Volgende WK-stunt: Zuid-Korea knikkert Uruguay eruit

De voorlaatste poule van het WK is inmiddels ook afgesloten: in Groep H kon er nog het nodige gebeuren vandaag, en dat gebeurde er ook; in blessuretijd wist Zuid-Korea nog te winnen van Portugal, waardoor Uruguay samen met Ghana naar huis gaat.

Ghana – Uruguay

Ghana – Uruguay stond vooral in het teken van het weerzien tussen de Ghanezen en Luis Suárez. Tijdens de vorige ontmoeting pakte El Pistoléro nog een rode kaart met zijn bewuste handsbal op de doellijn, waarna spits Asamoah Gyan de penalty miste en Ghana naar huis moest. Sindsdien wordt Suárez in het Afrikaanse land ‘El Diablo’ (‘De Duivel’) genoemd. Vandaag zat hij Ghana wederom dwars. De oud-Ajacied kwam niet tot scoren, maar was wel de aangever bij beide goals van aanvallende middenvelder Giorgio de Arrascaeta: 0-2. Tot overmaat van ramp herhaalde een Ghanees trauma zich toen André Ayew een penalty miste, nog bij een 0-0 stand. Mohammed Kudus werd gevloerd door doelman Sergio Rochet, maar laatstgenoemde stopte de poging van Ayew. Voor Uruguay was het echter niet voldoende.

Scoreverloop: 0-1 (26′) Giorgio de Arrascaeta, 0-2 (32′) Giorgio de Arrascaeta

Zuid-Korea – Portugal

In de knotsgekke poule wist Zuid-Korea wat het moest doen; winnen van Portugal, en dan hopen dat het op doelsaldo boven Uruguay zou eindigen. Dat gebeurde. De Koreanen kwamen na vijf minuten spelen al op achterstand door Ricardo Horta, maar na een half uur spelen sloeg verdediger Kim Young-gwon (nadat de bal op de rug van de onoplettende Cristiano Ronaldo kwam) uit een corner toe voor de 1-1. Het restant van de wedstrijd oogden de Aziaten bijzonder machteloos, maar in minuut 91 counterde sterspeler Heung Min-son (Tottenham) als een speer naar de overkant en bediende hij Hwang Hee-chan op een presenteerblaadje: de 2-1, waardoor Zuid-Korea toch nog over Uruguay heen wipte.

Scoreverloop: 0-1 (05′) Ricardo Horta, 1-1 (27′) Kim Young-gwon, 2-1 (90+1′) Hwang Hee-chan