PSV-storm heeft oog van orkaan terug

Foto: PSV-storm heeft oog van orkaan terug

PSV stuntte in de Europa League door Premier League-koploper Arsenal in eigen huis te verschalken. De Eindhovenaren waren in Londen al dicht bij. In het eigen Phillips Stadion maakte de ploeg wél het verschil en lag het aan drie afgekeurde doelpunten dat de score niet veel groter uitpakte. The Gunners wisten zich geen raad met Xavi Simons en Cody Gakpo, en al helemaal niet met Luuk de Jong.

Er bestonden de afgelopen weken veel momenten dat een PSV’er dacht: “Had Luuk de Jong maar in de spits gestaan”. De aanvaller raakte in de voorronde van de Champions League geblesseerd en sinds dien zocht PSV-trainer Ruud van Nistelrooy naar de ideale vervanger voor de kopspecialist. De voormalig aanvaller van Real Madrid, Machester United en PSV koos in de wedstrijd tegen Arsenal voor Xavi Simons in de punt van de aanval. Dat bleek een meer dan juiste beslissing van de trainer, die een nog beter idee kreeg toen hij De Jong speelminuten gaf.

PSV

De manier waarop de technische leiding van de Eindhovenaren de aanval indeelde over de negentig minuten voetbal in Eindhoven was een knap staaltje ‘wedstrijdlezen’. Van Nistelrooy koos ervoor om de linies, net als in het Emirates Stadium, strak op elkaar neer te zetten. Net als in het Emirates Stadium speelden Ibrahim Sangaré en Erick Gutierrez weer naast elkaar op het middenveld van PSV. Dat zorgde er automatisch voor dat de creatieve doorstroom vanaf het centrale middenveld een stukje trager verliep dan wanneer een Joey Veerman, die tegen Arsenal weer ‘op tien’ stond, vanuit die zone het spel verdeelt.

EINDHOVEN, Netherlands, 27-10-2022, football, Philips stadium, Europa League, season 2022 / 2023, during the match PSV – Arsenal, PSV player Joey Veerman scores the 1-0 and celebrating the goal

Tegen Arsenal merkte de Eindhovenaren daar echter weinig van. Sangaré was de PSV’er met de meeste passes. De Ivoriaans international had echter genoeg voorwaartse opties, ook omdat Arsenal in de grote delen van de wedstrijd ook niet verlegen was om de aanval te zoeken. Dat PSV de zaken goed voor elkaar had en op een paar kansen na de organisatie in stand bleef houden, zorgde ervoor dat The Gunners in aanvallend opzicht een paar stappen te kort kwamen. Dat terwijl spelers als Martin Ödegaard, Gabriel Martinelli en Fabrio Veira gewoon op het wedstrijdformulier stonden.

Arsenal wist zich echter geen raad met de bewegelijkheid van Xavi in de Eindhovense aanval. De aanvallende middenvelder, die door Van Nistelrooy ook op de rechterflank wordt geposteerd, had het op zijn heupen tijdens de Europa League-avond. Met drie dribbels (twee geslaagd) zorgde hij voor dreiging, Simons verloor slechts één keer de bal in een duel en was met twee belangrijke passes ook in creatief opzicht nadrukkelijk aanwezig. De jonge aanvallende middenvelder maakte in de beginfase van de wedstrijd een knap doelpunt, maar die werd afgekeurd. Dat gebeurde later óók met een goal van Gakpo, die de bal tevergeefs over doelman Aaron Ramsdale liftte.

Xavi Simons

De ontwikkeling van Simons gaat als een raket de lucht in. De jonge aanvallende middenvelder tekende aan het begin van dit seizoen voor vijf jaar bij de Eindhovenaren. Wanneer het negentienjarige toptalent, die een clausule voor Paris Saint-Germain in zijn contract zou hebben opgenomen, kan PSV mogelijk een nieuwe miljoenensom toucheren. Met tien doelpunten en drie assists in negentien wedstrijden voor de Eindhovenaren zorgt Simons ervoor dat hij niet alleen bij de Europese toppers in de kijker komt, maar ook bij bondscoach Louis van Gaal.

EINDHOVEN, Netherlands, 27-10-2022, football, Philips stadium, Europa League, season 2022 / 2023, during the match PSV – Arsenal, PSV player Xavi Simons

De afgekeurde treffer van de aanvallende middenvelder was misschien wel het schoolvoorbeeld van de speler die Simons op dit moment is. Vol overgave ging hij de actie aan, hij verslikte zich in zijn jeugdige enthousiasme, maar met één lichaamsschijnbeweging stuurde hij niet alleen de tegenstander de verkeerde kant op, maar was zijn lichaam ook perfect in balans om de bal in de vrije hoek te schuiven. Die snelle schakeling in het hoofd van Simons is misschien wel zijn grootste talent, los van zijn technische kwaliteiten en zijn voetbalinzicht. Daardoor is de aanvallende middenvelder in de basis al één stap sneller dan zijn tegenstander én heeft hij ook nog eens aardig rappe benen in een dribbel.

Dat kwam tegen Arsenal, waar de jongeling tussen het middenveld en de laatste linie van The Gunners vrijuit kon bewegen, uitstekend van pas. Het dwong het defensieve blok van Arsenal veel vaker een keuze te maken dan aan de andere kant, waar Walter Benítez veel minder vaak hoefde in te grijpen dan in het Emirates Stadium. Dat de Eindhovenaren ook drie doelpunten afgekeurd zagen worden door de wedstrijd heen, onderstreept nog maar eens de klasse die het liet zien tegen de Premier League-koploper. Dat kwam er echter pas écht uit op het moment dat Luuk de Jong zijn entree maakte en PSV zijn oog in de voetbalorkaan weer kon vinden.

Luuk de Jong

Voor het doelpunt van Joey Veerman maakte De Jong een soortgelijke actie als Xavi voor zijn afgekeurde doelpunt. De uitvoering van De Jong was alleen iets knapper. Xavi zit kort bij de grond, heeft een korte draaicirkel en kan gemakkelijk van links naar rechts bewegen. De Jong is als de hijskraan voor een aanval en die keren nu eenmaal wat moeizamer dan een sportwagen. Daar kwam meteen naar voren wat PSV de afgelopen weken miste – en ook voor dat De Jong in het veld kwam. Want hoe fijn het ook is om Xavi in een vrije rol te zien dartelen; De Jong is een speler die dodelijk effectief is en daar over het algemeen geen kap of draai om zijn as voor nodig heeft.

EINDHOVEN, Netherlands, 27-10-2022, football, Philips stadium, Europa League, season 2022 / 2023, during the match PSV – Arsenal, PSV player Joey Veerman scores the 1-0

De Jong liet zich niet alleen met zijn assist en zijn doelpunt gelden. Vooral de rust die de spits heeft in zijn spel, zorgde ervoor dat PSV de rustfactor in het soms stormachtige aanvalsspel kon vinden. Dat De Jong daarnaast een bal kan controleren terwijl hij een persoonlijk duel wint, zijn been kan uitschuiven om een bal goed te leggen en daarna het overzicht bewaard om de bal schietklaar voor de voeten van Veerman af te leveren, is misschien wel de belangrijkste bijkomstigheid van de terugkeer van de spits.

Dat PSV ook met de standaardsituaties weer een extra luchtmacht erbij heeft, is gelukkig ook een herkenbaar aspect van de spits. Dat biedt vooral voor de komende weken een interessante situatie, helemaal omdat Noni Madueke ook weer fit is. Een middenveld met Xavi (op tien), Veerman en Sangaré ligt dan het meest voor de hand, iets waar je met het trio voorin (Gakpo, De Jong, Madueke) linies krijgt met een voetballend vermogen waar je maar één controleur op het middenveld voor nodig hebt omdat PSV kan domineren zoals het onder Phillip Cocu en Roger Schmidt niet kon.

Maakt PSV kans om EL te winnen?

  • Denk het wel
  • Denk het niet
  • Ligt aan de loting
127+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
59+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
143+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
53+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
18+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
459+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
56+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
228+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
445+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
217+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
407+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
129+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
96+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
449+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
263+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
214+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
564+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
61+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
97+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
38+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
112+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie