‘Ranzig Lewandowski-spel voor Oranje-Polen’

Robert Lewandowski is geblesseerd en mist het aanstaande EK-duel tussen het Nederlands elftal en Polen. Of toch niet? In Polen gaat het gerucht dat bondscoach Michal Probierz ‘mind games‘ speelt en de spits van FC Barcelona wonderbaarlijk zal herrijzen voor de aftrap in het Volksparkstadion in Hamburg, zondag om 15.00 uur.

Doet Robert Lewandowski tóch mee tegen Oranje?

Polen speelde maandagavond zijn laatste vriendschappelijke wedstrijd, tegen Turkije (2-1 overwinning). De generale repetitie voor de EK-openingsouverture ging echter helemaal mis, want eerst moest Karol Swiderski de strijd al staken en na een half uurtje spelen ging ook Lewandowski opeens op het veld zitten. Hij liet zich vervangen en niet veel later kwam de Poolse voetbalbond op de proppen met een officieel persbericht.

Jacek Jaroszewski, de arts die met de selectie van Polen meegereisd is naar Duitsland, liet weten: “Robert Lewandowski heeft een gescheurde musculus biceps femoris (dijbeenspier, red.) opgelopen, waardoor hij niet kan deelnemen aan de eerste wedstrijd van het toernooi. We doen er alles aan zodat Robert in de tweede wedstrijd, tegen Oostenrijk, kan spelen.”

Michal Probierz speelt spelletjes

In Polen vraagt men zich echter af of Lewandowski het duel met Oranje écht gaat missen. Probierz, de bondscoach van de Polen, staat er namelijk om bekend dat hij graag spelletjes speelt, dat hij tegenstanders graag op het verkeerde been zet. En daar zou dit natuurlijk een uitstekend moment voor zijn. Men zou er in ieder geval niet gek van opkijken als de opstelling zondag om 14.00 uur bekendgemaakt wordt, mét de goalgetter van Barça op de nummernegenpositie.

Is Lewandowski er niet bij, dan hoeft dat voor Polen overigens óók geen ramp te zijn. De centrumaanvaller speelde drie WK’s (2010, 2018, 2022) en maakte anderhalf jaar geleden in Qatar pas zijn eerste doelpunt op een wereldkampioenschap. In de regel wordt hij niet zo heel goed gevonden (lees: bediend) door zijn ploeggenoten. Wel is hij natuurlijk hét uithangbord.

‘Keiharde’ botsing

Overigens zijn er genoeg voorbeelden te noemen van de spelletjes van Probierz. Toen hij nog trainer was van Jagiellonia Bialystok merkte hij in de voorbereiding op een wedstrijd tegen Aris dat er medewerkers van de laatstgenoemde club aanwezig waren bij de afsluitende training. Hij gaf twee spelers de opdracht om in botsing te komen met elkaar, waarna de Griekse media aan de haal gingen met een verhaal over ‘blessureproblemen’. De getroffen voetballers zouden niet spelen, maar lo and behold: ze stonden ‘gewoon’ in de basis.

Geblesseerde speler doet mee én scoort twee keer

Nog een voorbeeld: voorafgaand aan een duel tussen Jagiellonia and Pogoń Szczecin gaf hij op een persconferentie aan dat zijn sterspeler Tomasz Frankowski geblesseerd was: “Er is geen enkele kans dat hij speelt.” Frankowski deed echter gewoon mee en scoorde zelfs twee doelpunten. Opmerkelijk genoeg was diezelfde Frankowski gisteren op de Poolse tv te zien, waar hij meldde: “Ik ken Probierz en toen het nieuws over Lewandowski naar buiten kwam dacht ik meteen: dit is een rookgordijn.” Herstel op ‘magische wijze’ lijkt dus steeds aannemelijker te worden, des te meer omdat de Poolse bond vlak na de oefenwedstrijd tegen Turkije ‘off the record‘ liet weten dat Lewandowski klaar zou zijn voor het duel met Oranje.

Przemyslaw Langier van Goal.pl laat aan SoccerNews weten: “Ik denk niet dat dit ‘mind games’ zijn, omdat Lewandowski’s entourage de blessure ook bevestigd heeft. Wat ik wel geloof is dat Probierz gebruikmaakt van zijn naam, van zijn verleden met ‘spelletjes’, om ervoor te zorgen dat er vraagtekens zijn bij het Nederlands elftal: speelt hij wel of speelt hij niet?”

Ook Ronald Koeman gelooft het nog niet helemaal

Op de persconferentie van woensdagochtend deed bondscoach Ronald Koeman ook al merken dat hij het nog niet helemaal vertrouwt. “Ik weet ook niet of alle berichten die dan verschijnen worden waar zijn. We zien zondag wel of hij daadwerkelijk niet speelt”, zei hij.

Speelt Lewandowski?

  • Ik denk het wel
  • Ik denk het niet
896+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:55
8+
‘Opvallende Farioli-verrassing voor Ajacied’
08:40
29+
Ajax gewaarschuwd: “Schrijf ons maar af…”
08:25
2+
‘Voormalig WK-topscorer op weg naar LaLiga’
08:10
167+
‘PSV-exit door Luuk de Jong’
23:50
0+
Voorspelling FC Lugano – Fenerbahçe: Turkse overwinning
23:50
9+
Voorbeschouwing FC Lugano – Fenerbahçe: Wie zet stap richting de Champions League?
23:47
652+
Bayern heeft slecht nieuws voor Xavi Simons
23:38
123+
Driessen doet belofte: “Maar ik denk toch Feyenoord – Willem II”
23:26
37+
‘Premier League voor Real Madrid-doelman’
23:13
50+
‘Como slaat opnieuw grote slag met Varane’
23:06
84+
Younes kijkt in de spiegel: “Moet mezelf de schuld geven”
22:55
66+
‘Howe bondscoach Engeland, Newcastle ziet opvolger’
22:47
148+
Van den Brom: “Dan gaan we een flesje opentrekken”
22:33
1462+
‘Frenkie de Jong troeft Kylian Mbappé af’
22:15
32+
Fabrizio Romano kondigt grote Saudische transfer aan
22:02
717+
‘Feyenoord-stunt dankzij rugnummer 7’
21:50
180+
Ajax-opponent Vojvodina tankt vertrouwen
21:37
130+
Feyenoord neemt Timber mee naar Oostenrijk
21:28
1363+
‘Josip Sutalo op weg naar Ajax-uitgang’
21:16
44+
Feyenoord-talent: “Hoop dat dit mijn seizoen gaat worden”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie