Povere Belgen komen met schrik vrij tegen dapper Canada

Foto: Povere Belgen komen met schrik vrij tegen dapper Canada

België is het WK begonnen met een benauwde zege op Canada. De underdog had vooral in de eerste helft het overwicht en miste nog een strafschop. De Belgen bleken effectiever en wonnen met minimaal verschil.

De verwachtingen van de Belgen lagen vier jaar geleden een heel stuk hoger dan bij de huidige editie. Destijds eindigde de ploeg van Roberto Martinez in Rusland knap als derde. Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois zijn nog in topvorm, een aantal andere sterspelers van toen vergaat het momenteel minder en zijn ook al een jaartje ouder geworden. Bij Canada maakt sterspeler Alphonso Davies zijn rentree. Hij raakte een aantal weken voor de start van het WK geblesseerd bij Bayern München, meedoen aan de eindronde kwam echter nooit in gevaar.

Canada maakte zijn WK-rentree na de laatste deelname in 1986, maar toonde zich niet onder de indruk. Ze vlogen uit de startblokken en creëerden al snel mogelijkheden. Na een kleine tien minuten kreeg het een strafschop, na ingrijpen van de VAR. Yannick Carrasco maakte hands om een schot van afstand te blokken. Davies kon de eerste WK-goal ooit voor het Noord-Amerikaanse land maken, maar schoot zwak in vanaf elf meter. Courtois kon redden. Even later trad hij meerdere keren handelend op.

Beide elftallen speelden weinig controlerend, waarbij het middenveld vaak helemaal wegviel. Zo werd het een open wedstrijd met kansen over en weer. Vooral Canada maakte aanspraak op een voorsprong, mede door andere mogelijke penalty-momenten. Jan Vertonghen haalde Tajon Buchanan onderuit, maar er werd afgevlagd voor buitenspel. Onterecht omdat de bal van een Belgische voet kwam. Even later werd een overtreding van Axel Witsel door de vingers gezien. Vlak voor rust viel de goal echter aan de andere kant. Toby Alberwereld bereikte Michy Batshuayi met een lange bal, de spits toonde zich koel en haalde overtuigende uit: 1-0.

Tweede helft

België kon allerminste tevreden zijn over het spel in het eerste bedrijf, maar de voorsprong was echter het belangrijkst. Het matige spel van vedette De Bruyne baarde ook de nodige zorgen: zo leed de middenvelder opvallend veel balverlies, slechts drie passes kwamen in de eerste 45 minuten aan. Bondscoach Roberto Martinez greep in door Thomas Meunier en Amadou Onana in te brengen voor Yannick Carrasco en Youri Tielemans.

Er volgden een stuk minder kansen. Canada probeerde wel veel balbezit te houden, terwijl België mikte op de snelle uitbraak. Batshuayi trachtte uit te halen, maar een sterkste verdedigende actie van Richmond Laryea voorkwam dat er een schot kon worden gelost. Aan de andere kant kopte de Canadese invaller van Club Brugge Cyle Larin in de handen van Courtois. Zo bleef het bij 1-0 en komt België met de schrik vrij. Het doet goede zaken zeker doordat Kroatië en Marokko al punten verspeelden.

Scoreverloop: 1-0 (44′) M.Batshuayi

Gaat België ver komen?

  • Ja
  • Nee
74+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
1+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
15+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
10+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
27+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
188+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
43+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
78+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
173+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
70+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
649+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
142+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
40+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
308+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
690+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
120+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
185+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
46+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
316+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
324+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie