Smeekes over Verbeek: “Ik houd van hem”

Soccernews

AZ-trainer Gertjan Verbeek heeft een speciale plek in het hart van Carl Zeiss Jena-aanvaller Orlando Smeekes. De 29-jarige aanvaller heeft in het verleden, toen hij in de jeugd van sc Heerenveen speelde en toen Verbeek trainer was van Heerenveen, dik een jaar bij Verbeek in huis gewoond. Op jonge leeftijd werd hij al bij zijn ouders weggehaald. Zijn vader was een junk en zijn moeder een verslaafde prostituee. Door Verbeek kreeg Smeekes zijn leven weer op de rit.

“Ik houd van hem. Dat heb ik alleen nooit durven te vertellen. Misschien moet ik het maar via [i]VI[/i] doen. Als we samen zijn voelt dat heel raar om te zeggen”, vertelde Smeekes in [i]Voetbal International[/i]. Dat de oud-aanvaller van Telstar, FC Oss, FC Volendam, Go Ahead Eagles en Stuttgarter Kickers nog leeft komt door Verbeek. “Zonder hem had ik hier niet gestaan.”

Toen hij in de jeugd van Heerenveen speelde pendelde hij elke dag op en neer van Zwolle, waar hij in een internaat zat, naar Friesland en weer terug. Hij hield zich daar niet aan de regels en Verbeek wilde dat de jongeling bij hem kwam wonen. Verbeek bracht hem veel discipline bij, zo kluste Smeekes bij zijn oud-trainer om zakgeld te verdienen.

Het beviel de Amsterdammer goed in Jubbega, maar hij wilde op eigen benen staan en in 2000 vertrok hij naar Telstar, voor 407 euro per maand. Het ging echter mis. “Ik kon er niet van eten. Ik sliep in dug-outs. Ik vergeet nooit meer dat ik nog maar één gulden had en die gebruikte om Verbeek te bellen”, aldus Smeekes. “Waarom bel je me verdomme nu pas”, bromde Verbeek, die Telstar belde maar veel hielp het niet. De aanvaller ging achteruit.

Op een dag liep Smeekes verward rond in de Bijlmer. Hij ontmoet zijn moeder voor het eerst, maar die rent weg. Ook krijgt hij een auto-ongeluk met drie Telstar-spelers. Hij heeft echter niemand, alleen maar Verbeek. Smeekes werd helemaal ‘gek’ en kreeg een psychose in Amsterdam. Hij kwam uiteindelijk in een ziekenhuis terecht doordat hij het gratis nummer 112 belde. Daarna kwam hij in een kliniek, maar niemand wist het. Smeekes dacht dat hij dood zou gaan.

Uiteindelijk zorgde Verbeek ervoor dat hij het zou redden. Tegen een dokter zei Smeekes op een scherp moment in de inrichting twee woorden: Gertjan Verbeek .”Meneer Verbeek, we hebben hier een zekere Orlando Smeekes zitten. Hij is opgepikt ergens rond de Wallen. Hij had een psychose. Kent u hem”, aldus de dokter destijds tegen Verbeek. De oefenmeester bedacht zich geen moment en hielp de Amsterdammer, die vier interlands speelde voor de Nederlandse Antillen. Smeekes kwam via Verbeek in een rijtjeshuis in Almelo te wonen. “Met mijn vriendin en mijn kindje. Hij heeft voor me gezorgd. Langzaam maar zeker ging het weer beter met me”, aldus de aanvaller.

0 Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:30
6+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
12+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
36+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
15:31
68+
‘Oranje-international vernachelt carrière door verkeerde keuzes’
15:14
46+
Werder Bremen zet middenvelder uit selectie na weigeren reserverol
15:11
40+
‘Eredivisionist bemoeit zich met strijd om Kruys’
14:58
80+
FOTO: Ajacied Brobbey met ontbloot torso op cover Men’s Health
14:44
100+
Kieft hekelt Ajax-soap: “Dan ben je heel ver afgezakt”
14:43
81+
Klassieker laatste horde naar bekerfinale
14:41
111+
Eerste oefenwedstrijden Feyenoord bekend
14:30
9+
Oud-international nu manager van Rico Verhoeven | SN Meet Orlando Engelaar
14:19
410+
‘Ajax wil aanval versterken met oude bekende’
14:02
61+
Bizarre anekdote Jans na bekerfinale 2014: ‘Iedereen in paniek’
13:49
0+
Tragisch: kinderen PEC Zwolle-speler Lam hebben zeldzame ziekte
13:34
215+
Talpa onthult: deze twee heren vervangen Johan Derksen
13:21
154+
Derksen schrikt van uiterlijk Hélène: “Wat is er met haar aan de hand?”
13:04
78+
VI-mannen wijzen naar ‘de grote dildo’ na sneer Mark Rutte
12:47
303+
Robin van Persie naar andere Eredivisie-club dan Heerenveen?
12:32
214+
Kieft hekelt ‘slijmerig gedrag’ Kuijt en Janssen
12:17
491+
Fans Twente woest na Ajax-uit: ‘Dit nog nooit meegemaakt’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie