in de Klassieker dan kunnen de Eindhovenaren Ajax inhalen op de ranglijst. En als Feyenoord verliest komt PSV drie punten dichter tot de koppositie.

Afgelopen speelronde won PSV met 5-2 van Cambuur. Joey Veerman was erg belangrijk met drie assists, maar ook Xavi Simons was met een doelpunt en een assist weer belangrijk voor PSV. Simons en Veerman hebben de creatieve taken van de vertrokken Cody Gakpo op zich genomen. In januari ging dit nog onwennig en verspeelde PSV punten, maar ze lijken het nu onder de knie te hebben en creëren kans na kans.

Wedtip Vitesse – PSV

Bij PSV gaat alles de laatste weken erg goed, maar bij Vitesse lijkt er een nieuwe crisis te ontstaan na vier nederlagen. De club uit Arnhem lijkt momenteel niet op te kunnen tegen het PSV van Ruud van Nistelrooij. PSV scoort de laatste weken erg gemakkelijk en houdt de defensie goed dicht. Daarom de tip: wedden op ‘PSV wint’. Deze weddenschap heeft een odd van 1.71 bij Circus.

PSV wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

FC Twente – AZ

Het FC Twente van Ron Jans begon geweldig aan dit seizoen. Voor de winterstop stond de ploeg zelfs op de vierde plaats van de Eredivisie. Na het WK kon de top vier van Nederland deze vorm doortrekken terwijl Twente juist af moest haken. Er werden slechts twee van de laatste negen duels gewonnen door FC Twente. Dit seizoen hebben de Tukkers al acht keer gelijkgespeeld. NEC en FC Emmen zijn de enige twee ploegen die dit seizoen vaker gelijkspeelden.

In de afgelopen speelronde won Twente met 0-3 van Fortuna Sittard. Het bleef lang 0-0 in deze wedstrijd, maar in de laatste 33 minuten wist Twent het verschil te maken en drie keer te scoren. Manfred Ugalde was met twee doelpunten de man van de wedstrijd.

AZ beleeft op de achtergrond een uitstekend seizoen. In de media gaat het vooral om Feyenoord, PSV en Ajax, maar de club uit Alkmaar staat er stiekem goed voor. De achterstand op de koploper is vijf punten en dat is met nog negen competitiewedstrijden overbrugbaar. In de Eredivisie wist AZ de laatste twee wedstrijden tegen Vitesse en FC Groningen met 1-0 te winnen. Jesper Karlsson was in beide wedstrijden de man die wist te scoren. AZ won met de hakken over de sloot, maar er werd wel gewonnen.

De focus leek de afgelopen weken namelijk te liggen op de Conference League. AZ moest het opnemen tegen Lazio Roma en wist verrassend genoeg twee keer met 2-1 te winnen van de Italiaanse club. Vooral in de tweede wedstrijd was AZ heer en meester op het veld. Eigenlijk had Lazio weinig te vertellen in Alkmaar en AZ had genoeg grote kansen om nog meer te scoren en Lazio te vernederen. Als AZ dit niveau ook kan halen tegen Twente dan zal er worden gewonnen in Enschede.

Onze voorspelling

Ondanks dat AZ in een stuk betere vorm verkeert dan Twente, is de thuisploeg de favoriet voor dit duel volgens de bookmakers. Eerder dit seizoen eindigde deze ontmoeting in een 1-1 gelijkspel. Toen waren beide clubs goed in vorm en nu lijkt alleen AZ echt in vorm te zijn. Onze voorspelling is daarom ‘AZ wint’. Deze weddenschap heeft een odd van 3.20 bij bet365.

AZ wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:52
0+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
4+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
4+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
54+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
23+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
27+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
332+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
138+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
60+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
104+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
44+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
396+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
24+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
3138+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
177+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
08:55
321+
‘Mislintat-alarmbellen gaan af bij Ajax’
08:40
397+
‘Ajax streept volgende kandidaat door’
08:25
156+
‘Beker-opsteker voor Feyenoord’
08:10
209+
‘Van ‘t Schip weet nieuwe Ajax-rol’
23:44
266+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie