VI zet vraagtekens bij ‘twijfelachtige Ajax-claim’

Foto: VI zet vraagtekens bij ‘twijfelachtige Ajax-claim’

Vorige week plaatste Ajax al op het officiële Twitter-account dat Dusan Tadic het wereldrecord voor aantal assists in één kalenderjaar had verbroken. Daarop reageerden veel Lionel Messi-fans woedend: zij vonden dat de cijfers die Ajax hanteerde niet klopte.

Tadic zou er dit seizoen 37 hebben gegeven; één meer dan (voormalig?) recordhouder Messi, in 2011. “Dat klonk indrukwekkend en werd al snel gretig gedeeld. Terwijl een nadere inspectie leerde dat deze mijlpaal wel erg creatief tot stand was gekomen”, schrijft Voetbal International. “Bart Frouws van databureau Opta Sports was de eerste die wat kanttekeningen plaatste. Hij kwam in de uitgebreide database van Opta 35 assists tegen. Het getal 37 bleek gebaseerd op de database van het Duitse Transfermarkt. Dat werkt op een vergelijkbare wijze als Wikipedia. Alle bezoekers kunnen zelf data invoeren.”

Zo kreeg Tadic een assist tegen Young Boys toebedeeld, terwijl zijn pass toen door twee Zwitsers aangeraakt en van richting veranderd werd. “Nadat dit feit onder de aandacht kwam, werd deze beslissende pass Tadic net zo makkelijk weer afgenomen.” Er bestaan sinds een jaar of vijftien meerdere definities en voorwaarden voor de term ‘assist’. “Daarom is het uitroepen van een wereldrecord wat flauw. Omdat alle topspelers die voor 2000 actief waren sowieso niet in aanmerking komen voor dit record bij gebrek aan data.”

‘Twijfelachtige claim’

Volgens Opta staat Tadic dus op 35. “Dat Tadic een tien jaar oud record van Messi in zijn topdagen verbroken heeft, is dus een twijfelachtige claim”, constateert VI. “‘Toch zijn de prestaties van de Ajacied wel degelijk uniek geweest. Sinds 2007 is er inderdaad niemand die in zijn nationale competitie (Eredivisie en vijf grootste competities) tot de aantallen van Tadic gekomen is.”

De beste odds op Ajax-wedstrijden vind je bij bet365!

Geloof jij in dit record van Tadic?

  • Ja
  • Nee
119+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie