‘Van Gaal staat voor drastische ingreep’

Foto: ‘Van Gaal staat voor drastische ingreep’

Het Nederlands elftal speelt dinsdag de laatste groepswedstrijd tegen Qatar. Hoewel het gastland als zwakke broeder in de poule kan worden gezien, houdt ook het spel van Oranje nog niet over. Nederland won weliswaar van Senegal en speelde gelijk tegen Ecuador, maar het spel was niet om naar huis te schrijven. Wim Kieft pleit dan ook voor drastische veranderingen.

Kieft is in zijn column in De Telegraaf niet positief gestemd over het systeem dat bondscoach Louis van Gaal hanteert. “Er gaat zoveel fout dat je je afvraagt hoe Oranje het veld in gaat, met welke opdrachten en of dit past bij het gehanteerde 3-4-1-2-systeem. Volgens Louis van Gaal een bijzonder offensief systeem, maar daar blijkt in de praktijk weinig van terecht te komen.”

De voetbalanalist stelt dat de vleugelverdedigers een aanvallend wapen moeten zijn, maar dat dit in de afgelopen wedstrijden niet naar voren is gekomen. Volgens Kieft leek Dumfries zich in te moeten houden. “Je zag wel dat zowel Senegal als Ecuador een mannetje liet komen in de vrije ruimte achter Dumfries. Eerst kwam Matthijs de Ligt daardoor te zwemmen, en in de tweede wedstrijd Jurriën Timber. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Steven Bergwijn

Kieft is ook kritisch over de aanvallende linie. Daarbij moet Steven Bergwijn het ontgelden bij de oud-international, die volgens Kieft geen schim meer is van de aanvaller die bij Ajax in het begin van het seizoen schitterde. “Als je je zo’n grote meneer waant, mag je wel iets laten zien. Hij heeft zijn matige vorm bij Ajax een vervolg gegeven bij Oranje. Je ziet dat hij in Oranje alleen maar heeft gefunctioneerd in de schaduw van Memphis Depay. Is die afwezig, dan blijft er weinig van Bergwijn over. Cody Gakpo is Bergwijn inmiddels voorbijgestreefd. Als Depay tegen Qatar in de basis start, valt Bergwijn buiten het elftal.”

Frenkie de Jong

Ook Frenkie de Jong heeft het volgens Kieft nog niet, die ook niet te spreken is over Teun Koopmeiners. De middenvelder kreeg tegen Ecuador een basisplaats, maar Kieft vindt dat de linkspoot te statisch is. Daardoor komt er teveel bij De Jong liggen meent Kieft, die de spelverdeler tot nu toe vindt tegenvallen. “Hij valt verschrikkelijk tegen. De Jong bezit het vermogen om optisch goed te spelen door zich leuk vrij te draaien of een lekker passje te geven. Alleen zonder rendement tot dusver. Hij is niet bepalend voor Oranje en je ziet geen beslissende dieptebal of een knappe steekpass waarmee hij een directe kans inleidt.”

Volgen Kieft is het dan ook de hoogste tijd voor Van Gaal om in te grijpen en het elftal eens goed neer te zetten, al ziet de voetbalanalist dat Van Gaal vooral heel druk met zichzelf bezig is. “Je zou zeggen dat het tijd wordt om het elftal nu eens tactisch goed neer te zetten. Voordelig voor Van Gaal is dat hij nog tijd heeft, omdat Oranje de volgende ronde niet kan ontgaan.”

Moet Xavi Simons een basisplaats krijgen tegen Qatar?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, maar hij moet wel speeltijd krijgen
1215+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:00
0+
Slot waarschuwt Feyenoord: “Dat zegt veel”
19:45
22+
Ajax onthult: “We willen een ervaren manager”
19:34
37+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
139+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
145+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
24+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
76+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
71+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
103+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
128+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
6+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
118+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
649+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
668+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
31+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
85+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
27+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1173+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
495+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
52+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie