PSV moet vooral foutloos gaan zijn op weg naar ‘echte’ toppers

Foto: PSV moet vooral foutloos gaan zijn op weg naar ‘echte’ toppers

PSV won de clash met Ajax terecht, maar toch zal trainer Peter Bosz goed moeten opletten dat er niet teveel foutjes gemaakt worden op het veld die uiteindelijk wél cruciaal kunnen worden tijdens wedstrijden tegen sterkere tegenstanders.

PSV wankelde heel even in topper door verdedigend falen, maar de beresterke voorhoede zorgde alsnog voor winst

Was het onderschatting geweest toen Ajax in Eindhoven op voorsprong was gekomen door slecht spel van de Brabanders? PSV-spits Luuk de Jong wilde dát na afloop voor de tv-camera niet met zoveel woorden zeggen, maar de aanvalsleider had natuurlijk ook gezien dat zijn elftal in het eerste bedrijf te vaak de fout in was gegaan.

Ajax kreeg hierdoor hoop op een goed resultaat, door het feit dat PSV door eigen fouten counters van de Amsterdammers had ingeleid. Dát kon de Eindhovense club zich zeker zelf aanrekenen. Bosz besloot daarom logischerwijs om in te grijpen en niet voor het eerst dit seizoen waren het de invallers van PSV die uiteindelijk het verschil maakten.

Succesvol wisselbeleid

Een donderspeech vond de trainer van de Eindhovenaren tijdens de theepauze echter niet nodig. Gewoon duidelijkheid vond hij meer dan genoeg. “Ik heb gezegd dat we twee wissels zouden toepassen en hoe we het zouden doen. Iedereen voelde wel dat het niet goed was, daar hebben ze geen schreeuwende trainer bij nodig.”

Guus Til kwam in het veld voor Malik Tillman en Ismael Saibari verving Joey Veerman als aanvallende middenvelder. Waardoor PSV in het tweede bedrijf van de kraker tegen de Amsterdammers een soort van metamorfose leek te hebben ondergaan. Til zette véél forser druk op de Ajax-achterhoede en Saibari is sowieso een voetballer mét ontzettend veel power in zijn spel.

Mexicaanse pijl

Hierdoor stond er na dik negentig minuten alsnog een comfortabel ogende 5-2 eindstand op het scorebord. Dat had zeker ook te maken met de man die de geblesseerde balvirtuoos én doelpuntenmaker Noa Lang verving op de flank van de Bosz-formatie: Hirving Lozano. De pijlsnelle Mexicaan brengt ontzettend veel drive en scorendvermogen in zijn team.

Nog altijd, sinds hij in het verleden Eindhoven verliet en uiteindelijk via Italiaanse topclub Napoli, is teruggekeerd op het oude nest. Technische baas Earnest Stewart heeft echter voor de start van dit seizoen goed gezien dat Lozano zeker nog niet op zijn spreekwoordelijke retour is en nog altijd van heel grote waarde kan zijn.

De vleugelspits grossierde tegen Ajax in prachtige acties en gevaarlijke schoten die ook nog doelpunten opleverden. Dat kwam ook door de gretigheid die Lozano in zijn spel liet zien. Als een kat dook hij op naast en voor verdedigers van de Amsterdamse club. Die tureluurs moeten zijn geworden van zijn onverzettelijkheid.

Ramalho

Verdedigend blijft het soms met André Ramalho en zijn kornuiten bibberen omdat er nog best vaak positioneel teveel fouten gemaakt. Waardoor zelfs een dramatisch presterende ploeg als Ajax daarvan, deels, kon profiteren. PSV won uiteindelijk toch en is daardoor de ongeslagen koploper in de Eredivisie.

De Eindhovense club is daarmee pas het achtste team in de Eredivisie-historie dat geen punten verspeelde in de eerste tien competitiewedstrijden. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de Bosz-équipe de komende tijd wel wedstrijden gaan spelen tegen concurrenten als Feyenoord (op 3 december) , AZ (17 december) en FC Twente (op 25 november). Alle drie eerst uitduels overigens.

PSV heeft tot op heden in de poulewedstrijden van de groepsfase in de Champions League (twee remises en één verlies) al gemerkt dat het tegen ploegen van een hoger niveau nog weleens moeilijk kan hebben om een goed resultaat te halen. Anders gezegd: tegen Arsenal, Sevilla en RC Lens werden teveel fouten gemaakt waardoor er geen winstpartijen werden geboekt.

Om de koppositie in het Nederlandse topvoetbal te kunnen handhaven zal er tegen bijvoorbeeld het Feyenoord, de Rotterdamse ‘machine’ van tacticus Arne Slot, foutlozer gespeeld moeten gaan worden. De regerend landskampioen heeft zeven punten achterstand op PSV, maar de competitie is natuurlijk bij lange na nog niet beslist.

Deze andere topper zal daarom een interessante confrontatie gaan worden. Ondanks alle euforie die er op dit moment, best logisch ook, heerst in Brabant, zal er hier en daar toch nog geschaafd moeten worden door Bosz en zijn rechterhanden Rob Maas en Stijn Schaars. De kopjes van de spelers die de kastanjes meestal uit het vuur moeten halen zullen scherp moéten blijven de komende tijd.

Zoals gezegd dus vooral in verdedigend opzicht. Daar is er nog werk te doen. Want ook al scoor je veel als ploeg, dan zal je nog in de achterste linie de poorten dicht moeten houden. Anders kan het toch nog lastig worden om aan het einde van de rit hoofdprijzen te kunnen pakken. Dat zal ervaren rot Peter Bosz zeker ook weten.

PSV moet verdedigend alsnog versterking gaan halen

  • Eens
  • Oneens
257+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:28
22+
Derksen en Van der Gijp fileren ‘lastige Ajax-jongen’
09:13
18+
Boscagli geniet van Bosz-ball: “Een feest”
08:55
20+
Perez ziet titelstrijd beslist: “Bijna onmogelijk voor Feyenoord”
08:40
241+
Bergkamp spuwt gal over Ajax-beleid: ‘115 miljoen!’
08:25
59+
Timber over negatief beeld Feyenoord: “Van twee kanten bekijken”
08:10
48+
Giménez geeft titelstrijd met PSV niet op: “Tot de laatste seconden”
07:50
137+
‘Feyenoord opgelicht met zomeraankoop: terugbrengen’
07:33
50+
Trauner over moeizame Feyenoord-zege: “Geen schande”
07:17
108+
Slot haalt positief punt uit zwak optreden Feyenoord: “Dat is wel prettig”
23:44
173+
Zelfspot bij Veerman: “Het is echt verschrikkelijk”
23:22
222+
Paixão wekt verbazing met ‘ongelooflijke schwalbe’
23:09
236+
‘Lucky Feyenoord’: “Wat een slechte wedstrijd”
23:00
133+
Feyenoord sleept tegen FC Volendam zege uit het vuur
22:29
214+
Van Wonderen maakt na PSV-uit pijnlijke constatering
22:16
140+
Bosz wil nog niets weten van landstitel: “Maar best uniek”
21:51
407+
‘De magie is weg bij Feyenoord’
21:28
220+
Til boos op Nijhuis: “Bas was Oost-Indisch doof”
21:08
194+
Guardiola kondigt onder voorwaarde pensioen aan
20:40
131+
PSV vervolgt indrukwekkende reeks met zege op sc Heerenveen
20:24
374+
‘Spaanse toptransfer voor Wieffer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie