Talent KKD-koploper Roda JC spreekt: “Ik zegde Atalanta Bergamo af”

Foto: Talent KKD-koploper Roda JC spreekt: “Ik zegde Atalanta Bergamo af”

Roda JC verrast dit seizoen vriend en vijand door knap aan de leiding te gaan in de Keuken Kampioen Divisie. Leroy Been is één van de grote talenten in de selectie van de Limburgse club. SoccerNews.nl had een openhartig interview met de flankaanvaller. Over mentale problemen, verdwenen en teruggekeerde clubliefde, Atalanta Bergamo, Bas Sibum én zijn opa Frits.

Talentvol aanvaller Leroy Been van Roda JC geeft openhartig inkijkje in zijn loopbaan, gevoelens, gedachten en plannen voor de toekomst

Twintig jaar is Leroy Been. Woonachtig in Hoensbroek, nog bij zijn ouders op dit moment. Hemelsbreed niet al te ver van de plek waar Roda JC zijn trainingen en wedstrijden afwerkt. De vleugelspeler begon op zijn vierde levensjaar met voetballen bij voormalig hoofdklasser EHC. De linkspoot viel op en toog drie jaar later naar het jeugdplan van Roda.

“Ik ben zelf een snelle buitenspeler, links op de positie 11 en rechts op 7, maar het maakt me niet zoveel uit op welke kant ik moet spelen. Zelf houd ik ervan om een beetje ruimte te hebben achter de verdedigers, maar ik houd er ook van om de bal in mijn voeten te krijgen en acties te maken”, begint Been zijn relaas.

Onbegrepen

“Mijn tijd bij Roda JC is in principe altijd heel positief geweest, maar er zijn verschillende momenten geweest dat ik me heel erg onbegrepen en alleen voelde. Maar met name onbegrepen. Op dat soort momenten kun je je als jonge jongen heel erg ongelukkig en alleen op de wereld voelen”, legt een openhartige Been verder uit. 

“Een van de meest pijnlijke momenten was bijvoorbeeld dik twee jaar geleden toen ik in de voorbereiding met het eerste elftal van Roda JC zou gaan meetrainen, maar nog vóórdat de trainingen begonnen heb ik tijdens mijn eigen conditionele voorbereiding op het seizoen mijn enkelbanden gescheurd, waardoor ik de volledige voorbereiding volledig kon vergeten.”

Dit was een grote domper voor Been. Hij vervolgt meteen zijn verhaal: “Uiteindelijk heb ik ook toen weer kei- en keihard gewerkt om terug te komen. Maar een échte serieuze kans heb ik nooit meer gekregen van de toenmalige trainer Jurgen Streppel. Behalve dan weer even in de voorbereiding als ze te weinig spelers hadden tijdens trainingen.”

Is Roda als club altijd de gemaakte afspraken nagekomen? “In de eerste jaren heb ik van mijn tiende tot mijn vijftiende altijd gewoon meegedaan, en hetzelfde gedaan als alle andere jongens. Echter, daarna kreeg ik van verschillende kanten aanbiedingen om de club te verlaten. Ik wilde toentertijd per se bij Roda JC blijven”, geeft Been een inkijkje in zijn jonge carrière.

Niet nakomen afspraken

“Op dat moment werden me zaken beloofd zoals extra techniek-, tactiek- en linietraining, maar ook fysieke en mentale training. Dat is er nóóit van gekomen, en dat vind ik tot heden ontzettend jammer. Vorig seizoen werden wederom afspraken gemaakt in de O21 van Roda om elke dag krachttraining, linietraining en individuele training te gaan doen. Heel even hebben we het gedaan, maar dat was ook snel weer voorbij. Ik geloof 100 procent dat indien ik deze training en begeleiding vanaf mijn veertiende of vijftiende had gekregen, ik in ieder geval met name mentaal veel sneller klaar was geweest om stappen te kunnen maken.”

“Ik werd in het voorjaar van 2016 voor het eerst geselecteerd voor de stagedag bij KNVB Limburg. Hierna ben ik geselecteerd voor de selectiedagen voor het Nederlands elftal O13, en later voor de O14 gedurende het seizoen 2016-2017. Dat was een super ervaring, maar ik was daar mentaal nog niet helemaal klaar voor. Dan ben je opeens die verlegen en timide Limburgse jongen tussen al die klassespelers van Ajax, Feyenoord en PSV. Deze jongens zijn veel mondiger, brutaler, en op dat soort momenten miste ik een beetje extra steun.”

Interesse van Atalanta Bergamo

Been kon op een bepaald moment naar de jeugdopleiding van de Italiaanse Serie A-club Atalanta Bergamo. “Klopt, ik werd op mijn veertiende gescout door verschillende clubs uit binnen- en buitenland, maar ik wilde toen per se bij Roda JC blijven aangezien ik daar ook heel veel extra trainingsmogelijkheden zou gaan krijgen.” 

“Atalanta Bergamo heeft ons toentertijd alle mogelijkheden aangeboden, ons uitgenodigd om naar Italië te komen, daar te gaan wonen, studeren, de taal te gaan leren, en mij op te bouwen gedurende vier tot vijf jaar voor het eerste elftal van Atalanta Bergamo. We hebben toen besloten om niet daarheen te gaan”, onthult de Limburgse voetballer nu tegenover SoccerNews.nl.

“Dit omdat de volledige proefperiode in Italië ook samenviel met de proefwerkweek hier in Nederland, en helaas ging toen mijn school voor mijn ouders nog vóór mijn voetbalcarrière.  We hebben hier thuis wel nog vaker over gepraat hoe het zou zijn geweest als dit allemaal in Italië tóch was doorgegaan. Dit gespreksonderwerk kwam iedere keer terug als het met mij bij Roda JC even moeilijk ging.” 

Eric van der Luer

Mensen willen Been nog weleens verwijten dat zijn mentaliteit te wensen overlaat. “Ach, hier in Limburg krijg je vaak een stempel opgedrukt dat je een lastige jongen bent zonder dat die mensen eigenlijk weten waarom je lastig bent en/of waarom je ergens genoeg van hebt. Mijn mentaliteit is door de jaren heen heel erg veranderd. Eerst was ik een timide jongetje waar ze heel veel aan konden beloven, maar uiteindelijk heeft Eric van der Luer me enorm geholpen door me dingen anders te laten zien, en daardoor ben ik ook harder geworden. En ik geloof ook niet meer alles als mensen me weer voor de zoveelste keer dikke beloftes maken.” 

Tijdens trainingen met de selectie van Roda JC dit seizoen staat zijn opa Frits vaak langs de lijn in Kerkrade te kijken. “Onze band is absoluut hecht. Mijn opa is alles voor mij, en ik ben alles voor hem. Hij heeft me altijd gepusht, geholpen en gesteund in momenten dat het even tegen zat, en daar ben ik hem ook heel erg dankbaar voor. Uiteraard geeft hij me ook net iets vaker een compliment.”

Bas Sibum

De van FC Emmen afkomstige Bas Sibum is sinds dit seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Roda JC. Hoe zijn de ervaringen tot op heden met hem? “Om heel eerlijk te zijn heb ik heel lang getwijfeld of ik nog bij Roda JC  zou blijven, aangezien ik de laatste jaren geen enkel positief gevoel meer had over mijn eigen prestaties. En vooral of ik hier bij mijn cluppie überhaupt nog een eerlijke kans zou krijgen”, zegt Been. 

“Mijn zaakwaarnemer Bernd Konings heeft toen een uitgebreid gesprek gevoerd met Bas Sibum en Robbie Servais, en die hebben mijn toentertijd gegarandeerd dat ik een honderd procent eerlijke kans zou gaan krijgen. Daarop hebben we besloten om er nog een seizoen vol voor te willen gaan. En tot nog toe is de ervaring met Sibum als trainer echt geweldig. Hij ziet iets in me, hij spreekt dat ook uit en geeft me soms keihard op mijn flikker.”

“Maar hij geeft me ook een dik compliment als ik iets goed doe. Juist daardoor ga je ook beter presteren. Hij is tot nog toe altijd geïnteresseerd in me geweest. Zelfs toen ik in een oefenwedstrijd tijdens de afgelopen voorbereiding flink geblesseerd raakte en daardoor het daaropvolgende trainingskamp moest missen, belde hij me midden van de week thuis toch op, om even te praten, me even mentaal dik te steunen.”

Debuut in eerste elftal

“Ik ben heel trots dat ik onlangs mijn debuut heb mogen maken in het eerste elftal bij de club waar ik inmiddels bijna dertien jaar rondloop. Nerveus was ik zeker niet, je wilt het natuurlijk allemaal extra goed doen. Maar het resultaat tegen Jong FC Utrecht (1-0 verlies, red.) was natuurlijk wel een dikke teleurstelling.”  

“Maar we moeten nu verder kijken, we hebben een hele goede ploeg met goede spelers, en in Utrecht waren natuurlijk maar een paar honderd toeschouwers. Ik kijk er enorm naar uit om binnenkort voor 10 of misschien wel 15.000 toeschouwers mijn thuisdebuut te kunnen maken bij Roda.”

Ruben van Bommel

Hij heeft nog geen contract op dit moment bij Roda JC. Wanneer wil hij meer vastigheid hebben, met het oog op zijn toekomst? “Op dit moment ben ik dagelijks alleen maar bezig om beter en sterker te worden. Ik ben er helemaal klaar voor en wil er nu alles aan doen om wekelijks volle bak te gaan knallen in het eerste elftal van Roda. En zodra ik dat aan iedereen kan laten zien wat ik werkelijk kan, dan zien we dan wel verder. Ruben van Bommel speelde vorig seizoen bij MVV ook niet in het begin van de competitie, en heeft daarna ook zijn kans met beide handen gegrepen. Kijk hoe snel het daarna met hem is gegaan.” 

Roda JC wordt kampioen?

  • Ja
  • Nee
524+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:54
0+
Vertonghen bang: “Dan gaan we eindigen zoals in Nederland”
13:36
17+
‘Barcelona wil speler van 80 miljoen euro contracteren’
13:11
29+
Onana gefileerd: “Grootste teleurstelling”
12:52
106+
Slot ziet groot pijnpunt bij Feyenoord
12:39
31+
Clubs zijn klaar met rellen: geen uitsupporters meer bij derby
12:38
0+
Schok door België: international neergeschoten
12:15
84+
‘Oranje-international moet Ten Hag helpen’
12:00
85+
Ten Hag bereikt in Manchester nieuw dieptepunt
11:45
46+
‘Juventus aast op prijzige Oranje-international’
11:30
98+
Ten Hag kreeg negatief United-advies: “Iedereen zei tegen mij…”
11:15
385+
Slot doet boekje open over winterse transferplannen Feyenoord
10:59
127+
Feyenoord-publiek verwend: “Je mag fluiten, maar…”
10:44
198+
Bergkamp spreekt zich uit over Ajax-sollicitatie
10:29
133+
Driessen kraakt voormalig Ajax-topman: “In zes maanden…”
10:14
154+
‘Anderlecht klopt aan voor Ajax-talent’
10:00
80+
Hoe Cruijff en Van ’t Schip Mexico op z’n kop zetten met de Hollandse School
09:55
24+
Loting Copa América: topfavorieten loten gunstig
09:42
160+
Been wijst opmerkelijke ‘gevaarlijkste aanvaller’ van Feyenoord aan tegen Volendam
09:28
417+
Derksen en Van der Gijp fileren ‘lastige Ajax-jongen’
09:13
114+
Boscagli geniet van Bosz-ball: “Een feest”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie