Van Basten clasht met Van Dijk: “Hij zegt niks”

Foto: Van Basten clasht met Van Dijk: “Hij zegt niks”

Marco van Basten heeft vrijdag tot twee keer toe hard uitgehaald naar Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk. De voetbalanalist reageerde behoorlijk fel op de reactie van de centrale verdediger.

Na het duel met Ecuador (1-1) verklaarde Van Basten dat Van Dijk te weinig leiderschap toont bij Oranje. De verdediger sneerde tegenover Voetbal International dat de oud-bondscoach ‘nooit positief’ is, maar dat kwam hem op een nieuwe sneer te staan: “Hij maakt wel geluid, maar hij zegt niks. Dat is ook wat hij in het veld doet. Hij neemt geen leiding, hij regelt toch niks in het team? Hij zet de lijnen niet uit, hij zet de mensen niet neer…”

Bij de NOS vervolgde Van Basten: “Hij kan best wel eens wat initiatief tonen, maar dat zie ik niet.” Youri Mulder meent dat dit deels te wijten is aan de Nederlandse speelwijze. “Hij moet op deze manier spelen, in een driemansdefensie. Als je met z’n drieën centraal speelt, wordt de middelste man als eerste onder druk gezet. Indribbelen is lastig vanwege de aanwezigheid van de spits, dan kan je alleen maar naar links of naar rechts spelen.”

Daphne Koster is het eens met Van Basten. “Van Dijk bepaalt helemaal niets achterin. Hij zet Timber of Aké aan het werk, dat is het. Als hij een bal inspeelt, gebeurt er niks.” Van Basten tot slot: “Qua inzicht is hij een geweldige speler, maar in het veld gebeurt er niets. Ik weet zeker dat er niet met de vuist op tafel geslagen wordt. Ze zeggen niet direct waar het op staat. Dat is misschien de maatschappij, tegenwoordig mag je niets meer zeggen. Maar dit maakt het in ieder geval niet beter. Er is niemand die opstaat in deze groep.”

Heeft Van Basten gelijk?

  • Ja
  • Nee
322+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie