Transfervrije Wijnaldum kan droomstap maken

Foto: Transfervrije Wijnaldum kan droomstap maken

Georginio Wijnaldum leek deze zomer op weg naar FC Barcelona, maar de financiële situatie bij de Catalaanse club hield een overgang tegen. De Oranje-ster bleef zijn club Liverpool trouw, maar de vraag is of dat aan het einde van het seizoen, wanneer zijn contract afloopt, nog steeds het geval is. 

Georginio Wijnaldum staat voor één van de lastigste keuzes uit zijn voetballoopbaan.  De 29-jarige middenvelder van Liverpool wees in de zomer van dit jaar het voorstel om zijn in 2021 aflopende contract te verlengen af en zette zijn zinnen op een overgang naar FC Barcelona. Bij de Catalaanse club zou de Oranje-ster weer herenigd zijn met Ronald Koeman, met wie hij succesvol samenwerkte bij het Nederlands elftal. Hoewel Gini voor een relatief lage prijs op te halen was, konden de Catalanen het zich niet veroorloven om naast Sergiño Dest nog een topaankoop te doen. 

Georginio Wijnaldum

Sinds het moment dat Wijnaldum op zestienjarige leeftijd debuteerde als Feyenoorder, leek het al vast te staan dat de middenvelder zou eindigen in top van het voetbal. In tegenstelling tot veel talenten tegenwoordig, koos Wijnaldum voor de geleidelijke weg naar het hoogste podium. Waar er bij zijn doorbraak in Feyenoord 1 al genoeg topclubs op de stoep stonden voor de jonge middenvelder, maakte Wijnaldum via PSV de overstap naar Newcastle United. 


Sinds het moment dat hij bij de Engelse middenmoter tekende, liet hij zien dat zijn speelstijl uitermate geschikt was voor de Premier League. Zijn techniek, kracht en loopvermogen zorgden er niet voor dat Newcastle United voor de hoogste Engelse voetbalklasse werd behouden, maar voor Wijnaldum was dat een ander verhaal.
Na één seizoen in de hoogste Engelse voetbalklasse had Liverpool genoeg gezien van de middenvelder en nam hem voor 27,5 miljoen euro over van Newcastle United, dat in één seizoen zo’n kleine acht miljoen euro winst maakte op de Nederlandse middenvelder. 

Liverpool

Sinds zijn aankomst op Anfield, mocht Wijnaldum zich basisspeler noemen, maar daar kwam aan het begin van dit seizoen verandering in. Daar is hij zelf ook voor (een deel) debet aan. Liverpool deed hem in het begin van dit seizoen een voorstel om zijn contract te verlengen bij de landskampioen, maar Wijnaldum zette zijn handtekening niet. Kort nadat het nieuws bekend werd, maakte Liverpool bekend dat het Thiago van Bayern München overnam, die op dezelfde positie als Wijnaldum speelt. 

De Oranje-international hoopte destijds Liverpool te verruilen voor Barcelona, maar dat kwam er deze zomer niet van omdat Barça de financiële middelen niet had. De Catalaanse topclub moet door restricties van de Spaanse voetbalbond, die als voorwaarde golden voor staatssteun, twee keer de transfersom verdienen om er één uit te geven. Voor de transfer van Sergiño Dest (minimaal 20 miljoen euro) werden praktisch alle inkomsten uit de transfermarkt gebruikt, waardoor Wijnaldum onbetaalbaar werd. 


Doordat andere clubs in de zomer geen interesse toonde, bleef Wijnaldum waar hij is. Bij Liverpool hoeft hij echter niet verlegen te liggen om speeltijd: sinds zijn komst in 2016 speelde Wijnaldum 196 wedstrijden voor The Reds. Aangezien Thiago het komende halfjaar nog zal moeten wennen aan het Premier League-tempo en Liverpool ook buiten het verdedigen van de landstitel veel wedstrijden speelt. liggen er tot en met januari genoeg kansen in het verschiet om alsnog veel speelminuten te maken. 

Winterse transfer?

Hoewel Wijnaldum ook dit seizoen op voldoende speelminuten kan rekenen, is het niet ondenkbaar dat Liverpool de 61-voudig international van het Nederlands elftal tijdens de winterse transferperiode (januari) in de uitverkoop zet. Wijnaldums transferwaarde wordt op dit moment op zo’n 40 miljoen euro geschat, maar dat bedrag zal een club niet betalen voor een speler wiens contract nog een halfjaar doorloopt. 

Een winterse transfer is echter wel de enige manier voor Liverpool om nog wat van zijn investering terug te zien. Zoals bekend betaalde The Reds bijna dertig miljoen euro aan Newcastle United en sinds dat moment groeide Wijnaldum met de club richting wereldfaam. Wijnaldum schreef als Liverpool-speler een Champions League en een Engels landskampioenschap achter zijn naam. 

Transfervrij vertrek

Op het moment dat Wijnaldum aan het einde van het seizoen vertrekt, profiteert alleen Wijnaldum van die ontwikkeling. Het is inmiddels een publiek geheim dat FC Barcelona in januari de gesprekken gaat openen om Wijnaldum aan het einde van het seizoen naar Catalonië te halen, maar door de bestuurlijke onrust en de daarbij horende vraagtekens achter de continuïteit van Koeman als coach van de Catalaanse topclub, is die transfer nog lang geen uitgemaakte zaak. 


Zonder Koeman aan het roer bij Barcelona, is de Spaanse stad wellicht niet het droomoord waar Wijnaldum de laatste beste dagen van zijn carrière wil beleven. Door zijn gegroeide status en aflopend contract liggen er nu meerdere kapers op de kust, zo schrijven internationale media. Onder meer Paris Saint-Germain en Internazionale worden nu ook genoemd als mogelijke bestemming. 

Door de puissant rijke eigenaren van die clubs is het voor Wijnaldum ook mogelijk om een tussentijdse transfer te maken. Het is onbekend hoe Liverpool daar tegenover staat, maar op het moment dat Wijnaldum een transfervrij vertrek prefereert en een tussentijdse overgang naar deze clubs afwijst, kan Liverpool hem buiten het elftal laten en dat is, helemaal met het oog op het aankomende Europees Kampioenschap in de zomer, allerminst ideaal. 

Laatste kans

Wijnaldum mag zich misschien in een luxe-positie bevinden met alle keuzemogelijkheden die hij heeft, maar dat maakt zijn definitieve besluit niet minder belangrijk. De 29-jarige middenvelder heeft nog twee á drie goede jaren in zijn benen, waardoor de keuze van zijn volgende club ook de laatste kans is om zich op het absolute topniveau te tonen. Om daarvoor in aanmerking te komen, heeft hij op dit moment twee opties: of bijtekenen bij Liverpool of een overstap naar FC Barcelona aan het einde van het seizoen. 

Het is daarnaast óók zijn laatste kans om een nieuwe (top)competitie te ontdekken, getuige de interesse van Paris Saint-Germain en Internazionale. Wijnaldum speelde tot nu toe alleen in de Eredivisie, waar hij ook op een latere leeftijd kan terugkeren, en de Premier League. De Ligue 1 staat dan wel niet zo hoog aangeschreven als de Serie A, maar er spelen in beide competities genoeg talentvolle spelers om Wijnaldum van een grote, laatste uitdaging te voorzien.

Wat zou jij doen als je Wijnaldum was?

  • Bij Liverpool blijven
  • Naar Barcelona
  • Naar Internazionale
  • Naar PSG
2557+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:49
22+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
102+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
212+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
12+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
53+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
12+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1000+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
334+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
39+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1687+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
15:54
58+
‘Volendam herhaalt Van de Ven-trucje met Veerman’
15:40
163+
‘Lozano in ruildeal weg bij PSV’
15:24
77+
NEC-iconen tippen: zó is Feyenoord te verslaan
15:09
959+
‘Walgelijk’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
14:46
182+
Ten Hag slaakt zucht van verlichting
14:25
111+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
14:09
111+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
268+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
86+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
176+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie