Van Basten en Gullit kraken Van Dijk: Oranje-aanvoerder sneert terug

Foto: Van Basten en Gullit kraken Van Dijk: Oranje-aanvoerder sneert terug

Marco van Basten en Ruud Gullit zijn totaal niet onder de indruk van de prestaties van Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk. Volgens de oud-internationals ontbreekt het de Liverpool-verdediger aan echt leiderschap. De centrumverdediger reageerde na afloop van het met 3-0 gewonnen duel op de kritiek van Van Basten en Gullit.

Felle kritiek Van Basten

Aan tafel bij het Ziggo Sport-programma Rondo haalde Van Basten hard uit naar Van Dijk. “Hij maakt lawaai, maar hij zegt niets.” Volgens de oud-international is Van Dijk geen geschikte leider voor Oranje. “Hij geeft geen duidelijkheid. Een goede aanvoerder denkt hardop, maakt duidelijk wat er aan de hand is. Hij blijft er tussenin hangen. Hij creëert chaos.”

Volgens Van Basten leidt dat juist tot misverstanden. “Dat is wat je als aanvoerder, leider moet voorkomen. Maar hij staat twee meter van zijn man. In de kleedkamer is hij goed, voetbaltactisch en –technisch niet. Op het veld heb je een andere meneer nodig. Dit heeft niets met die blessure te maken, dit heeft te maken met leiding geven. Hij maakt geluid, maar hij zegt niets. Dat is echt zo. Dit zit in je. Dit is willen winnen ten koste van alles.”

Ook Gullit is totaal niet onder de indruk van de prestaties van Van Dijk. “Het is achteruit lopen. In Engeland hebben ze hem ook al bekritiseerd. Hij is gekozen voor het wereldelftal van het jaar. Hij vindt zichzelf beter dan de rest. Wij zien dingen… Dan denk ik: jij bent aanvoerder, jij moet dit oplossen. Maar hij is maar een beetje commentaar aan het geven op wat voor hem gebeurt.”

Volgens Gullit moet Van Dijk veel meer initiatief nemen in het veld. “Hij speelt zo veilig. Kom op nou, je bent zo groot en goed. Er zit bij ons geen zaag op, het is een positieve kritiek die we geven. Hij is toch de allerbeste? Laat het dan zien.”

Van Dijk reageert op kritiek

Van Dijk reageerde maandagavond na afloop van de wedstrijd tegenover Ziggo Sport op de gegeven kritiek. “Ik ben als aanvoerder één van de ervaren jongens. Het is volkomen terecht dat er dan uiteindelijk kritiek komt. Maar goed, ik heb niks aan kritiek van mensen van buitenaf. Ik heb meer aan kritiek van mensen die erbij zijn.”

Volgens de Liverpool-verdediger is de kritiek niet geheel terecht en is het logisch dat het soms ook wel eens wat minder gaat. “Ik denk dat ik heel constant ben geweest, dat is het juiste woord. Voetballen gaat met pieken en hopelijk niet te diepe dalen, maar het is vrij normaal dat je niet altijd heel constant kunt spelen, dat weten zij (Van Basten en Gullit, red.) als geen ander. Je hebt ook fases dat je zoekt naar je constante niveau.”

Van Dijk is dan ook van mening dat het logisch is dat spelers soms fouten maken en dat het gewoon bij voetbal hoort. “Het is eigenlijk heel menselijk, ongeacht dat iedereen een podium krijgt en dat zo groter gemaakt kan worden. Wij als spelers weten als geen ander wanneer je wel of niet iets goed doet. We zijn geen robots, misschien vergeten mensen dat wel eens. Dat is nou eenmaal zo. Ik weet dondersgoed wanneer er soms meer initiatief getoond moet worden.”

Wint Liverpool op bezoek bij Manchester City?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Moet Koeman een andere Oranje-aanvoerder aanwijzen?

  • Ja
  • Nee, Van Dijk is een prima aanvoerder
653+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:58
0+
FOTO: Ajacied Brobbey met ontbloot torso op cover Men’s Health
14:44
8+
Kieft hekelt Ajax-soap: “Dan ben je heel ver afgezakt”
14:43
7+
Klassieker laatste horde naar bekerfinale
14:41
27+
Eerste oefenwedstrijden Feyenoord bekend
14:30
2+
Oud-international nu manager van Rico Verhoeven | SN Meet Orlando Engelaar
14:19
167+
‘Ajax wil aanval versterken met oude bekende’
14:02
31+
Bizarre anekdote Jans na bekerfinale 2014: ‘Iedereen in paniek’
13:49
0+
Tragisch: kinderen PEC Zwolle-speler Lam hebben zeldzame ziekte
13:34
114+
Talpa onthult: deze twee heren vervangen Johan Derksen
13:21
83+
Derksen schrikt van uiterlijk Hélène: “Wat is er met haar aan de hand?”
13:04
60+
VI-mannen wijzen naar ‘de grote dildo’ na sneer Mark Rutte
12:47
233+
Robin van Persie naar andere Eredivisie-club dan Heerenveen?
12:32
156+
Kieft hekelt ‘slijmerig gedrag’ Kuijt en Janssen
12:17
365+
Fans Twente woest na Ajax-uit: ‘Dit nog nooit meegemaakt’
12:00
240+
De (te) hoge talentenlat van PSV
11:45
183+
‘Assistenten Ajax en Feyenoord in beeld bij Almere City’
11:30
57+
Van der Gijp stipt pijnpunt Twente-talent aan: “Vind hem niet verkeerd”
11:15
1141+
Verrassende Ajax-terugkeer voor Van der Sar?
10:59
82+
Oud-PSV’er Madueke berispt na ‘penaltyschandaal’
10:46
1654+
’20 miljoen-klap voor Feyenoord’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie